G4Media.ro

„Ajunge”: Furtună în Croația, după ce o femeie va fi obligată să…

Foto: Pixabay.com

„Ajunge”: Furtună în Croația, după ce o femeie va fi obligată să meargă în Slovenia pentru un avort

Calvarul unei femei împiedicate să avorteze în Croația, în ciuda unei tumori agresive care îi ataca fătul, a stârnit o undă de șoc în această țară predominant catolică, unde numeroase voci cer protejarea drepturilor femeilor, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Mirela Cavajda are dreptul legal la întreruperea voluntară a sarcinii (avort) în țara sa, dar va fi totuși obligată să se deplaseze în Slovenia, țară vecină, membră a UE, pentru a pune capăt acestui chin.

Scandalul a izbucnit în contextul în care Statele Unite se confruntă cu o furtună politică înaintea unei decizii a Curții Supreme care ar putea amenința dreptul la avort.

Avortul este contestat și în mica țară balcanică, unde grupuri susținute de biserică au încercat fără succes în 2017 să obțină interzicerea acestuia, iar majoritatea medicilor refuză să îl efectueze.

La sfârșitul lunii aprilie, în a șasea lună de sarcină, Mirela Cavajda a fost anunțată că fătul ei avea o tumoare cerebrală agresivă care îl putea ucide și, dacă ar fi supraviețuit, ar fi provocat malformații foarte grave.

„Dacă se va naște, va fi ca o „legumă””, a declarat ea în lacrimi pentru presa locală. „M-am dus acasă și m-am uitat în gol la un perete”, a continuat femeia căsătorită, în vârstă de 39 de ani, care are deja un fiu. „Am luat decizia într-o secundă.”

În Croația, avortul este legal până în a zecea săptămână de sarcină. În afară de aceasta, este posibil în cazul în care sănătatea fătului sau a mamei este grav amenințată și în cazurile de viol și incest.

Mirela a îndeplinit condițiile, dar patru spitale din Zagreb i-au trântit ușa în nas.

Ea a spus că un medic a întrebat-o dacă ar „ucide un copil de doi ani cu o tumoare”, iar altul a spus: „eutanasie”.

Femeia a fost sfătuită să caute ajutor în Slovenia, așa cum fac în fiecare an aproximativ 10 femei aflate în situații similare, au declarat activiștii pentru drepturile omului.

„Înapoi în trecut”

Dar, în condițiile în care o examinare RMN a arătat că starea de sănătate a fătului se deteriora, o comisie medicală a dat în cele din urmă undă verde avortului.

Avortul este reglementat de o lege din 1978, adoptată pe vremea când Croația făcea încă parte din Iugoslavia comunistă.

Însă, de la independența din 1991, ponderea Bisericii Catolice a crescut, iar mulți medici refuză să facă avorturi în numele „obiecției de conștiință” instituite printr-o lege din 2003.

Mai mult de 80% din cei 3,9 milioane de locuitori ai Croației sunt catolici.

Într-o scrisoare deschisă emoționantă, ea își amintește de fătul bolnav, un băiat pe care l-a numit Grga, și acuză atât societatea, cât și medicii că au abandonat-o.

„Așteptându-l pe Grga să moară în pântecele meu, (sau) născându-l și privindu-l cum moare, (…) ar fi sadism pur”, scrie ea.

Săptămâna trecută, mii de demonstranți s-au adunat pentru a spune „Ajunge” și a denunța atacurile asupra sănătății femeilor.

„Femeile ar trebui să aibă drepturile pe care le-au câștigat cu mult timp în urmă”, a declarat Sonja Kraljevic pentru AFP, denunțând un „pas înapoi”.

Potrivit lui Branka Mrzic Jagatic de la ONG-ul RODA, unul dintre organizatori, „acest caz a arătat că sistemul nostru de sănătate publică s-a prăbușit complet atunci când vine vorba de sănătatea femeilor”.

În 2019, un val de mărturii despre violența ginecologică a cuprins țările patriarhale din Balcani, în marja mișcării #MeToo.

Umilire

Factorul declanșator a fost mărturia unei deputate croate despre chiuretajul fără anestezie suferit în urma unui avort spontan.

