G4Media.ro

Agenţia Fitch a înrăutăţit perspectiva ratingului României şi estimează un deficit peste…

Agenţia Fitch a înrăutăţit perspectiva ratingului României şi estimează un deficit peste cel prognozat de Guvern / Cîțu: Păstrarea ratingului arată încrederea în măsurile Guvernului. Înrăutățirea perspectivei este un avertisment clar pentru populiștii cinici din Parlament

UPDATE: Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, afirmă că păstrarea ratingului României arată încrederea agenției Fitch în măsurile Guvernului, iar înrăutățirea perspectivei este un avertisment clar pentru „populiștii cinici din Parlament”.

„Agenția de rating Fitch A PĂSTRAT rating-ul României dar a scăzut perspectiva. În condițiile crizei prin care trece astăzi economia globală PĂSTRAREA rating-ului arată ÎNCREDEREA pe care o are agenția de rating în măsurile luate de acest guvern. Înrăutățirea perspectivei este un AVERTISMENT CLAR dat de agenția de rating populiștilor din Parlament”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul spune că Fitch confirmă ceea ce el a spus.

„Este ușor să faci un deficit mare pe hârtie dar problemele pot apărea la finanțare dacă deficitul este crescut fără să se prezinte sursele de finanțare. De aceea am spus mereu că cel mai periculos lucru pentru stabilitatea economică a României în aceste momente este populismul manifestat în Parlament de inițiative legislative votate de TOATE partidele de opoziție. Proiecte care fară nicio fundamentare REDUC veniturile și CRESC cheltuielile bugetului de stat. Niciunul din aceste proiecte nu spune de unde vine finanțarea pentru un deficit mai mare. Sunt intitiative legislative care tranzacționează în cel mai cinic mod sănătatea romanilor și stabilitatea economică pe câteva voturi. Iar agenția de rating îi SANCȚIONEAZĂ pe acești populiști cinici din Parlamentul României”, susține Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor precizează că are grijă ca plata tuturor cheltuielilor bugetului general consolidat să se facă la timp. „Sunt în fiecare zi în discuție cu actorii de pe piețele financiare pentru a mă asigura că finanțăm deficitul bugetar la cele mai bune costuri în contextul economic actual. Orice creștere nefundamentata a deficitului bugetar poate pune în pericol acest echilibru”, adaugă el.

În același timp agenția de rating confirmă și scenariul de revenire al economiei în „V”, mai spune Cîțu.

Știrea inițială: Agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că a înrăutăţit de la „stabilă” la „negativă” perspectiva asupra ratingului de credit al statului român şi a reconfirmat totodată calificativul „BBB-” aferent datoriei guvernamentale româneşti pe termen lung în valută, fapt care menţine obligaţiunile de stat ale României în categoria celor recomandate pentru investiţii, relatează News.ro.

Fitch estimează un deficit bugetar de până la 8% din PIB în 2020, semnificativ peste prognoza oficială a Guvernului, de 6,7%, pe care a fost construită recenta rectificare bugetară.

„Revizuirea perspectivei reflectă anticipaţia privind înrăutăţirea substanţială a finanţelor publice ale României pe termen lung, izbucnirea şi răspândirea pandemiei COVID-19 agravând o poziţie fiscală deja slabă. Combinaţia dintre o puternică contracţie a economiei şi creşterea cheltuielilor bugetare va provoca o adâncire a deficitului bugetar şi un avans accentuat al datoriei publice în 2020. Deşi Fitch se aşteaptă ca economia să îşi revină în 2021, incertitudinile legate de amploarea şi durara pandemiei, combinate cu managementul fiscal defectuos din ultimii ani, creează provocări semnificative pe termen mediu în ceea ce priveşte consolidarea finanţelor publice”, notează agenţia de rating, citată de Profit.ro.

Fitch se aşteaptă ca deficitul să scadă în 2021 la un nivel de 4,2% din PIB, situaţie determinată în parte de redresarea activităţii economice, estimarea bazându-se pe diminuarea sau anularea creşterii cu 40% a pensiilor, aşteptată în septembrie anul acesta şi limitarea viitoarelor creşteri de salarii.

În noiembrie anul trecut, cu câteva luni înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus în România, dar şi înainte de clarificarea situaţiei finanţelor publice româneşti pe final de 2019, Fitch aprecia că există încă o posibilitate ca deficitul bugetar al României să se situeze doar cu puţin peste 3% din PIB până la sfârşitul anului 2019 şi, prin urmare, să fie evitată procedura de deficit excesiv.

Agenţia estimează că România va suferi o contracţie economică de 5,9% în 2020 şi că rata şomajului va urca de la 3,9% la 8%, ceea ce va reprezenta cea mai mare creştere înregistrată vreodată. Datoria publică este aşteptată să crească de la 35,2% la aproape 45% din PIB, cel mai mare nivel consemnat din 1999 până în prezent.

Sursa foto: Pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

70 comentarii

 1. MULȚUMIM LUCOVID ORBAN

  • Guvernul cîțu si pnl in general prin refuzul de a anula pensiile speciale ale militienilor ceausisti si ale securistilor ceausisti arata ca sunt parte a mafiwi securisto-ceausisto-pesedisto-peneliste, care conduc romania de la revolutie, cu ajutorul c.n.s.a.s. si a i.i.c.m.e.r. care sunt continuatoarele fostei securitati ceausiste si care ne arunca praf in ochi cu informatorii, care sunt in realitate victime ale securitatii ceausiste dar sustin pe fostii securisti ceausisti, fostii militieni ceausisti si pe cei care au tras in popor la revolutie, neluand nicio atitudine impotriva acestora si nici impotriva pensiilor speciale pe care le primesc acestia

