G4Media.ro

Africa de Sud remarcă un număr mai mare al copiilor internaţi cu…

Africa de Sud remarcă un număr mai mare al copiilor internaţi cu COVID-19 în valul patru

Numărul mai ridicat al internărilor în rândul copiilor infectaţi cu coronavirus în Africa de Sud în valul patru al pandemiei impune o vigilenţă sporită, dar fără panică, întrucât este vorba despre infecţii uşoare, a declarat sâmbătă un oficial sanitar aud-african, relatează Agerpres.

Africa de Sud a intrat în valul al patrulea al pandemiei COVID-19, val impulsionat de noua variantă Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, a anunţat vineri ministrul sud-african al sănătăţii, Joseph Phaahla, citat de agenţiile Reuters şi EFE.

”Avem o curbă ascendentă mult mai pronunţată faţă de ce am văzut în ultimele trei valuri”, a remarcat ministrul sud-african la o conferinţă de presă la care a prezentat ultimele evoluţii şi constatări ale autorităţilor legate de noua variantă a coronavirusului semnalată săptămâna trecută de Africa de Sud şi detectată între timp în toate părţile lumii.

Africa de Sud a înregistrat vineri 16.055 de noi cazuri de COVID-19, fiind observată o creştere exponenţială în ultimele zile, după ce bilanţul noilor infectări a fost de 11.535 joi, 8.561 miercuri, 4.373 marţi şi 2.273 luni. Noile cazuri de infectare în Africa de Sud sunt deocamdată preponderent în rândul persoanelor cu vârste sub 40 de ani, dar se remarcă o creştere a lor în rândul celor mai în vârstă.

Potrivit ministrului sud-african al sănătăţii, între 72% şi 80% din noile cazuri zilnice sunt concentrate în provincia Gauteng, cea mai populată a ţării. Totuşi, notează acesta, încă nu s-a intrat într-o ”etapă îngrijorătoare” în privinţa capacităţii spitaliceşti, gradul de ocupare al paturilor la ATI fiind între 1,9 % şi 4,2 %, în funcţie de regiune.

Primele date din Africa de Sud indică de asemenea o rată de reproducere a virusului superioară celei din valurile precedente, consolidând astfel ipoteza că Omicron este o variantă mai contagioasă faţă de cele anterioare, inclusiv faţă de varianta Delta. Astfel, în regiunea Guateng rata de reproducere este de 2,33, cea mai înaltă de la începutul pandemiei.

Autorităţile sud-africane au mai constatat că acest nou val provoacă un număr mai mare de internări în rândul copiilor cu vârste mai mici de cinci ani, această categorie de vârstă fiind ca număr al spitalizărilor a doua, după cea de peste 60 de ani. Această evoluţie, potrivit unor experţi sanitari, ar putea fi şi rezultatul faptului că la începutul valului, când sistemul sanitar nu este încă sub o mare presiune, medicii autorizează mai uşor internările, sau poate fi de asemenea efectul nevaccinării copiilor, în Africa de Sud fiind permisă vaccinarea anti-COVID-19 numai începând de la vârsta de 12 ani.

Totuşi, numărul mare al copiilor cu COVID-19 internaţi luna trecută în Tshwane, zona metropolitană ce cuprinde şi capitala Pretoria, a stârnit temeri că noua variantă a coronavirusului ar putea fi mai periculoasă pentru copii decât cele anterioare.

Un responsabil sanitar din provincia Gauteng (ce include şi zona Tshwane), Ntsakisi Maluleke, a precizat pentru Reuters că, din cei 1.511 pacienţi COVID-19 internaţi în spitalele acestei provincii, 113 sunt copii cu vârste sub 9 ani, reprezentând un procent mai mare faţă de valurile anterioare. Însă, adaugă ea, medicii au constatat faptul că aceşti copii au simptome uşoare. Responsabilii sanitari investighează posibilele cauze ale creşterii internărilor în rândul copiilor şi speră că în aproximativ două săptămâni vor afla mai multe legate de acest aspect.

Întrucât în Africa de Sud numai un număr foarte mic al testelor COVID-19 pozitive sunt trimise la secvenţiere, oficialii sud-africani nu ştiu deocamdată nici măcar cu ce variante au fost infectaţi copiii internaţi.

