G4Media.ro

Agenția Internaţională a Energiei Atomice vrea ”să reia legăturile” cu Coreea de…

sursa foto: Pexels/ Dan Meyers

Agenția Internaţională a Energiei Atomice vrea ”să reia legăturile” cu Coreea de Nord, anunță directorul Rafael Grossi

Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi anunţă luni, într-un interviu publicat de ziarul rus Izvestia, că vrea să reia contactul cu Coreea de Nord, pentru a supraveghea siguranţa instalaţiilor nuclear nord-coreene, relatează AFP, citată de News.ro.

”Cred că avem nevoie de o reluare a cooperării cu RPDC”, declară Rafael Grossi, folosind sigla oficială a Coreei de Nord – Republica Populară şi Democtratică Coreea (RPDC).

Experţi AIEA, care se duceau cu reglaritate în Coreea de Nord începând din 1992, au fost expulzaţi în aprilie 2009.

În aceeaşi lună Phenianul s-a retras de la negocieri internaţionale lansate în 2003 cu privire la programul nuclear nord-coreean, după care a realizat al doilea test al unei bombe atomice, în luna următoare.

Coreea de Nord ”are un program foarte ambiţios, care include producerea de combustibil, tratarea uraniului, regenerarea şi reactoarele nucleare. Şi nu vorbesc despre armament nuclear, ci despre un număr foarte mare de instalaţii nucleare, singurele din lume care nu sunt monitorizate”, subliniază directorul AIEA.

”Iar astfel nici noi, la AIEA, nici ţările vecine, inclusiv Rusia şi China, nimeni nu ştie dacă norme minime de securitate sunt respectate”, îşi exprimă îngrijorarea Rafael Grossi.

”Încep să promovez ideea de a încerca să privim viitorul cu alţi ochi, fără a uita că au un program nuclear care este contrar rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. Uneori trebuie să acordăm atenţie problemelor practice, care sunt de asemenea importante”, subliniază el.

Rafael Grossi cere să nu se repete, în dosarul nuclear iranian, aceleaşi greşeli ca în cazul Coreei de Nord.

”Nu trebuie să repetă,m scenariul RPDC, în care toate eforturile şi negocierile de zeci de ani au fost zadarnice”, pledează directorul AIEA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...