  • Asa, asa, am mai spus-o!
   Sa vina inapoi analfabeta Veorica, ea si habarnistul Orlando, si Dragnea si Valcov, „decat” ei pot sa ne bage direct in faliment! Si foarte REPEDE pot!
   Fitch spune CLAR: „România NU a reușit să profite de condițiile macroeconomice FAVORABILE din ULTIMII ANI pentru a-și îmbunătăți deficitul structural. Cel fiscal a atins 4,6% din PIB în 2019 (cel mai mare din UE), iar guvernul și-a revizuit ținta pentru 2020 la 6,7% din PIB (de la 3,6% inițial), în urma introducerii diverselor măsuri de sprijin, care includ cheltuieli mai mari pentru asistență medicală, diverse măsuri destinate companiilor și lucrătorilor afectați, dar și o creștere a garanțiilor de stat oferite.”
   Adica, in timp ce An de An Economia Romaniei „duduia” ca nici una in UE, aceeasi Romanie era pe Primul loc in UE la Deficit bugetar, la Deficit Comercial, la TOATE Deficitele, la Inflatie, la Imprumuturi aproape zilnice si mai ales la SUBDEZVOLTTARE, NIMIC NU a CONSTRUIT(sa ramana in picioare generatiilor urmatoare!) Romania in cei 3 ANI de „duduiala”, iar Efectele se VAD ACUM, FIX cum au avertizat in cei 3 ANI repetat si CE si UE si FMI: „Aveti grija, o Criza v-ar prinde nepregatiti, dupa Cheltuielile NEFUNDAMENTATE pe Cresterea REALA a Competitivitatii Economiei Romaniei”, DOVADA fiind IMPRUMUTURILE Masive din cei 3 ANI de guvernare PSD-ALDE, Imprumuturi aproape ZILNICE, EXCLUSIV pentru Cheltuieli curente, cum sec anunta de fiecare data Minsiterul de finante, adica pentru Salarii si Pensii, INCLUSIV cele SPECIALE, plus Plata Scadentelor si a dobanzilor la Imprumuturile anterioare!
   La momentul Decembrie ’89, Datoria Externa a Romaniei era ZERO, azi e PESTE 100 MIliarde Euro, UNDE sunt BANII?!
   CINE nu auzea si NU pricepea NIMIC cand Avertismentele de la CE si FMI si BM si Agentiile de Rating curgeau?!
   Dragnea, Tariceanu, Veorica, Valcov, Orlando etc!!
   Ianuarie 2018, HOTNEWS: „Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul Romaniei, la nivelul BBB-, cu perspectiva stabila, datorita nivelului moderat al datoriei publice si a indicatorilor economici care corespund acestui calificativ, dar a AVERTIZAT ca relaxarea fiscala si majorarea rapida a salariilor, care DEPASESTE Ritmul Cresterii Productivitatii, reprezinta RISCURI pentru Stabilitatea Macroeconomica.”

   11 Mai 2019, ADEVARUL: „Fitch menţine ratingul României, dar AVERTIZEAZA că prognozele de creştere sunt NEREALISTE.(ce frumoase erau pe hartie prognozele lui Ghizdeanu!).
   Agenţia de rating susţine că, deşi România are niveluri moderate ale datoriei publice şi indicatori mai buni decât vecinii din categoria „BBB” în privinţa produsului intern brut pe cap de locuitor, de partea cealaltă vin deficitele bugetare şi deficitele curente, datoria externă netă care este mai mare decât cea a colegilor de rating şi politica fiscală pro-ciclică care prezintă riscuri pentru stabilitatea macroeconomică. Fitch susţine că estimarea Guvernului de creştere a veniturilor de 15,7% pare a fi „extrem de optimistă”, deoarece se bazează pe ipoteze macroeconomice NEREALISTE.”(Ghizdeanu cu PIXul punea pe hartie cat vrea Dragnea!)

   14 Iunie 2019: Comisia Europeana: „Comisia Europeană AVERTIZEAZA România din cauza Legii bugetului. A deviat de la ținta menținerii unui deficit de 3%. CE avertizează România că salariile din sectorul public au crescut mult prea repede, raportat la Productivitatea țării. Din acest motiv, oficialul european Isabel Grilo precizează că România RISCA să devieze de la ținta privind deficitul bugetar de 3%, relatează Mediafax.
   Potrivit legislației europene, România trebuie să mențină un deficit sub 3% din PIB și o datorie guvernamentală sub 60%.
   Evoluţiile din 2017-2018 în domeniul legislaţiei privind fiscalizarea muncii. S-au făcut ajustări în Codul fiscal, schimbări în ceea ce priveşte contribuţiile la asigurările sociale între angajator şi angajaţi. Ele NU au făcut obiectul unei evaluări de impact. Au dus la efecte nedorite. Noi nu vrem surprize. Surprize îi faci unui copil. Ceea ce ne-a surprins. Ele pot mari riscurile percepute, afectează investiţiile şi producţia.
   Comisia Europeană trage un semnal de alarmă și avertizează România în legătură cu noua Lege a PENSIILOR, care ar afecta negativ sectorul. Reprezentantul Comisiei Europene, Isabel Grilo spune că oficialii europeni sunt îngrijoraţi de modificările aduse în sistemul de pensii din România, care „au generat devieri şi au crescut datoria publică”.

   In cei 3 ANI, Avertismente peste Avertismente de la TOATE Institutiile Internationale, de la Consiliul Fiscal, de la BNR, de la Analisti si Economisti din Tara, dar „decat” analfabetii populisti din PSD-ALDE nu pricepeau, nu auzeau si uite-ne AZI unde am ajuns: Tara cu cel mai mare RISC financiar!
   Maine-poimaine, Doamne fereste, ajungem in categoria JUNK!(Tara NErecomandata pentru Investitori!)
   Evident, Economia „beton”(cu Deficite de toate felurile An de AN, cele mai MARI din UE, in cei 3 ANI si cu CEA mai MARE Inflatie din UE in cei 3 ANI!) lasata de Veorica a distrus-o Orban in 5 Luni, dar atunci intreb: DE ce CURGEAU in cei 3 ANI Avertismentele, zi de la Zi, de la astia care STIU ce e aia economie?!