RODA a adunat sute de povești despre experiențe dureroase și umilitoare legate de naștere, avort spontan și avort.

„Am crezut că voi naște pe o masă de ginecologie”, dar o „asistentă mi-a spus să mă duc la baie” pentru a aștepta expulzarea, a scris o femeie într-o scrisoare citită în cadrul evenimentului, amintindu-și de avortul provocat medical din cauza unor malformații.

Aproape 60% dintre ginecologii din spitalele publice refuză să facă avorturi, potrivit cifrelor oficiale.

Printre aceștia se numără și Boris Ujevic, un medic din Zagreb. „Viața trebuie respectată, iar viața este lege.”

Activiștii pentru drepturi cer ca femeilor să le fie garantat accesul la asistență medicală, inclusiv la avort.

Conservatorii aflați la putere nu se grăbesc să abordeze această problemă, în timp ce partidele de stânga vorbesc despre un referendum pentru a înscrie dreptul la avort în constituție.

Între timp, Mirela a refuzat protocolul propus în Croația, și anume nașterea provocată a unui bebeluș amenințat cu o moarte rapidă. În Slovenia, inima fătului este oprită înainte de procedură.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Femeia are de ales intre a lasa copilul sa se nasca si sa traiasca ca o leguma (presupunand ca totul merge „bine”, adica se naste si scapa de tumoare) sau in al scuti de chinurile garantate. Ah, si btw, la 6 luni e deja constient si sufera din cauza tumorii. Tu ce ai face daca copilul din tine ar vrea sa urle de suferinta? L-ai lasa sa agonizeze si sa se transforme in leguma pe masura ce tumoarea avanseaza? Daca acela ar fi copilul meu, eu n-as ezita sa fac ce doreste si mama.

 2. @putin tu ești exemplul clar pentru care avortul nu ar trebui interzis

 3. Tanti, Dumnezeu nu exista, Pamantul o sa dainuiasca mult si bine dupa ce nu va mai fi picior din specia asta abjecta prin multe specimene, numita om.
  Pe logica ta, marea majoritate a oamenilor născuți care nu sunt genii nu prea au dreptul sa trăiască, ca nu sunt genii, nu? Trebuie sa nasca femeile miliarde de oameni in continuare ca vreti voi sa ce, mai exact? Sa mai apara un Einstein ca sa ce? Naște tu cate un copil pe an, hai ca poti, doar ești doar un incubator, nu? Mai cititi si alte cărți in afara de Biblie.

 4. zici tu? eu cred ca tu te incadrezi incomparabil mai bine.

 5. dar tu cum de scrii cu usurinta contra? cand persoana aia clar are o problema serioasa, citeste articolul. nu vrea avort asa, ca e iresponsabila. pe logica ta, poate si multi din aia care se nasc cu malformatii grave ajung sa omoare sau mai stiu eu ce. de unde stii tu ce ar fi daca?
  e normal sa existe situatii in care sa poti avorta. sunt niste exceptii, nu sunt regula.

 6. Pamantul a fost facut pentru om?? Nu ti-a spus nimeni ca esti proasta cam proasta?

 7. @Monica – Duduie, mai citeste si altceva in afara de biblie… „pamantul a fost facut pentru om”? Pe bune? Ai di capul tau de bigota! Pamantul are peste 4 miliarde si jumatate de ani, civilizatia umana (punand si paleoliticul la socoteala) doar vreo 3 milioane. Pamantul o sa fie aici si peste alte 4 miliarde de ani. Nu stiu ce zici tu cu comunismul, dar pe vremea aia era interzis avortul, nu din motive religioase, e adevarat.

 8. Trebuie sa lasam barbatii care se penetreaza dorsal sa adopte copii, pentru ca unul din ei chiar s-a tinut de cuvant si nu i-a regulat.

  Trebuie sa distingem sexul de gen, pentru ca acum 100 de ani a existat o femeie cu barba.

  Trebuie sa permitm sute de milioane de romani sa fie aruncati la tomberon, pentru ca in alta tara e o femeie cu un fat mutant.

  Vreau o tara ca afara, sa fie avorturile in Romania cum vor fi si in SUA.