G4Media.ro

Agenţia Europeană a Medicamentului începe revizuirea datelor pentru a decide dacă vaccinul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Agenţia Europeană a Medicamentului începe revizuirea datelor pentru a decide dacă vaccinul împotriva variolei al companiei farmaceutice Bavarian Nordic va fi autorizat pentru variola maimuţei

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă că va începe revizuirea datelor cu scopul de a decide dacă vaccinul împotriva variolei produs de compania farmaceutică Bavarian Nordic ar putea fi, de asemenea, autorizat pentru variola maimuţei, pe fondul unui focar tot mai mare al bolii pe tot continentul, relatează The Associated Press, preluată de News.ro.

Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor a menţionat că vaccinul, cunoscut sub numele de Imvanex în Europa, dar vândut ca Jynneos în SUA, este deja autorizat pentru utilizare împotriva variolei maimuţeI de către autorităţile de reglementare americane, potrivit unui comunicat emis marţi.

În Europa, vaccinul este autorizat pentru a fi administrat doar adulţilor în vederea prevenirii variolei, care are legătură cu variola maimuţei.

„Decizia de a începe această revizuire se bazează pe rezultatele studiilor de laborator care sugerează că vaccinul declanşează producerea de anticorpi care vizează virusul variolei maimuţei”, a precizat EMA. Autoritatea de reglementare a mai menţionat că livrările vaccinului sunt în prezent foarte limitate în Europa.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA, în prezent există peste 4.300 de cazuri de variola maimuţei la nivel global, dintre care majoritatea sunt în Europa.

Mai multe ţări, inclusiv Marea Britanie, Germania şi SUA, au început deja vaccinarea persoanelor cu cel mai mare risc de a se îmbolnăvi de variola maimuţei, folosind vaccinuri împotriva variolei. Deşi boala este endemică în anumite părţi ale Africii de zeci de ani, vaccinurile nu au fost folosite pentru a elimina focarele anterioare.

Marţi, comisarul european însărcinat cu Sănătatea şi Securitatea Alimentară, Stella Kyriakides, a declarat că primele vaccinuri sosesc în „ţările cele mai afectate” ale continentului, peste 5.000 de doze în Spania, din cele peste 109.000 procurate.

UE a precizat că ţările membre cu cele mai multe cazuri sunt prioritizate. Portugalia, Germania şi Belgia vor fi următoarele ţări care vor primi doze.

Potrivit companiei de analiză medicală Airfinity, Marea Britanie are 4.500 de doze de vaccin de la Bavarian Nordic şi a comandat alte 20.000 de doze. SUA au primit deja peste 1 milion de doze şi au comandat alte 13 milioane.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a declarat săptămâna trecută variola maimuţei drept urgenţă internaţională, dar a precizat că lucrează la un mecanism de distribuire a vaccinurilor, deoarece există temeri că vaccinurile ar putea ajunge în ţări bogate, cum ar fi Marea Britanie, care au deja propriile stocuri.

Vezi și HARTA infectărilor cu variola maimuței confirmate până acum în lume / Numărul cazurilor la nivel global depășește 3.400 de infectări / Primii 6 pacienți diagnosticați în România / Marea Britanie se apropie de 800 de cazuri

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ohoho au si scos vaccinu? Fenomenal Fauci asta