   A-propos, STITI ca celebra Ordonanta 79/Decembrie 2017, aia numita „Revolutia fiscala” care a TRECUT Contributiile de la Angajator la Angajat zace si azi in Parlamentul Romaniei, PSD nu o pune pe Ordinea de zi(atat de Urgenta a fost!) de FRICA sa nu fie atacata la CCR pe motiv de NEConstitutionalitate(Avocatul Poporului a REFUZAT sa o atace, evident!)
   Cotidianul, 3 Decembrie 2019: Dar, au atacat-o in Instanta Romanii si asa a ajuns la CCR, care o tot Amana, era Programata in analiza la CCR in Decembrie 2019, motiv pentru care sindicalsitii au PROTESTAT in fata CCR!

   Acum targe ponoasele Guvernul Orban, ca asa inteleg postacii PSD cum FUNCTIONEAZA Economia!

  • GUVERN PSD VERSUS PNL,
   NICIODATĂ NU POTI COMPARA
   PNL-PDL A TAIAT PENSII SI SALARII,A SCUTIT BĂNCILE SI SMECHERII DIN ENERGIE DE IMPOZITARE, A DAT 25 OUG INTR O NOAPTE CA HOTII,AU CUMPARAT RACHETE VECHI DE 30 ANI SI AU DAT TVA INAPOI LA TOTI SMECHERII.

   PSD A CRESCUT CE A TĂIAT PNL-PDL,ADICĂ PENSII SI SALARII SI A SCAZUT DATORIA PUBLICA.A RESUSCITAT AGRICULTURA SI A ATRAS FONDURI UE.

   LASATI DEMAGOGIA SI INTRATI PE EUROSTAT SI INFORMATI-VA CORECT DUN DATE OFICIALE DE GUVERNARE PNL PDL VERSUS PSD

  • Gata @mosule, te-ai plictisit, o vrei pe Veo si pe Daea? Sau pe Andrusca și Pintea?
   Ce rahat făcea PSD în vremurile astea? Furau și din puținul incasat de la companiile care mai sunt deschise.

  • Vezi ca vine lumina!

  • CUM A VENIT PNL LA GUVERN A CRECUT DEFICITUL LA 4,3%.
   PSD AU GUVERNAT BINE.
   PNL DEZASTRU

  • pentru ce? pentru ca are curajul sa spina lucrurilor pe nume dupa 7 ani de destrabalare bugetara a stăpânilor tai psd?
   Vad ca lucrați de acasă! Am o întrebare: sunteți in șomaj tehnic pe stil realitatea tv sau doar un simplu I.diot util?

  • Ala cu @votez PSD sufera de ceva mult mai grav decat un parlit de virus chinezesc. Se numeste prostie nu trece nici la autopsie.

 2. Multumim Catu,ai falimentat Romania cu imprumuturile.
  Demisia.

  • Romania o tara condamnata la neputinta pentru a fi exploatata.

  • Ca habar nu ai, ca NU aduci nici un argument, ca „decat” postezi 5 cuvinte acuzatoare, e clar cat te pricepi!
   Daca Florin Catu NU facea acele Imprumuturi EXTERNE, azi Romania era in Faliment PSDist!
   La FIX le-a facut, felicitari, Catule!

   7 februarie 2020, Stiri pe surse: „Mugur Isărescu îi ia apărarea lui Cîţu: Împrumuturile de pe piaţa internaţională, „dovadă de responsabilitate”.
   Împrumutul de pe piaţa internaţională este o DOVADA de REsponsabilitate însă preocupante sunt Deficitele ţării(MOSTENIRE PSD!), a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la o conferinţă de presă, întrebat despre ultimele împrumuturi realizate de Ministerul Finanţelor Publice.
   „Preocupante, element de îngrijorare sau cum vreţi să spuneţi, nu de panică însă, sunt Deficitele ţării. Suntem preocupaţi de mărimea Deficitelor. Când ai Deficit bugetar, al doilea lucru pe care trebuie să-l faci când constaţi că ai deficit încasezi. Deci nu ai bani, că tot se discută mereu dacă sunt bani. Bineînţeles că dacă ai Deficit nu ai bani. Te gândeşti de unde să împrumuţi. A doua judecată este aşa: cam cât de mari sunt deficitele acestea şi care sunt disponibilităţile de lei, de monedă, cu care se poate finanţa deficitul de pe piaţa internă. Din experienţa mea, din 92 sau 93 încoace mereu, dar în fiecare an, România a avut o nevoie mai mare de finanţare, chiar când a avut deficite mai mici, decât ce putea să ofere piaţa internă. Deci împrumutul de pe piaţa internaţională, ca să mă refer în primul rând la el că am văzut că acolo e mare preocupare, este o DOVADA de REsponsabilitate. Noi am SALUTAT această REUSITA a Ministerului de Finanţe cu acest Imprumut, care e mare, dar e mare pentru că avem Deficite mari, nu e mare pentru că e aşa în general mare, aşa cum am salutat şi împrumutul făcut în vară de Ministerul de Finanţe sau de Ministrul de Finante de atunci” a spus Isarescu.
   El a precizat că este un act de responsabilitate şi nu de iresponsabilitate pentru că altminteri, dacă ai încerca să iei toţi banii de pe piaţa internă, la mărimea deficitului şi la cât absoarbe economia românească există riscul ca dobânzile să se „ducă foarte puternic în sus”. Tot atunci se creează un cerc vicios, când dobânzile cresc atunci creditorii sunt mai reticenţi să ofere împrumuturi.

   Guvernatorul BNR a afirmat că dobânzile au fost REZONABILE faţă de mărimea Deficitului pe care îl are România, în domeniul fiscal – bugetar, de peste 3%, şi este nevoie să refinanţăm datoria publică.