Varianta Omicron a coronavirusului provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că noua variantă are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, creşte riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală după infectarea cu alte variante şi se transmite mai uşor decât Delta, variantă cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Sursa foto: Unsplash / Den Harrson

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Pai ori sunt internati ori au infectii usoare,lasati-o mai moale cu propaganda,dupa doi ani nu mai crede nici dreaq in ea in afara de oile cu probleme la mansarda!

  • Ce te miri?
   Au vaxx-inat adulții si rezultatele se văd.
   Vor sa treacă la copii si la boostere, doar nu te aștepți sa dea faliment.
   Vaxx-erilor, un link cu contractele semnate de CE cu producatorii de vaxx-uri se poate ?
   Hai, merçi frumos, cu anticipație.

  • Se pare ca i-au internat mai mult din precautie, sa vada ca evolueaza bine.
   Deocamdata, omicronu pare o varianta foarte lejera, in nici un caz nu justifica isteria si disperarea cu „vaccinati-va, boosterizati-va”.

  • @ AB
   Isteria si disperarea au o explicatie simpla : Banii !

  • Bai daci frumoși si liberi! De ce nu-i ajutați pe ruși cu comentariile că văd că au rezultate excelente cu ivermectina, arbidol, noviciok? (90.000 șoșoci ruși crăpați pe lună).

 2. Calache (nume predestinat!) pe tine nu te vindeca niciun vaccin, stai linistit…

 3. Pai asta nu e valul cinci? Ca valul 4 era cu tulpina delta parca…

 4. De la nașterea variantei “of concern” Moronic – taman în Africa, continentul unde Covid nu prea a fost o problemă – singurele trăsături remarcabile ale noii tulpini sunt cele care servesc din plin agendei vaccinării universale și eterne: noua tulpină, lucru extraordinar, care merită consemnat repetat, ocolește anticorpii produși de infectarile anterioare cu Sars-CoV-2. Acum, absolut previzibil, aflăm că Moronic a pus ochii pe copii. Deci. Chestiunii imunizării vaccinale universale i se opune – prin cercetări serioase și extinse, cu autoritate științifică – constatarea că imunitatea naturală, produsă de îmbolnăvire, este, așa cum este propriu organismului uman de milenii, reală, persistenta, definitivă, superioară imunității vaccinale, așa cum e firesc, cum se întâmplă de milioane de ani. Cum ar veni, suntem mult mai aproape de imunitatea de turmă, de sfârșitul “pandemiei”, decât afirmă apologeți imunității vaccinale. Ei bine, nu, nici vorbă, doar vaccinarea tri-quadri-anuală a tuturor produce imunitate, avem confirmarea de la Moronic! Adică vaccinații au dreptul să facă guturaiuri de la Sars-CoV-2, cei imunizați natural, nu.
  Copiii. Scepticismul în legătura cu vaccinarea lor e enorm. Însuși gheorghițul nemților, Mertens, refuză să-și vaccineze copilul de șapte ani… Dar nu, Moronic, motivul pentru care am izolat Africa, pentru care testăm în draci, pentru care cad bursele, ei bine, ăsta mănâncă copii, gata, la vaccin cu ei!
  Băi, parcă e ca în Bodysnatchers!

 5. Ca de obicei la subiecte deapre vaccinuri sau amrikani se activeaza trepadusii izmenari rupti-n kurr, gen mario zis cario zero, vct zis veceu, boalivia un travestitt zis vomivja, calache zis dobitache, motz zis hotz, flav zis scarbav si inca vreo cativa beliti cu gimnaziul facut la seral dar care pot sa iti vorbeasca ore in sirr despre vaccinuri . Niste tembeli buni doar de luat in ras sau mila.

 6. @Melania Dancila Trump, doare adevarul asa-i?

  • Nu stiu, explica-ne tu tembelule.

 7. Stop. Pana la copii. Asta nu e un argument sa te vaccinezi. Nici pe ei. Nici macar pentru HPV.
  TRE’ SA FIE VERTICALI SI LIBERI.