G4Media.ro

Agenția de spionaj Mossad din Israel a anunțat că a prevenit trei…

Foto: captură video/Wikipedia

Agenția de spionaj Mossad din Israel a anunțat că a prevenit trei asasinate în Europa atribuite unor agenți iranieni, într-o rară declarație despre activitățile agenților săi în străinătate – The Times

Guvernul Israelului a declarat că agenții săi care lucrează în Iran au capturat și interogat un membru al Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC), care a recunoscut că face parte din acest plan, transmite ziarul britanic The Times. Presupusele liste de asasinări au inclus un diplomat de la consulatul Israelului din Istanbul, un general american în Germania și un jurnalist francez. Nu au fost date numele țintelor.

Într-o înregistrare audio transmisă presei, Mansour Rasouli, un iranian identificat ca membru al Unității de operațiuni externe 840 a IRGC, recunoaște că i s-ar fi ordonat „să-i asasineze pe acești trei din partea Republicii Islamice. Ei au insistat că acest lucru va fi realizat”.

Asasinatele planificate au fost, aparent, o răzbunare pentru uciderea de către Mossad a lui Mohsen Fakhrizadeh, șeful programului nuclear al Iranului, lângă Teheran, în 2020. Echipa Mossad l-a interogat pe Rasouli la domiciliul său din Iran. În înregistrare el poate fi auzit promițând că nu va executa asasinatele.

„Acesta este un mesaj către Iran”, a spus o sursă israeliană. „Nu ar trebui să creadă că pot plănui astfel de asasinate fără impunitate.”

Decizia de a face publice operațiunea Mossad atât de detaliat a fost una controversată în cadrul guvernului israelian. Operațiuni sub acoperire ca aceasta sunt aproape întotdeauna ținute secret timp de mulți ani după ce au loc, atât pentru a menține securitatea operațională, cât și pentru a obliga inamicul să ghicească cine le-ar fi efectuat.

Potrivit unor înalți oficiali israelieni, decizia de a face acest lucru a fost luată „la cel mai înalt nivel” de către premierul, Naftali Bennett, pentru a menține presiunea publică asupra administrației Biden pentru a nu îndepărta IRGC din Foreign Terorist al Departamentului de Stat – lista organizațiilor teroriste.

Îndepărtarea IRGC din FTO este una dintre condițiile Iranului pentru revenirea la acordul nuclear, din care administrația Trump s-a retras în 2018, iar echipa diplomatică a președintelui Biden a negociat pentru realăturarea Iranului de când a preluat funcția în ianuarie 2021.

Acuzația că IRGC plănuia să asasineze un general american va îngreuna și mai mult sarcina administrației de a scoate organizațoa de pe listă. Oficialii serviciilor secrete israeliene au criticat totuși decizia de a face publică operațiunea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...