   „Mesajul meu este următorul şi o spun în clar: ar trebui să ne sperie Deficitele bugetare, dacă vrem să ne speriem. Deocamdată le putem finanţa şi adaug că, având în vedere această dimensiune a deficitelor bugetare ale ţării, Ministerul de Finanţe a reuşit şi la sfârşitul anului trecut şi în ianuarie şi la început de februarie să se împrumute la Dobânzi rezonabile”, a spus Mugur Isărescu.
   De asemenea, guvernatorul BNR a declarat că trebuie să se termine discuţia dacă sunt sau nu bani.
   „Când ai deficite nu ai bani. Te împrumuţi cu mărimea deficitului şi cu mărimea datoriei publice. Şi lucrurile trebuie ţinute sub control”, a afirmat Mugur Isărescu.
   Întrebat dacă pensiile ar trebui să crească eşalonat şi nu cu 40% în acest an, Isărescu a spus că ar trebui să discutăm despre cât ne putem împrumuta ca ţară.”

   PSDistilor, CITITI ce spun aia care STIU ce e aia Economie!!
   Ascultand ce spun analfabetii scoliti pe SEARA intr-ale Economiei, ca tractoristul Ciolacu, analfabeta Veorica, habarnsitul Orlando, incarceratul Dragnea, uite unde am ajuns ca Tara!

  • Ori ești nemernic/ă ori habar ai ce vorbești, le- nghiți rumegate de la tv sau ambele.Cîțu a procedat corect și sunt sigur că știe ce face, digitizarea va evea efecte în ceea ce privește evaziunea, asta e una dintre spaimele strigoilor din PSD, AlDE, UDMR, PRO RO

  • Mai răsfirați băieți! si dați cu clor înainte sa duceți mana de la tastatura la gura!

  • @bps
   Esti obositor, cumetre. Cunoastem textele cu „exploatatorii” din UE/US si cu popoarele prietene din China si Rusia. Mai plimb-o ca ma dor ochii. Voi erati aia cu sloganul „Patrihoti in Europa”, este?

 3. Multumim molimei galbene numite PNL.
  Cum au ajuns la Guvern au început să cumpere avioane second hand,rachete,sa scutească băncile de taxe,sa de-a bani la frații Micula.
  Lucovid Organ&Citu Pirtu% Turcana%Grinda,Guwernerul Meu.

 4. Pana si nepotii nepotilor nostri vor plati imprumuturile lui Catu.

  • Împrumuturile sunt rodul guvernării PSD. După 4 ani de creștere economică au lăsat tara in miliarde de datorii.
   Acum, pe scădere, din cauza virusului Corina, e normal sa te împrumuți. Sunt domenii întregi trase pe dreapta: Horeca, Dacia, Ford, etc. De unde sa vina banii de la buget? De unde sa vina valuta, când cel mai mare exportator (Renault) este închis?

  • A-propos, Guvernul Orban PLATESTE la greu, la Scadenta, Imprumuturile uriase din cei 3 ANI de guvernare PSDragnea, STII asta?!
   Si nu numai, Guvernul Romaniei Plateste la Scadenta Oricare Suma datorata din Imprumutirle Anterioare iar cand o Tara NU isi mai poate plati Datoriile in curs, intra in INCAPACITATE de PLATI, ai auzit vreodata, stii ce e aia?!
   Pai, doar in 2019 Guvernul Dancila, pe langa Impprumuturile aproape ZILNICE in Lei de pe Piata Interna(de la Banci!) a facut 2 IMPRUMUTURI Externe URIASE, in Euro, unul in Martie 2019 de 3 MILIARDE Euro pe 30 de ANI,(cu o Dobanda URIASA de PLATIT de 2,2 MIliarde Euro in cei 30 de ANI!) si unul de 2 Miliarde Euro in Iulie 2019, pe 20 de ANI cu o Dobanda pe masura, AMBELE Imprumuturi EXCLUSIV pentru Cheltuieli CURENTE,(Plata salariilor si a Pensiilor si a Scadentelor si Dobanzilor la Imprumuturi anterioare!) cum sec anuntat de fiecare data Minsiterul de Finante!
   31.03.2019, DIGI 24: ” Victor Ponta: Împrumutul de 3 Miliarde de euro are cel mai MARE Cost din Istoria României.
   Împrumutul de 3 Miliarde de euro atras recent de Guvern „are cel mai mare cost din istoria României”, Dobânda fiind de aproximativ 2,2 miliarde de euro, a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, preşedintele Pro România, Victor Ponta.
   El a vorbit despre împrumutul „de 3 miliarde de euro pe care Guvernul, Ministerul de Finanţe l-a luat într-o singură zi”. „Pe lângă valoarea sumei, cu siguranţă este cel mai mare împrumut luat într-o singură zi de România, 3 miliarde de euro, este cel mai lung termen, de 30 de ani, şi are cel mai mare cost din istoria României (…), azi când vorbim o să plătim o dobândă de 2,2 miliarde pe parcursul creditului”, a spus Ponta, potrivit Agerpres.
   Totodată, liderul Pro România a afirmat că respectivul credit a fost luat pentru „cheltuieli curente”.
   „Dacă acest credit se lua pentru o investiţie (…), este un împrumut pe care eu l-aş fi lăudat (…). Din păcate, după cum ştiţi, cei 3 Miliarde sunt pentru Cheltuieli curente, adică pensii, salarii şi alte cheltuieli… se duc, NU rămâne NIMIC în urma lor. Rămâne doar o DATORIE de 5,2 miliarde pe care trebuie să o plătim cu toţii”, a punctat Ponta.

   Te intreb: CINE Plateste Datoria asta URIASA facuta de guvernele PSDragnnea in cei 3 ANI?
   Cauta peeent, vezi ca s-au IMPRUMUTAT aproape zilnic pe piata interna!
   UNDE sunt BANII aia din Economia care „duduia” in creierasii Veoricai si ai PSdeilor, ca nicaieri in lume, in timp ce Romania se Imprumuta masiv si mai iesea si cu Deficit Bugetar ca nici o alta tara din UE, locul 1 la Deficit bugetar, la Inflatie, la Deficit comercial…
   Ma indoiesc insa ca pricepi ceva, altfel nu ai fi scris asemenea bazaconii fara argumente!

