G4Media.ro

Agenţia Spaţială Europeană încetează cooperarea cu Rusia pentru misiunea de lansare pe…

sursa foto: Captură NASA

Agenţia Spaţială Europeană încetează cooperarea cu Rusia pentru misiunea de lansare pe Marte a primului rover planetar european

Agenţia Spaţială Europeană pune capăt cooperării cu Rusia în ceea ce priveşte misiunea de lansare a primului rover planetar european, destinat să caute semne de viaţă pe Marte, a declarat marţi şeful agenţiei, potrivit CNN. Roverul ExoMars, o colaborare între ESA şi agenţia spaţială rusă Roscosmos, urma să plece spre Marte în luna septembrie a acestui an, transmite News.ro.

Roverul ExoMars, o colaborare între ESA şi agenţia spaţială rusă Roscosmos, urma să plece spre Marte în luna septembrie a acestui an. Dar ESA a declarat în februarie că invazia Rusiei în Ucraina a făcut acest lucru „foarte puţin probabil”.

Apoi, în martie, agenţia a suspendat colaborarea cu Roscosmos cu privire la misiunea lor comună pe Marte, în urma invaziei din Ucraina şi a sancţiunilor impuse Rusiei.

„Astăzi, Consiliul ESA a abordat misiunea ExoMars Rover şi platforma de suprafaţă, recunoscând că circumstanţele care au dus la suspendarea cooperării cu Roscosmos – războiul din Ucraina şi sancţiunile rezultate – continuă să prevaleze”, a scris marţi pe Twitter directorul general al ESA, Josef Aschbacher.

În consecinţă, consiliul de administraţie al agenţiei l-a instruit să pună capăt în mod oficial cooperării cu Rusia în cadrul acestui program, a precizat Aschbacher.

„Noi informaţii despre calea de urmat cu alţi parteneri vor fi prezentate în cadrul unei şedinţe de informare a presei din 20 iulie, detaliile vor fi comunicate ulterior”, a adăugat el.

Iniţial, roverul urma să fie lansat în iulie 2020, dar a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus.

Misiunea este destinată să caute viaţă pe Marte şi să investigheze istoria apei pe planeta roşie. Roverul are capacitatea de a fora sub suprafaţa planetei Marte până la o adâncime de aproximativ 2 metri, unde oamenii de ştiinţă speră că ar putea găsi semne de viaţă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nino nino! :)))))

  2. problema este ca fac part, asa ca propunem montarea catalizatoarelor pe vaci, asa ca o vaca euro 6 o sa fie muuult mai scumpa decat o vaca euro 3

  3. Musk ii rezolva, SpaceX poate orice.
    Trebuie sa invatam sa nu ne mai bazam pe orci, au ramas blocati pe vremea lui Ivan cel groaznic.

  4. Te simti amenintata? Doar nu esti din Olanda sa te omoare. La noi posteaza sau apar la televizor