G4Media.ro

Ajutorul de 2 miliarde de euro pe care guvernul vrea să îl…

Ajutorul de 2 miliarde de euro pe care guvernul vrea să îl dea colosului energetic CE Oltenia, investigat de Comisia Europeană. Compania de stat a fost permanent căpușată de firmele de partid

Comisia Europeană a deschis o ”investigație aprofundată” pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia SA („CE Oltenia”), în valoare de 2 miliarde de euro, sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, potrivit unui comunicat al Comisiei. CE Oltenia a fost în mod tradițional ținta unor contracte păguboase cu companii controlate de politicieni.

În acest stadiu, Comisia Europeană ”are îndoieli” cu privire la faptul că planul de restructurare și ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condițiile prevăzute de legislația UE, potrivit comunicatului citat.

Planul de restructurare prevede un sprijin de aproximativ 2 miliarde euro (9,93 miliarde lei) pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde EUR (6,48 miliarde RON) reprezintă sprijin public din partea statului român, sub formă de granturi și de împrumuturi (inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane EUR pe care CE Oltenia nu l-a rambursat). Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile UE, mai precis dintr-un grant acordat prin Fondul pentru modernizare, pentru care România ar urma să solicite finanțare.

CE Oltenia, producător român de energie electrică pe bază de lignit deținut majoritar de stat, se confruntă cu dificultăți financiare cronice.

Ca urmare a unui ajutor temporar pentru salvare acordat de România societății, după ce a fost aprobat de Comisie în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat în februarie 2020, România a notificat Comisiei, la 4 decembrie 2020, un plan de restructurare a societății CE Oltenia.

Normele UE privind ajutoarele de stat, în special Orientările Comisiei privind ajutoarele pentru salvare și restructurare, permit statelor membre să sprijine, în anumite condiții stricte, întreprinderile aflate în dificultate. Mai precis, se poate acorda ajutor pentru o perioadă de până la șase luni („ajutor pentru salvare”). După această perioadă, fie ajutorul trebuie să fie rambursat, fie statul membru trebuie să notifice Comisiei un plan de restructurare pentru ca ajutorul să fie aprobat („ajutor de restructurare”). Planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită fără niciun alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie într-o măsură adecvată la costurile de restructurare și că denaturările concurenței generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare care includ, în special, măsuri structurale.

Investigația aprofundată a Comisiei va examina în special:

 • dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a societății CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat;
 • dacă CE Oltenia sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanțare publică și că ajutorul este proporțional și dacă planul de restructurare ar urma să fie însoțit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenței create de ajutor.

Foto: Site oficial Complexul Energetic Oltenia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Ambele aspecte ce vor fi investigate de CE vor dovedi ca „gaura neagra” numita „Complexul energetic Oltenia” nu se va inchide niciodata !

  PS. Energia electrica produsa cu ajutorul arderii lignitului ar arde la nesfarsit tone de bani ! Ajunge !

 2. Păi și cum mai scoate dom’ Ministru (de orice culoare politică ar fi el) bani pentru partid din energie???
  Acum e momentul în care există două vaci mari de muls: energia (că e tradiție, ce naiba) și transporturile (că e rost de fonduri europene foarte consistente pentru construcția de autostrăzi).
  Așa că avem un ministru al Energiei PNL care știe cum să facă să iasă bănucu’ și un fost ministru al energiei ALDE reșapat ca deputat PNL și pus președinte al comisiei de transport și infrastructură care, ce surpriză, știe și el cum să facă să iasă bănucu’. 🙂

  Să curgă fondurile „prin noi înșine”. Sau, corolar, „chit că-s vremuri vechi sau noi, tot noi, păpa-v-am banii”.

 3. De 30 de ANI curg Miliaoenele de Euro catre Companiille de stat falimentare si capusate de firrmele de partid, in timp ce amaratilor li se spune: „Nu avem bai de pensii”, pensiile voastre nu sunt Prioritati precum Combinatele astea falimenatre!!!
  Guvernul Catu nu face exceptie!!
  Rusine, ipocritilor!
  Sper sa scapam de guvernul Catu mai repede decat de guvernele PSDragnea, atat de scarbita sunt cum ne-au prostiti in fata cand erau in opozitie acuzand zi de zi de dimineata pana seara guvernarea PSDragnea, iar din Octombrie 2019 de cand a venit PNL al guvenrare, ei fac fix la fel!
  O sa scapam repede de voi, rusine!!
  Catu asta va ramane o amintire urata in istoria Romaniei, fix ca Dancila!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.