 5. Multumim Tariceanu si Ponta ca ne-ai lipsit de cel mai competent premier si ministru de finante , inegalabilul binom Dancila -Teodorovici, mandria poporului roman milenar si crestin-ortodox!

  • Eu i-as multumi si lui Daddy care n-a mai avut rabdare si a parasit linia frontului cu ursuletul de plus in brate…

 6. Optimismul radiază de la guvern pana la nici nu contează, deficit bugetar mai mic de 10%? La limita cu preocupările USR+iste de a nu face nimic, a ba da s-au remarcat prin dezvoltarea paroxistica a Legii 143/2000.

 7. chiar a distrus PSD tara asta cu pomeni si 1,8 milioane de bugetari cu salarii de multe zeci de milioane de lei .bine ,nici cu citu nu imi e rusine…..

 8. multumim PSD….aaa si PNL .

 9. Antreprenorii din domeniul turismului, care își pun la dispoziție proprietățile, in special pentru turiștii străini care nu mai vizitează România, având în vedere că și+au investit ani din viața, 6 ani mai exact, iubirea, daruirea, prietenia, talentul, banii etc., ce fac? Îmi pare rău.

 10. In momentul asta PNL trebuie sa plece de la guvernare pana nu scufunda Romania definitiv.

  • Troli. Atentie – troli….

  • Si cine sa vina?

  • Cum cine? Inginerii in finante Fernando Discoteca si Valcov stiu la perfectie cum trebuie gospodarite finantele tarii spre beneficiul „poporului” pesedist. Sau si mai bine doctorul Votcaroiu!
   Bai, da’ minte scurta mai aveti.

  • A ta cat de lunga este Petroave?

  • Valcov e un geniu economic. E el cercetat penal dar are creier.
   Citu e marionetă a băncilor.
   Diferenta intre PSD SI PNL E
   PSD da bani la pensionari au bugetari
   PNL da bani la banci,firme prietene

  • Femeia e ca intotdeauna interesata de marime, iar bugetarul pesedist voteaza cu Iliescu ca „ne-a dat maica si-o sa ne mai dea”. Adica: „lasa-l sa fure, ca mai furam si noi pe langa el”.

  • Petroave ești și analfabet și misogin și pupincurist.

  • @votezu PSD,
   Ești praf, PSD a lăsat Romania in halul în care e .
   Acum, putea fi Einstein la finanțe, când e economia oprita nu se colectează bani la buget (Renault, Ford, Horeca, magaxine, fabrici..), de unde să de-a PSD pensii? Nu din împrumuturi? Cine le plătește?

  • @Oana, astea sunt calitatile de care ai nevoie pentru a reusi in viata, mai ales daca esti pesedist.

  • Solicitările habarniștilor nu se pun!

 11. Singura solutie pentru Romania: O masca si la munca!

  E normal ca multora sa le convina, iau 75% din salariu si dorm, mai lucreaza la una alta ca era coada mare la Dedeman, mai isi repara masina in fata blocului si asa mai departe, dar economia se duce in jos, ei nu inteleg ca odata ce se termina criza nu vor mai fi angajati la loc pentru ca fabricile, etc nu vor mai avea comenzi si asa mai departe.

  Cu cat repornim economia mai tarziu cu atat vom fi in urma celorlalti, chiar daca e mai bine sa stam o luna in plus acasa, dupa asta multi vor sta permanent pentru ca nu vor mai avea loc de munca.

  • PNL,

   Cum sa dai bani prin înscrierea firmelor prin STS și cu sprijinul SRI? Colectivizarea firmelor.

 12. vine psd dupa …
  ce ironie sa scapi de psd chiar acum cad si-ar fi aratat cu adevarat „competenta”

  • Mai așteaptă puțin, sa realizeze SRI-ul caietul cu firmele aflate in legalitate. Bulangii nu țin cont de culoarea politică.

 13. Micsorarea ratingului de tara bucuria rusilor si a pesedistilor.Azi e sarbatoare la pesedei.

  • Bulangii nu țin cont de culoarea politică, handicapaților

  • Asta gandesc aia Neinformati, ia cauta sa citesti ce SCRIA Fitch si S&P despre Economia Romaniei in cei 3 ultimi ANI cand PSD era la guvernare!
   Despre Fitch am scris mai sus, uite ce scria S&P:

   Decembrie 2019: „Ratingul României, revizuit în JOS din cauza Deficitelor provocate de Creşterea pensiilor şi salariilor.
   Agenţia de rating Standard&Poor’s a revizuit perspectiva României la ”negativă”, pe fondul creşterii Deficitelor Externe şi Fiscale. S&P susţine că noul rating BBB-/ A-3 este acordat în mare parte pe fondul Creşterii DEVIANTE a Cheltuielilor de către FOSTUL Guvern PSD, care ar fi forţat actualul Executiv să revizuiască ţintele de deficit bugetar pentru 2019 şi 2020, în contextul unei creşteri economice în scădere.
   ”Deşi ne aşteptăm să vedem o consolidare fiscală demarată anul viitor, structura rigidă a bugetului şi politicile volatile reprezintă în continuare un risc. Aşadar, revizuim perspectiva României de la stabilă la negativă”, anunţă agenţia de rating.
   Spunea S&P: „Deviațiile de cheltuieli mari făcute de Guvernul PRECEDENT au forțat actualii lideri să revizuiască în sus țintele de Deficit pentru 2019 și 2020, față de încetinirea economiei. Majorările de salarii și pensii vor contribui la Lărgirea Deficitului de cont curent în 2020, deja substanțial. Presupunem că vor începe măsuri de consolidare fiscală anul următor, dar structura rigidă a bugetului și mediul politic volatil aduc RISCURI pentru acest scenariu”.

   Guvernantii PSDisti(Veorica, Orlando, Olguta..,) au tacut, Analistii intr-ale Finantelor publice au fost de acord:
   „Reducerea perspectivei de rating a României de către cea mai importantă agenție globală, S&P, de la STABIL la NEGATIV negativ (și la doar un pas de retrogradarea la categoria JUNK – respectiv – recomandat pentru investiții cu grad ridicat de risc), este o decizie corectă din punct de vedere al fundamentelor macroeconomice. Iar concluzia S&P este una corecta: cei care vor investi în Romania vor solicita dobânzi mai mari, întrucât Perspectiva de Risc s-a majorat și pe bună dreptate.”

