G4Media.ro

Afacerea grădiniței mutate de Primăria Sector 4 la marginea orașului: Sume uriașe…

Afacerea grădiniței mutate de Primăria Sector 4 la marginea orașului: Sume uriașe plătite pe chirie, amenajare și avizul ISU pentru doar șase luni de funcționare, părinții reclamă că o mașină de pompieri nu poate ajunge la imobil

Mutarea timp de șase luni de către Primăria Sector 4 a Grădiniţei „Înşir-te mărgărite” într-un ansamblu rezidenţial de la marginea Bucureștiului ridică noi semne de întrebare. Informațiile publice arată că primăria condusă de Daniel Băluță (PSD) plătește, pe lângă chiria lunară de 8.500 de euro, și un milion de lei pentru amenajare, plus 520.000 lei pentru obținerea avizului ISU. Și asta în condițiile în care un părinte al unui copil reclamă faptul că o mașină de pompieri nu poate ajunge la grădiniță din cauza drumului îngust.

  • Cheltuielile primăriei pentru funcționarea timp de 6 luni a grădiniței în complexul rezidențial Vista Rezidenţial Berceni

Amenajare de 1.037.021 lei

Potrivit unei hotărâri de consiliu local, Primăria Sectorului 4 a plătit 1.037.021 lei, echivalentul a peste 225.000 de euro, pentru „Amenajare spaţiu cu funcţiunea de grădiniţă în ansamblul rezidenţial deţinut de Vista Rezidenţial Berceni SRL conform contractului de închiriere nr. 72/ 15.11.2018”. Potrivit proiectului de hotărâre, din suma totală au fost decontanţi 26.330 lei (5.600 euro) „pentru transport moloz cu roaba pe distanţe mai mari de 50 de m” a 121 metri cubi.

Pentru execuţia unui „tavan de rigips drept” pe 1006 metri pătrați au fost plătiţi alţi 108.285 lei (23.000 euro), iar lista nu se opreşte aici. Devizul conţine peste 110 puncte menţionate pentru plata mai multor bunuri şi servicii. De la turnarea şapei, la montarea prizelor şi dărâmarea unor pereţi interiori. Cheltuieli care au fost făcute în condiţiile în care grădiniţa va funcționa în spaţiul amenajat de primărie doar șase luni. Atât ar dura lucrările de renovare a vechiului sediu.

Guilhem Moulin, consilier local USR, a declarat pentru G4Media.ro că a semnalat încă de la supunerea votului în consiliu local faptul că aceste costuri i se par exagerate, însă nu a fost luat în seamă. „Nu trebuia un cost atât de mare. Mai ales că iniţial ni s-a spus că este absolut amenajat” a declarat Moulin. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4, Cristian Zărescu, a declarat pentru G4Media.ro că aceste cheltuiei sunt justificate de faptul că „multe dintre amenajări vor fi luate în altă parte. E greu de găsit un asemenea spaţiu. Am avut aceeași problemă și în Tineretului, unde nu am găsit spațiu. Iar prețul de închiriere e prețul pieței, a fost votat și de dl Sava. E cea mai modernă grădiniță din România, pe sistem finlandez. Părinților care se plâng de transport le-am pus la dispoziție un microbuz care să îi transporte pe copii de la vechea grădiniță la cea nouă, dar sunt foarte puțini cei care îl folosesc”.

Avizul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență: 520.000 de lei

Pentru obţinerea avizului ISU Primăria Sectorului 4 a mai plătit alţi 520.000 lei (110.000 euro). Vorbim de obţinerea unui aviz pentru un spaţiu în care grădinița va funcționa, potrivit primăriei, doar șase luni. Banii pentru avizul ISU au fost aprobaţi în şedinţa de consiliu de pe 27.12.2018. Zărescu spune că această sumă a fost cheltuită deoarece „Dacă se mai construiesc 3-4 cartiere în zonă, e foarte posibil să cumpărăm spaţiul pentru ca grădiniţa să fie permanentă.”

