G4Media.ro

Agent Green: Curtea Constituțională a declarat neconstiuțională legea care ar fi permis…

Sursa Foto: Agent Green

Agent Green: Curtea Constituțională a declarat neconstiuțională legea care ar fi permis construcția de microhidrocentrale în arii naturale protejate

Curtea Constituțională salvează pentru moment ariile protejate prin decizia de neconstituționalitate la legea 117/2022 (de modificare a OUG 57/2007), privind continuarea proiectelor hidroenergetice în arii naturale protejate, se arată într-un comunicat transmis de Agent Green.

Potrivit comunicatului, mai multe organizații de mediu au semnalat acest lucru încă de la debutul procesului legislativ din Parlament, cât și nelegalitatea unor proiecte, direct vizate de modificările legislative, decisă prin hotărâri judecătorești.

Agent Green notează că decizia CCR din data de 2 noiembrie este una binevenită și demonstrează că legea este neconstituțională, însă abordează doar nerespectarea principiului bicameralismului, nu și celelalte 10 încălcări semnalate.

Propunerea legislativă a fost modificată chiar în timpul ședinței de plen a Camerei Deputaților și ar fi permis continuarea unui număr mai mare de lucrări decât cele deja semnalate de organizațiile de mediu.

Propunerea inițială prevedea scoaterea din arii protejate „pentru obiective de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, obiectivele fiind în curs de execuție sau demarate anterior declarării ariilor protejate la 29 iunie 2007”. Forma adoptată de Camera Deputaților și modificată în timpul plenului prevedea că „obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major și de siguranţă şi securitate naţională”.

Organizațiile de mediu și specialiști care au documentat subiectul au indicat că modificările încalcă și dreptul european și sunt incompatibile cu forma actuală a legii, în cadrul scrisorilor adresate Parlamentului și Avocatului Poporului. Legea permitea tranșarea ariilor protejate unde aceste lucrări hidroenergetice sunt realizate și continuarea lor fără o analiză a impactului asupra mediului.

Dintre amenajările vizate de lege, amintim hidrocentralele Dumitra-Bumbești-Livezeni din Parcul Național Defileul Jiului, pentru care s-a obținut anularea definitivă a autorizației de construire încă din 2017. Recent a fost atacată în instanță decizia etapei de încadrare pentru continuarea proiectului până la cea mai înaltă instanță din România, de către asociațiile Bankwatch Romania si Agent Green, procesul fiind în curs. Proiectul ar urma să tragă prin țeavă râul Jiu pe cel puțin 20 de kilometri din întreaga lungime a parcului (30 km), lăsând un debit de servitute insuficient pentru conservarea speciilor, de doar 2,7 mc/s, comparativ cu minimul necesar de 10 mc/s.

Un alt proiect considerat distrugător de Agent Green, care ar fi beneficiat de pe urma modificărilor legislative este amenajarea hidroenergetică Răstolița, construită pe suprafața a două situri Natura 2000 din județul Mureș, de asemenea atacat în instanță la solicitarea Ecocivica. Proiectul, dacă ar fi finalizat, ar afecta cel puțin 10 corpuri de apă, dintre care 8 ar fi deteriorate grav, cu un efect negativ semnificativ asupra lostriței, specie pe cale de dispariție și una dintre speciile pentru care a fost declarat situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu.

De asemenea, organizația Declic a obținut anul acesta anularea acordului de mediu pentru o hidrocentrală de pe râul Bâsca Mare din județul Buzău, care se află într-o situație similară: captarea mai multor râuri prin aducțiuni care ar seca pe o porțiune semnificativă cursul de apă din cadrul sitului natura 2000 din acea zonă.

„Aceste râuri ar fi fost sacrificate pentru o producție de energie electrică extrem de redusă și pe deasupra sporadică. Sunt râuri care oferă servicii ecosistemice infinit mai mari decât avantajul economic obținut prin exploatarea lor hidroenergetică. Acesta decizie CCR este o prima recunoaștere, la nivel înalt, a faptului că vechile voci comuniste nu mai sunt ascultate. Lumea in care trăim nu mai permite distrugerea ireversibilă a naturii sub pretextul continuării unui plan cincinal pe energie ce ar fi trebuit demult abandonat a declarat Roxana Pencea Brădățan, coordonator campanii Declic.

„Proiectele planificate ar trebui să respecte legea actuală și să ia toate măsurile necesare pentru limitarea impactului asupra mediului. Pe lângă faptul că, în mod normal, astfel de construcții sunt interzise în arii protejate pentru că sunt în contradicție cu obiectivul de protecție, în situații excepționale (de securitate națională) este nevoie de o evaluare corectă și măsuri reale de reducere a impactului negativ și nu în ultimul rând de notificarea Comisiei Europene”, a spus Ioana Ciută, președinta Asociației Bankwatch România.

Construirea unor hidrocentrale în situri Natura 2000 trebuie să respecte prevederile legislației europene detaliată în Ghidul privind cerințele pentru producția de energie hidroelectrică în contextul legislației UE privind natura, al Comisiei Europene, care a fost ignorat total la reluarea după 30 de ani a construcției acestor proiecte. De asemenea, trebuie revăzuți indicatorii tehnico economici, care sunt și ei din anii 80 și nu mai corespund situației actuale nici din punct de vedere economic și nici tehnic.

