G4Media.ro

Americanii încep evacuarea translatorilor afgani aflați în pericol în fața ofensivei talibanilor

Americanii încep evacuarea translatorilor afgani aflați în pericol în fața ofensivei talibanilor

Casa Albă a anunțat că armata va începe evacuarea interpreților afgani care au asistat forțele occidentale în timpul conflictului, anunță BBC.com. Vor fi selectate acele persoane despre care se consideră că  se află în pericol, iar operațiunea ”Refugiații Aliaților” va începe în ultima săptămână a lunii iulie.

Această acțiune se petrece în momentul în care SUA își retrage forțele din Afganistan înainte de termenul stabilit de președintele Joe Biden, din 11 septembrie.

”Vrem să ne asigurăm că recunoaștem și prețuim rolul pe care l-au jucat în ultimii an”

În ultimele săptămâni, talibanii au făcut progrese rapide în toată țara, iar în teritoriile cucerite de către aceștia sunt căutați afganii care au colaborat cu forțele aliate. „Aceștia sunt oameni curajoși. Vrem să ne asigurăm că recunoaștem și prețuim rolul pe care l-au jucat în ultimii ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, despre afganii care au ajutat forțele armate.

Un oficial, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat agenției de știri Reuters că evacuarea inițială include aproximativ 2.500 de persoane care sunt probabil găzduite în facilități militare, fie în SUA, fie într-o țară terță, în timp ce cererile de viză sunt deja procesate. Programul de viză specială pentru imigranți este oferit celor care au lucrat cu guvernul SUA sau cu forța militară condusă de americani în timpul războiului din Afganistan care a început în 2001.

Vin talibanii!

Militanții talibani au ridicat miercuri steagul la trecerea cheie Spin Boldak, de lângă Kandahar. În condițiile în care aceștia cuceresc rapid teritorii vaste din țară, mulți se tem că forțele de securitate afgane se vor prăbuși complet sub asalt. Fostul președinte american George W Bush, care a stat în spatele deciziei de a trimite trupe americane în țară în 2001, a avertizat că consecințele retragerii SUA ar putea fi „incredibil de rele „. Într-un interviu cu radiodifuzorul german Deutsche Welle săptămâna aceasta, Bush a spus că în opinia sa oamenii din Afganistan sunt „lăsați în urmă pentru a fi sacrificați”.

Sursa foto: Twitter/ Roya Rafhat

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Foarte bun comentariu.

  2. Ziarist super-snob, nu mai stie limba tarii de origine. Se spune corect „traducator”, de la to translate/translator = a traduce/traducator. Credeti ca daca o dati pe englezisme de astea fortate aratati mai destepti, mai occidentali?

  3. Pai sa vina rusii sa ne arate cat de super putere militare sunt! Ca Latrov a strambat din nas la bilantul misiunii NATO (ca nu au fost numai americani in Afganistan, si noi am avut soldati). Sa intre ei si sa ne arate cum se curata tara de talibani. Aaaaa, e numa gura de ei? Sa intre China atunci! Toti comentati cand e vorba sa aiba americanii trupe in orient, dar va infiorati cand realizati ca pacea poate fi usor pierduta fara ca unii sa pazeasca usa din dos.
    Oricum, armata afganistana a primit instruire, armament, fonduri. Daca e sa reziste, apai acum e momentul sa demonstreze ce pot. Talibanii au iesit din adaposturile din munti. E mai usor sa-i combati in spatiu deschis, din defensiva. Sa demonstreze hotararea in a-si apara tara, nu cred ca e imposibil sa-i tii la distanta daca esti dispus sa lupti la fel de mult ca talibanii.