 14. GUVERN PSD VERSUS PNL,
  NICIODATĂ NU POTI COMPARA
  PNL-PDL A TAIAT PENSII SI SALARII,A SCUTIT BĂNCILE SI SMECHERII DIN ENERGIE DE IMPOZITARE, A DAT 25 OUG INTR O NOAPTE CA HOTII,AU CUMPARAT RACHETE VECHI DE 30 ANI SI AU DAT TVA INAPOI LA TOTI SMECHERII.

  PSD A CRESCUT CE A TĂIAT PNL-PDL,ADICĂ PENSII SI SALARII SI A SCAZUT DATORIA PUBLICA.A RESUSCITAT AGRICULTURA SI A ATRAS FONDURI UE.

  LASATI DEMAGOGIA SI INTRATI PE EUROSTAT SI INFORMATI-VA CORECT DUN DATE OFICIALE DE GUVERNARE PNL PDL VERSUS PSD

 15. Cîțu cică spionii ruși sunt de vină

 16. Om mai fara scrupule ca acest Catu n-am mai vazut
  Iti cade site-ul pentru imm-uri sunt de vina ceilati,iti scade perspectiva sunt de vina altii,creste deficitul cu niste cheltuieli uriase facutde tine sunt de vina celalti,

  • Voiam sa intreb: ordonantele militare va dau dreptul sa iesiti, macar intre 11 si 13, la plimbare in parcul de peste bulevardul Kiseleff sau e plin de rusi, iesiti din Kiseleff 6, la ora aceea si va e teama sa nu cumva va reproseze marele URSs ca i-ati infectat oamenii…?

 17. Catu are dreptate, uite ce spunea aceeasi Fitch in 2018:

  24 Decembrie 2018; „Instituțiile internaționale își înrăutățesc Estimările privind economia României: politica fiscală expansionistă SLABESTE Finanțele țării.
  În luna februarie 2018, Fitch Ratings aprecia că politica fiscală expansionistă a României pare să continue în urma schimbării premierului (Viorica Dăncilă l-a înlocuit în funcţia de prim-ministru pe Mihai Tudose, n.r.) şi aceasta va spori dezechilibrele macroeconomice, în timp ce Deficitul structural semnificativ va lăsa Finanţele publice mai VULNERABILE la SOCURI.(cati postaci INTELEG ce inseamna?!)
  „În timp ce economia operează peste capacitate, noi măsuri de relaxare fiscală RISCA să sporească Dezechilibrele macro-economice, majorează potenţial Presiunile Inflaţioniste, Slăbesc Competitivitatea şi adâncesc Deficitul de cont curent, pe care îl estimăm în medie la 3,4% din PIB în 2018-2019, de la 2,3% din PIB în 2016″, apreciază agenţia de evaluare financiară.

  Estimările Fitch arată o încetinire a consumului gospodăriilor şi o înăsprire a politicii monetare, care va duce la scăderea ritmului de creştere al economiei la 3,8% în 2018 şi 3,3% în 2019, ceea ce va avea un impact negativ asupra veniturilor guvernamentale. Fitch prognozează că deficitele fiscale pentru 2018 şi 2019 vor depăşi limita stabilită de UE, urcând la 3,4% din PIB anul acesta şi apoi la 3,6% din PIB anul viitor.(Neplatind Concedii medicale, facturile Companiilor care au lucrat pentru Stat, Taind Masiv Investititile in 2017 si 2018, ZERO Spitale, de exemplu!, PSD nu a depsit pragul de 3% la Deficit)

  Politica fiscală expansionistă a slăbit finanţele publice ale României, susţin analiştii agenţiei. Deşi România a menţinut anul trecut deficitul bugetar la 2,9% din PIB, sub nivelul de 3% cerut de UE, această menţinere a fost avantajată de creşterea economică solidă şi s-a bazat pe reducerea cheltuielilor cu investiţiile, iar agenţia nu crede că performanţa fiscală din 2017 poate fi susţinută şi se aşteaptă ca deficitul bugetar al României să se adâncească spre 3,4% din PIB în 2018 şi 3,6% din PIB în 2019, în timp ce ţinta Guvernului este de 2,9% din PIB pentru acest an, pe baza unui avans al economiei de 5,5%.”

  27 Februarie 2019, Digi 24: „Raport 100% NEGATIV al Comisiei Europene privind România. Principalele critici la adresa țării noastre.
  Raportul 2019 la 6 luni al Comisiei Europene privind România, dat publicității miercuri, este critic în proporție de 100% la adresa politicilor economice ale Guvernului. Criticile CE privesc politicile sociale, modul de creștere economică, progresele la implementarea recomandărilor CE, mediul de afaceri, piața muncii, guvernanța corporativă, educația, colectarea fiscală etc.
  Economia devine VULNERABILA la Socuri externe.
  Creşterile repetate ale salariului minim şi ale salariilor în sectorul public au pus sub presiuni crescute costurile cu forţa de muncă. Impactul politicilor salariale asupra competitivităţii costurilor a fost până acum contracarat de o serie de factori: câştigurile de productivitate, o translatare lentă către sectorul bunurilor comercializabile a creşterii costurilor cu mâna de lucru la nivelul întregii economii şi deprecierea monedei. Cu toate acestea, continuarea acestor tendinţe presupune posibile pierderi de competitivitate, lăsând Economia vulnerabilă la şocurile externe”, subliniază documentul citat.
  Potrivit acestuia, deciziile guvernamentale cu privire la salariile în sectorul public şi salariul minim au jucat un rol major în creşterea riscurilor la adresa competitivităţii costurilor. De asemenea, politica fiscală expansionistă a limitat marja de manevră pentru amortizarea şocurilor potenţiale.”

