G4Media.ro

Agenda europeană: Cei trei piloni ai noului Acord UE pentru migraţie și…

Agenda europeană: Cei trei piloni ai noului Acord UE pentru migraţie și finanțarea relansării economice

În următoarele săptămâni, Uniunea Europeană şi statele-membre vor trebui să ajungă la un consens pe două subiecte: finanţarea relansării de după criza provocată de pandemia de coronavirus, pe baza propunerii Comisiei Europene şi elaborarea unui nou acord pe tema migraţiei.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului european de viaţă, Margaritis Schinas, a vorbit pentru ziarul cipriot Politis despre agenda europeană.

Cei trei piloni ai noului Acord pentru Migraţie

Concret, Schinas precizează principiile de bază ale noului Acord pentru Migraţie şi Azil pe care Comisia Europeană le va prezenta în săptămânile următoare. „Statele de primă primire nu pot suporta la infinit toată povara în numele celorlalte. Avem nevoie de un sistem permanent de solidaritate europeană. Negocierea va fi foarte dificilă, dar vreau să cred că vom reuşi. Europa nu-şi permite luxul de a eşua a doua oară într-o problemă atât de importantă”, subliniază Schinas.

Detaliind noul acord, Schinas a prezentat cei trei piloni pe care acesta se va baza:

  • Încheierea unor acorduri de colaborare cu ţările de provenienţă şi tranzit care vor crea oportunităţi pentru ca refugiaţii să rămână acolo.
  • Gestionarea comună şi puternică a graniţelor externe.
  • Distribuirea poverii între statele membre.

Fondul de Relansare

Vorbind despre modul european de viaţă şi despre contracararea crizei sanitare de către statele membre, Schinas admite că „modul nostru european de viaţă a fost zdruncinat, dar nu şi principiile şi valorile care îl caracterizează. Iar acum este momentul pentru o contraofensivă europeană”. „Prin Fondul de Relansare propus în urmă cu câteva zile de Comisia Europeană, transformăm provocarea uriaşă a relansării economice într-o oportunitate”.

Întrebat cu privire la tensiunile dintre statele-membre faţă de propunerea Comisiei Europene, comisarul din partea Greciei subliniază că „va fi o negociere dificilă”.

”Nu este vorba de perdanţi şi câştigători, această discuţie este depăşită. Ceea ce se întâmplă acum este că pentru prima dată în istoria UE avem asumarea în comun a poverii crizei pentru a reporni economia reală. Ceea ce este în joc este însăşi piaţa noastră internă, credibilitatea monedei unice, într-un moment în care partenerii noştri la nivel internaţional au recurs de asemenea la programe masive de oferire de lichiditate. Economia reală nu poate aştepta”, a subliniat Schinas.

Alocarea de resurse va fi corelată cu anumite obiective

Schinas mai spune că „în niciun caz nu va exista o condiţionalitate aşa cum am trăit-o în perioada memorandumurilor (pentru programele de salvare financiară din timpul crizei financiare – n.trad.)”.

”Aici avem o ameninţare care ne afectează pe toţi” şi precizează că „alocarea resurselor va fi corelată cu anumite obiective şi va fi în concordanţă cu implementarea unor reforme structurale în cadrul planurilor naţionale de relansare şi rezilienţă. Proprietatea acestor procese va fi naţională şi va fi rezultatul unui acord, nu al unei impuneri unilaterale”, a spus comisarul european.

Margaritis Schinas a mai precizat că „prima prioritate va trebui să fie reconstruirea pe fundamente puternice a rezilienţei şi coeziunii europene”.

Sursa: To Vima / Traducerea: Carolina Ciulu (Rador)

Foto: Margaritis Schinas / Sursa: Comisia Europeană

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Asta cu finanțarea țărilorde proveniență e o palmă zdravănă dața peste față contribuabilului și acceptarea platei unei taxe de protecție așa cum o plătea Franța gipsanilor, redistribuirea va viza exclusiv slăbăturile corupte până-n dinți genRomânia,Bulgaria,Grecia samd iar protecția frontierei comune, o glumă proastă, din moment ce va continua migrația-n lanț.Pe scurt, cine-și poate permite(nu noi cu leprele noastre), să plece până cade șandramaua.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.