G4Media.ro

Africa de Sud vrea să dezincrimineze prostituția

Sursa foto: Unsplash / Den Harrson

Africa de Sud vrea să dezincrimineze prostituția

Guvernul sud-african a prezentat vineri un plan de dezincriminare a prostituției în speranța de a combate violența tot mai mare împotriva femeilor. Furnizarea și utilizarea serviciilor sexuale nu va mai fi tratată ca o infracțiune, potrivit legislației prezentate de Departamentul de Justiție. Potrivit asociațiilor, în țară există aproximativ 150.000 de prostituate, scrie Le Figaro.

„Se speră că dezincriminarea va reduce încălcările drepturilor omului împotriva lucrătorilor sexuali”, a declarat ministrul justiției, Ronald Lamola, în cadrul unei conferințe de presă. „De asemenea, ar permite un acces mai bun la îngrijire și protecție pentru lucrătorii sexuali, condiții de muncă mai bune și mai puțină discriminare și stigmatizare”, a continuat el.

Africa de Sud, una dintre țările cu cea mai mare epidemie de HIV din lume, a fost lovită de un val de violență împotriva femeilor. Potrivit cifrelor poliției publicate în noiembrie, numărul violurilor și al agresiunilor sexuale a crescut cu 13% între 2017-2018 și 2021-2022. Un viol este raportat la poliție la fiecare douăsprezece minute, fără a lua în considerare toate cele care nu sunt niciodată raportate.

Crimele care au vizat femei au crescut cu 52% în primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit președintelui sud-african Cyril Ramaphosa. „Dacă lucrătorii sexuali nu vor mai fi etichetați drept infractori, ei vor putea colabora mult mai bine cu poliția pentru a combate violența”, a scris pe Facebook grupul pentru drepturile prostituatelor SWEAT, salutând proiectul de lege ca pe o „veste incredibilă”.

Incidentele recente au șocat națiunea, inclusiv o serie de crime, printre care violul în grup a opt femei în iulie și descoperirea a jumătate de duzină de cadavre, unele despre care se crede că erau prostituate dispărute, într-o clădire din Johannesburg în octombrie.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...