  Asa au aratat An de An Rapoartele de Tara emise de Comisia Europeana pentru Romania: Avertismente peste Avertismente!
  Ce au inteles alde Dragnea, Veorica, Orlando, Valcov?!
  NIMIC, pentru analfabeti intr-ale economiei NU exista notiunea de RISC, de „vulnerabilitate”, de „Socuri” de „incredere a partenerilor economici”…
  Singurele vorbe la Veorica si ai ei erau: „Am marit salariile si pesniile”, analfabeta nu a depasit nivelul nici dupa aproape 2 ANI!
  Si ce frumos arata pe hartiile lui Dragnea „viitorul” PSDist al Romaniei!!
  Mai tineti minte celebra Strategie Romania 2040, aia anuntata cu mare tam-tam de Dragnea la Congresul PSD din Martie 2019, aia care urma sa faca din Romania o Romanie fabuloasa, „viitor nod energetic şi de transport, cu trenuri de mare viteză, autostrăzi, educaţie şi sănătate ce n-a vazut mapamondul”. Dar totul în 2040, pentru cine mai apuca măreaţa lume nouă anunţată de dl Dragnea.
  Cautati-o, va distrati de minune, in vreme de pandemie!

 18. Sunt prea proști ca să-nțeleagă. Vă uscați degetele de pomană.

 19. Cine este grupul Fitch?

  O companie internationala detinuta de Hearst, care este in alt grup de corporation.

  „Hearst is a leading global, diversified media, information and services company with more than 360 businesses.”.

  Relatia lui Catu cu Fitch si declaratiile sale sunt doar reclama pentru o corporatie, ca mai apoi sa curga contractele pentru diverse balarii cu astia. Tot bani pierduti, care vor creste cu adevarat si mai mult deficitul bugetar national, dar banii se vor duce inutil spre alte specialistii straini pentru analize, studii, seminarii, reclama economic ” sociala”, solutii etc.

  E prea tarziu, dar totusi dl. ministru Catu sunteti praf.

  • Taci specialisto! Ne-ai facut praf!!!
   Iesi si lumineaza-ne ca NU spui prostii PSDiste!
   VINO cu CIFRE, lumineaza-ne!!
   Chiar te rog!

 20. Postaci sau oameni revoltați, toți comentam pe aici și nimic nu se va schimba. Unii vor trăi bine iar alții vor munci pentru ca primii sa trăiască bine. Sărbători fericite tuturor. Unii desigur vor avea sărbători mai fericite decât alții. Va las pe voi sa ghiciți care …
  In încheierea mesajului #ui3 psd pln alde udmr pc și în general tuturor politicienilor și lucrătorilor din administrațiile locale.
  A zis bine basescu. Sa trăiți bine. Cred că la ei se referea nu la noi.

 21. Postez inca o data, cum S&P a revizuit inca din Decembrie 2019 Ratingul Romaniei, cu Perspectiva NEGATIVA sustinand ca „Deviațiile de cheltuieli mari făcute de Guvernul PRECEDENT au forțat actualii lideri să revizuiască în sus țintele de Deficit pentru 2019 și 2020, față de încetinirea economiei.”!!!
  Au tacut chitic si PSDeii-ALDE si postacii lor si sutinatorii lor!

  Decembrie 2019: „Ratingul României, revizuit în JOS din cauza Deficitelor provocate de Creşterea pensiilor şi salariilor, facute de Guvernul Precedent”.
  Agenţia de rating Standard&Poor’s a revizuit perspectiva României la ”negativă”, pe fondul creşterii Deficitelor Externe şi Fiscale. S&P susţine că noul rating BBB-/ A-3 este acordat în mare parte pe fondul Creşterii DEVIANTE a Cheltuielilor de către FOSTUL Guvern PSD, care ar fi forţat actualul Executiv să revizuiască ţintele de deficit bugetar pentru 2019 şi 2020, în contextul unei creşteri economice în scădere.
  ”Deşi ne aşteptăm să vedem o consolidare fiscală demarată anul viitor, structura rigidă a bugetului şi politicile volatile reprezintă în continuare un risc. Aşadar, revizuim perspectiva României de la stabilă la negativă”, anunţă agenţia de rating.
  Spunea S&P: „Deviațiile de cheltuieli mari făcute de Guvernul PRECEDENT au forțat actualii lideri să revizuiască în sus țintele de Deficit pentru 2019 și 2020, față de încetinirea economiei. Majorările de salarii și pensii vor contribui la Lărgirea Deficitului de cont curent în 2020, deja substanțial. Presupunem că vor începe măsuri de consolidare fiscală anul următor, dar structura rigidă a bugetului și mediul politic volatil aduc RISCURI pentru acest scenariu”.

  Guvernantii PSDisti(Veorica, Orlando, Olguta..,) au tacut, Analistii intr-ale Finantelor publice au fost de acord:
  „Reducerea perspectivei de rating a României de către cea mai IMPORTANTA Agenție globală, S&P, de la STABIL la NEGATIV negativ (și la doar un pas de RETrogradarea la categoria JUNK – respectiv – recomandat pentru investiții cu grad RIDICAT de RISC!), este o decizie corectă din punct de vedere al fundamentelor macroeconomice. Iar concluzia S&P este una corecta: cei care vor investi în Romania vor solicita dobânzi mai mari, întrucât Perspectiva de Risc s-a majorat și pe bună dreptate.”

  Hai la comentarii, postacei PSDisti!

  • Cum iti explici?

   In ultimele 24 de ore, numărul celor aflați în carantina a scăzut cu 2218, de asemenea numărul celor aflați în izolare la domiciliu și monitorizați a înregistrat o scădere cu 2563, în condițiile în care Politia de Frontieră declară că 10900 de persoane au intrat pe teritoriul României, 7900 numai prin punctele dinspre Ungaria, rezultând că alte 3000 de persoane au intrat în tara prin celelalte puncte de frontieră. Mai mult în comunicatul remis astăzi de Poliția de Frontieră se arată că:

   „Formalitățile de frontieră necesită un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului că pe lângă controlul specific la intrarea în țară, persoanele sunt preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publica pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea controlului epidemiologic.”

