G4Media.ro

Africa de Sud are în vedere un summit online al BRICS pentru…

Sursa foto: kremlin.ru

Africa de Sud are în vedere un summit online al BRICS pentru a evita arestarea lui Putin

Africa de Sud ia în considerare posibilitatea de a găzdui reuniunea principală a liderilor din țările BRICS în întregime online pentru a evita participarea în persoană a președintelui rus Vladimir Putin, au declarat pentru Semafor Africa persoane familiarizate cu această chestiune.

Curtea Penală Internațională a emis în martie un mandat de arestare a lui Putin pentru presupuse crime de război în Ucraina, mandat pe care Africa de Sud, în calitate de membru al CPI, este obligată în mod oficial să îl pună în aplicare.

Aceasta găzduiește în august summitul anual 2023 al națiunilor BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – la sfârșitul lunii august, la care Putin este invitat. Dar Pretoria ar prefera ca acesta să nu se prezinte, pentru a evita o durere de cap diplomatică.

Abordarea summitului virtual a fost discutată de un comitet de miniștri numit de președintele Cyril Ramaphosa pentru a rezolva problemele legate de mandatul de arestare al lui Putin, au declarat pentru Semafor Africa trei persoane care au cunoștință directă despre propunere – un înalt funcționar public și doi lideri de afaceri.

Conform planului, majoritatea evenimentelor din cadrul summitului ar urma să aibă loc în continuare în Africa de Sud, cum ar fi Forumul de afaceri BRICS de profil înalt și reuniunea miniștrilor de externe. Reuniunea șefilor de stat ar fi singura parte care s-ar desfășura online.

Cabinetul ar putea lua o decizie cu privire la această propunere încă de săptămâna aceasta, au declarat persoanele respective.

Ministerul de Externe al Africii de Sud nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Africa de Sud este semnatară a Statutului de la Roma și membră a CPI. Acest lucru înseamnă că țara ar fi teoretic obligată să îl aresteze pe președintele rus dacă acesta ar intra în țară.

Comitetul, numit de Ramaphosa la 28 aprilie și condus de vicepreședintele Paul Mashatile, îi include pe ministrul de finanțe Enoch Godongwana și pe ministrul justiției Ronald Lamola.

Comisia ia în considerare alte trei scenarii pe lângă întâlnirea virtuală: unul în care Putin participă, dar nu este arestat, altul în care este arestat și un al treilea în care Africa de Sud își modifică legile pentru a face posibilă ignorarea unui mandat de arestare care nu trece prin Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, așa cum este cazul lui Putin. Cu toate acestea, ar putea dura câteva luni pentru a schimba legile.

Inițial, guvernul a sperat că îl poate descuraja pe Putin să participe, comentează publicația citată. Dar, dacă ar fi fost de acord, ar fi putut transmite slăbiciune, subminându-i imaginea de lider puternic, creată cu grijă. De asemenea, luna trecută, Africa de Sud a acordat imunitate tuturor șefilor de stat din BRICS, dar guvernul a declarat că aceasta a fost o procedură tehnică care nu i-a garantat lui Putin protecție împotriva arestării.

Cu toate acestea, Africa de Sud va trebui să își convingă partenerii BRICS că un eveniment cu un element online este cea mai bună modalitate de a organiza o reuniune anuală de succes.

Pretoria este atentă să nu-și înstrăineze partenerii din BRICS, în timp ce încearcă să menajeze diferitele interese naționale. O absență a lui Putin ar putea speria alți lideri BRICS, care ar putea opta atunci să stea deoparte. Beijingul ar fi indicat Pretoriei că președintele Xi Jinping nu va participa fizic la un summit dacă Putin nu va fi prezent fizic. Delhi are preocupări similare, au declarat două dintre persoanele familiarizate cu această chestiune. În discuțiile informale dintre diplomații sud-africani și omologii lor din BRICS, a reieșit că Chinei nu-i place ideea unei reuniuni virtuale a liderilor sau o situație în care Putin ar sta deoparte și alții ar călători la Johannesburg, potrivit a două dintre sursele jurnalistului de Semafor Africa.

O reuniune BRICS fără Putin și președintele chinez Xi Jinping nu ar avea același statut. Diplomații indieni au spus în discuții informale că adunarea ar fi incompletă fără cei doi, au spus toate cele trei invocate de jurnalist.

Cealaltă opțiune ar fi ca Africa de Sud să renunțe la șansa de a găzdui conferința anuală pentru care drepturile de găzduire se rotesc, permițând unui partener precum China să o găzduiască – dar Pretoria dorește să evite să piardă oportunitatea de a organiza evenimentul. Renunțarea la găzduirea reuniunii nu este o opțiune populară în Africa de Sud, deoarece aceasta vine cu oportunități turistice, comerciale și de încheiere de acorduri pe marginea ei.

Brazilia nu ar fi o opțiune ca gazdă alternativă, deoarece s-ar confrunta probabil cu aceleași probleme legate de CPI ca și Africa de Sud, deoarece este, de asemenea, semnatară a Statutului de la Roma, spre deosebire de China și India.

În mod paradoxal, un summit virtual ar putea totuși servi intereselor lui Putin, mai ales dacă ofensiva ucraineană de vară câștigă tracțiune semnificativă pe câmpul de luptă. Părăsirea Rusiei în astfel de circumstanțe ar putea să nu fie o opțiune.

„O reuniune virtuală nu va ajuta prea mult, deoarece partenerul Brics al Africii de Sud o va vedea ca pe o țară fără coloană vertebrală”, a declarat David Monyae, director al Centrului de studii Africa – China de la Universitatea din Johannesburg. „Numai dacă Putin nu va veni de bună voie va reuși să găzduiască o conferință decentă”.

Sanusha Naidu, cercetător senior la think-tank-ul Institute for Global Dialogue din Pretoria, a declarat că opțiunile Africii de Sud sunt limitate. „Nu se poate abate de la obligația sa de a-l aresta pe Putin. A-l convinge pe Putin să stea departe a fost cea mai bună opțiune a Africii de Sud. Poate încerca să îl convingă pe Putin că, poate, a fi online este mai bine decât a fi prezent fizic”, a spus ea.

Războiul din Ucraina a transformat summitul BRICS într-o „alianță împotriva Occidentului”, potrivit cotidianului britanic Daily Telegraph. „A fost condus de Rusia și China și, în special, de nevoia de a încerca să găsească aceste spații alternative pentru comerț care sunt în afara normelor occidentale și în special a sancțiunilor occidentale”, a declarat un analist pentru publicația britanică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ăștia se fac preș pentru Putin, de parcă ar fi AUR.

  2. Infractorului îi șade bine cu mandatul de arestare!