Potrivit comunicatului, oricât de importantă ar fi producția de energie electrică, construirea unor proiecte fără respectarea normelor legale poate pune în pericol atât stabilitatea sistemului energetic cât și siguranța și sănătatea cetățenilor, iar România ca stat de drept are obligația să se asigure că toate aceste proiecte sunt realizate în mod legal și în conformitate cu interesul general al României.

”Legea declarată neconstituțională încălca principiile statului de drept, reprezentând trecerea în legalitate a unor proiecte ilicite, elaborate după norme comuniste, care nu mai pot să fie luate în considerare în prezent” a declarat, Cătălina Rădulescu, avocat Agent Green.

”Am văzut cu toții ce măcel au produs MHC-urile în toată țara! Mai exact, avem 528 microhidrocentrale cu puteri sub 4 MW, cu o capacitate instalată totală de 468,6 MW, conform celor mai recente date ale Transelectrica. Asta înseamnă o capacitate de producție TOTALĂ cam cât a unui singur baraj mărișor, dar cu ce preț? Râuri secate și fragmentate, distruse ireversibil” a declarat Andrei Togor, de la Asociația Aqua Crisius.

“Salutăm decizia CCR, dar considerăm că natura este în continuare în pericol atât timp cât deciziilor politice le lipsește abordarea integrată, multi-sectorială. În continuare sunt propuse soluții pe termen scurt care nu aduc schimbări semnificative mixului energetic național, însă distrug în mod semnificativ natura, folosind nesustenabil o resursă strategică cum este apa. Odată cu seceta de anul acesta, la nivel european, mai multe companii au raportat pierderi semnificative în producția de hidroenergie. Recomandăm precauție în ceea ce privește noi planuri de dezvoltare hidroenergetică precum și redirecționarea banilor publici, condusă prin propuneri legislative coerente, care să susțină soluții energetice pe termen lung, mai bine adaptate schimbărilor climatice, mai sustenabile (ex. energia solară sau eoliană). Avem nevoie de soluții energetice care să țină cont în mod egal de cerințele de mediu și de nevoile societății.”, a declarat Diana Cosmoiu, WWF România.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

18 comentarii

 1. Ar fi curios de aflat cine plătește facturile de curent și gaz la Agent Green
  Vreo organizatie straina?

  • gazprom , cine altu?
   doar in germania au descoperit sute de milioane de finantari spre astfel de ong-uri.
   ce sa zic.. e bine si fara hidrocentrale, traiasca carbunele.

   asa e cand lasi extremisti green sa impuna legi. noi noi ne am bagat zonele alea in „arii protejate” desi constructiile erau incepute de pe vremea lu ceasca

  • Dar la PSD, PNL si UDMR, care distrug ariile protejate din Romania, cine plateste facturile de curent și gaz?
   Cei care defriseaza si fura padurile tarii?

  • Aurica = curvă PSD

  • Bravo, Aurica!

 2. CCR a plasat și pe mafiotii români in sanctuar național.
  Acum toți mafioții achitati de CCR săptămâna trecută pot să se califice pentru pensii speciale ca și dinozauri 🦕 politici.

  • PSDist=psihopat, nu înțelege ce înseamnă „arie protejată”. PSDistul ar distruge orice ca să iasă bani, fiindcă nu are conștiință.

  • @troti
   Tu sa-ti iei energie de la soare ca-ti ajunge. Pentru ce ai nevoie de mai mult? Si asa ai viteza cam mare si risti sa faci ac.cidente. Nici pe aia n-o meriti.

 3. Decat hidrocentrale de 2 lei pe o gramada de rausoare unde abia curge ceva apa, mai bine un proiect comun cu bulgarii pe Dunare la Turnu Magurele de vreo 700 MW. Unde mai pui, ca pe langa o hidrocentrala adevarata, mai ai implicit o noua trecere auto peste Dunare pe langa cele 2 existente la Giurgiu si la Calafat.

  • Asta nu se va face pentru ca este o idee prea bună.

  • Si daca se pune lumea pe treaba, construieste si intre timp zona aia devine arie protejata? Ce sa mai facem? Mai ai idei?

  • Încă un psihopat de la PSD apare, să ne demonstreze, din nou, că nu-i pasă de țară.

  • @ pătrățel
   CJUA a lamurit deja. In clipa in care s-a desemnat aria protejata sistezi lucrarile si iti recuperezi banii cheltuiti, de la stat. In niciun caz nu poti sa continui lucrarile, pentru ca interesul public privind conservare naturii este net superior interesului privind economia financiara.

 4. O veste excelenta, hidrocentrale se pot face in multe zone, lasati ariile protejate in pace. Acum e demonstrat ca nu trebuie sa mai punem nici macar in discutie subiectul.

 5. Desființați odată această curte așa zis constituțională și trimiteți-i la munca de jos pe mamelucii de judecători.

 6. Nu ar trebui să se poată construi hidrocentrale în arii protejate, dar ar trebui să fie terminate cele începute de mult pe defileul Jiului și care sunt realizate în proporție de peste 80 la sută. Acest lucru ar trebui făcut pentru că răul cu defrișările deja a fost făcut și numai poate fi reparat prea curând și am produce ceva energie verde. Eu merg foarte des pe defileul Jiului și sunt împotriva distrugerii naturii, dar în același timp cred că nu trebuie să fim înverșunați și proști să nu vedem și interesul țării și oamenilor.

 7. Foarte bine pt citiva megawați distrugem sute de hectare de ari protejate!!!