   Totalul celor asupra cărora s-au dispus măsura carantinei sau a izolării la domiciliu scade de la 72831, înregistrat la data de 17 aprilie 2020, la 67050, la data de 18 aprilie 2020.

   Răspunde!

  • @Oana: Femeie(sau ce-oi fi!), vorbim despre Cifre din Economie, e articol despre Prognoza Fitch, tu zici „Cine’i Fitch asta”, e clar cat habar NU ai!
   Lasa-ne cu cifre despre Corona, nu mai bate campiile rosii incercand sa abati discutia, vorbim despre Fitch si Economie!
   Hai, lumineaza-ne in Sfanta seara a Invierii Domnului, vad ca le ai cu Economia, in 3 randuri si 5 acuze la PNL!!!

  • Oano, ce naiba, n-ai înțeles ca „lili” e specialista în economie?!!!!!!

  • Oano, nici de S&P n-ai auzit?!
   lili îți dă lecții, face copy/paste, copy/paste….. pana ți se-apleacă…

  • @lili
   1.ca sa deschizi gura despre macroeconomie, at trebui sa stii sa aduni si sa scazi, lucruri de clasa a 2-a de care nu ai habar
   2. Toata discutia economica pe marginea stampilei puse de o companie privata internationala pleaca de la situatia in care se afla Romania, situatie de urgenta din cauza pandemiei de Covid19, unde un grup de oameni prin caracterul instituit de ordonantele de urgenta au pus mana pe Romania si isi bat joc de absolut tot. Nu ii intereseaza nici macar ce date transmit la nivel guvernamental catre populatie.

   Si nu mai face presupuneri despre sexul meu, este irrelevant. Dar probabil in oaza ta macroeconomica cu vectori, mai mult de doi oameni care au murit devin statistica.

 22. Eu va propun sa mai așteptăm puțin ca să vadem și prognozele pentru celelalte state din UE și din afara și sa comparam atunci. Părerea mea este ca vom fi cam toți o apa și-un pământ pentru ca cine avea deja deficite a introdus masuri mai timide de susținere a economiei, iar ceilalți efectiv au aruncat cu banii din elecopter.
  Eu nu sunt îngrijorat.

  • Aia care au aruncat bani din elicopter n au rezolvat nimic.
   Banii fiind veniți pe degeaba cum s ar zice s au dus la cetățeni în două direcții, fie aceștia și au achitat datoriile fie au pus banii la saltea. Prea putini bani s au întors să ajute economia.
   Ție dacă ți-ar da guvernul 4000 Ron ți ai lua iPhone sau i ai ține pentru zile negre. Întreb și eu desi mi e teamă că majoritatea romalailor și ar lua iPhone sa ajute economia Chinei sa și revina

  • N-ai înțeles nimic, dar nici n-am chef sa-ți desenez!

  • Da, cu COPY-PASTE postez INFORMATII, vad ca nu prea stii ce inseamna…nu pricepi, asta e!!
   Eu NU imi pierd vremea sa postez 1-2 randuri cu 3 acuze fara sa aduc dovezi!

  • Postezi informații?! Nu, mamă, informațiile sunt acele date care apar pentru prima data, orice repetare a lor se cheamă redundanta.
   Nu te doare mana copiind mereu și ne venind cu nimic nou?!
   Vino cu ideile tale, cu interpretarea proprie a realității în care trăiești, chiar și în 2-3 rânduri și mai stam de vorba!
   Nu vreau sa fiu rău, dar vreau sa înțelegi ca abuzezi de articole preluate.
   Poate ai impresia ca noi nu citim și altceva și doar ne prostituam pe-aici, iar tu ești Regina Maria, care ne ajuta, ne deschide ochii și ne învață.
   Aceia care sunt lipsiți de informații nu sunt ăștia de pe forumuri, sunt cei care nu citesc nimic.
   Deci, dacă ai comentarii, postează, ca de date suntem plini
   Sărbători cu sanatate, liniște și pace!

  • Da, da, inteleg ce spui, vad pe forum, stilul dambovietan, cu vorbe goale, fara nici un argument, din vreo sursa decumentata…NU, eu am alta formatie.. prin sudul subdezvoltat vad ca asa sunteti formati, ca la politrucii care de 30 de ANI au distrus Tara!
   NU, eu nu sunt si nu voi fi asa!
   NU mai citi postarile mele, eu oricum NU imi pierd vremea cu cele 2 randuri puse de tine, doar cand comentezi la postarile mele iti raspund.. altfel, ma lipsesc cu placere!!
   Am incheiat orice discutie!

  • Vrei doar sa ieși în evidență și alta metoda decât copy paste nu ai gasit.
   Cine crezi ca are răbdare sa citească romane plagiat?!

  • lili, am omis sa-ți spun ca, dacă ai fi avut educația suficienta și formația civilizata, ai fi încheiat intorcandu-mi urarea de sărbători….
   Eu te voi ignora din acest moment, sau cel puțin voi încerca.

 23. Oricine voteaza PSD dupa 30 de ani de bataie de joc e un cretin. Indiferent ce scrie aici sau in alta parte, tot cretin ramane. Au golit Romania, se duc sarmanii sa culeaga recoltele 10-12 ore pe zi prin alte tari de bine ce-a facut pesedeul in 30 de ani. Mergeti, mah, dracului, de gunoaie puturoase, nu veniti sa tineti lectii aici dupa ce ati votat pe galeti, faina si promisiuni ca puteti fura si voi atata amar de vreme.
  Puturosi nespalati.

 24. Romania isi permite un deficit chiar de 15-20 % din PIB nu doar 9 % ( Romania este tigrisorul Europei)
  Dupa pandemia asta o sa duduie economia; transfera occidentalii din China spre Romania toate firmele, bugetarii o sa infloreasca ca nu vor mai fi in somaj tehnic , toate bancile se vor inghesui sa ne acorde credit