Tatăl unui copil de la grădinița mutată la marginea orașului reclamă însă faptul că obținerea avizului ISU e problematică, dat fiind că drumul dea acces la imobil pentru o mașină de pompieri e extrem de dificil.

Ciprian Costache a declarat pentru G4Media.ro că ”autobuzul pus la dispoziție pentru transportul copiilor oprește destul de departe de blocurile din câmp pentru că nu are spațiu de manevră. Imediat după ce s-a dezbătut acest lucru, am avut o întrebare pentru reprezentații Primăriei și ai grădiniței. „Dacă autobuzul nu are loc să vină mai departe, pe unde intră mașina de pompieri?” Dacă ia foc, mașina de pompieri nu poate intra pe nicăieri. Ăsta e un fapt. Răspunsul celor din primărie a fost că au aviz ISU. Am înțeles că au aviz ISU, dar avizul sunt niște semnături pe hârtie. Mașina de pompieri nu poate intra acolo. Abia am eu loc să întorc o mașină normală în acel complex. Dacă ia foc clădirea, nu poate intra mașina de pompieri. Așadar, au mutat grădinița pentru că avea nevoie de renovare. Una dintre problemele majore ale grădiniței vechi era că nu are aviz ISU. Și au dus-o într-o locație unde nu poate intra mașina de pompieri…”.

Chiria: 8.500 de euro lunar

Dacă devizul pentru costurile amenajării a fost supus votului şi în cele din urmă aprobat de Consiliul Local pe 13.12.2018, consilieri locali din opozitie spun că în ceea ce priveşte contractul de închiriere a spaţiului unde funcţioneză acum grădiniţa „Înşir-te Mărgărite”, acesta nu a are aprobarea Consiliului.

„Contractul de închiriere nu a fost aprobat în Consiliul Local şi asta nu este corect din punct de vedere legislativ. Orice contract de închiriere trebuie aprobat în consiliu.(…) Spre exemplu, atunci când a fost închiriat un spaţiu pentru o grădiniţă în mall-ul Grand Arena, am aprobat contractul de închiriere în consiliul local.” a spus Guilhem Moulin, consilier local USR. Acelaşi lucru este confirmat şi de către un alt consilier al opoziţiei, Răzvan Sava, PNL: „Se face trimitere la contractul respectiv însă nu a fost trecut. Chiar în procesul verbal se poate vedea cum am cerut să ni se pună la dispoziţie contractul.” Purtătorul de cuvânt al primăriei, Cristian Zărescu, îi contrazice pe ambii consilieri, declarând pentru G4Media că „proiectul a trecut prin Consiliul Local acum două şedinţe. S-a şi votat”.

Potrivit unor documente care au intrat în posesia G4Media, Primăria Sectorului 4 a semnat de fapt două contracte de închiriere pentru mai multe spaţii aflate în ansamblul rezidenţial de la marginea oraşului, VISTA REZIDENŢIAL BERCENI. Pentru spaţiul în care funcţionează acum grădiniţa „Înşir-te mărgărite” (1.130 mp clădire şi 350 mp, curte) dă în jur de 8.500 de euro pe chiria lunară. Ceea ce nu ştiam este că pentru un alt spaţiu, aflat în acelaşi ansamblu rezidenţial, mai există un contract de închiriere pentru 1.824 mp. Potrivit acestuia, primăria dă în jur de 20.000 de euro. Acest spaţiu ar fi în curs de amenajare. În cazul ambelor spaţii, contractele de închiriere sunt pe o perioadă de 4 ani şi nu pentru 6 luni, cât anunţase iniţial primăria.

Rezultatul total: Adunând cei 225.000 euro dați pe amenajare cu cei 110.000 euro pentru avizul ISU și cu alți 50.000 euro reprezentând chiria pe 6 luni, rezultă 385.000 euro. Atât costă soluția provizorie găsită de Primăria Sectorului 4 pentru mutarea unei grădinițe în care învaţă 200 de copii.

Directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru a explicat pentru G4Media că lipsa de transparenţă pe care o arată primăria Sectorului 4 în cazul închirierii şi renovării spaţiului de peste 1.100 mp unde funcţionează acum grădiniţa „Înşir-te mărgărite” este un exemplu de risipă a banului public. „Normal că lucru acesta nu se poate face printr-o licitaţie sau printr-un anunţ public. Probabil că dacă ar fi făcut asta nu se ajungea la domnul Pirpiliu cu acest contract. Se ajungea probabil pe piaţa liberă şi nu mai ajungeau banii în buzunarele care trebuiau. (…) Este doar o confirmare încă o dată că banii din bugetele primăriilor sunt acolo, în mentalitatea multor primari, pentru a fi transferaţi în buzunarele proprii.”, a declarat Moraru.

Context: Grădiniţa „Înşir-te Mărăgărite”, aflată până de curând pe strada Almaşu Mare 1 din Sectorul 4 al Capitalei, a intrat în renovare și a fost mutată într-un ansamblu rezidenţial aflat la câţiva km de vechea grădiniţă, pe strada Poştalionului nr. 97-101, în complexul VISTA REZIDENTIAL BERCENI. Adresa noii grădiniţe se află în mijlocul unui câmp, la o distanţă de aproape doi km faţă de ultima staţie de autobuz. Ansamblul VISTA REZIDENTIAL BERCENI este deţinut de o societate care poartă acelaşi nume. Are doi acţionari: Ionel Pirpiliu, fratele fostului deputat PDL Ștefan Pirpiliu, care deţine 40% din capitalul social al societăţii, și Florea Diaconu, cu 60%.

UPDATE: Consilierul local PNL Răzvan Sava a remis redacției un punct de vedere legat de declarația purtătorului de cuvânt Cristian Zărescu:

La două săptămâni de la izbucnirea scandalului privind mutarea copiilor de la Grădinița Înșir te Mărgărite în complexul rezidențial Vista, Primarul sectorului 4, Daniel Băluță, se ascunde pentru a nu da socoteală. În schimb își asmute diverși colaboratori să propage dezinformări în presă.
Adevărul este unul singur și este consemnat în procesele verbale ale ședințelor Consiliului Local sector 4 din 13 și 27 decembrie 2018. Grupul consilierilor locali PNL nu a votat proiectul de hotărâre care viza amenajarea unui spațiu comercial din complexul rezidențial Vista ca grădiniță.
Contractul de închiriere nu a fost prezentat Consiliului Local. În mod oficial, nu știm nici în acest moment care vor fi costurile totale legate de închirierea, amenajarea și obținerea avizelor de funcționare pentru această grădiniță împrovizată, așa cum nu știm nici perioada de închiriere a spațiului, întrucât nu a fost prezentat niciun document.
În aceste condiții solicităm Primarului sectorului 4, Daniel Băluță, să facă public pe site-ul instituției contractul de închiriere a spațiului din complexul rezidențial Vista. De asemenea, să prezinte o situație centralizată cu toate cheltuielile previzionate, dar și decontate, legate de amenajarea spațiului și obținerea avizelor de funcționare.
Mai mult decât atât, îi solicităm domnului Băluță să facă toate demersurile pe lângă colega dumnealui de partid, doamna Firea, primarul general al Capitalei, să îi fie alocate spații de pe raza sectorului 4 aflate în administrarea Administrației Fondului Imobiliar (AFI) pentru relocarea temporară a copiilor din grădinițele care au intrat în consolidări și reabilitări.
Facem precizarea că în acest moment în sectorul 4 există 108 spații gestionate de către Administrația Fondului Imobiliar.
Facem în același timp un apel către domnul primar Băluță să conștientizeze că lucrările de consolidare și reabilitare a unităților învățământ trebuie făcute în perioada vacanței de vară și să se asigure că firmele care au câștigat sau vor câștiga licitațiile pentru lucrări au capacitatea tehnică și umană de a realiza lucrările în perioada vacanței de vară.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Fură ăstia fără rușine,au rămas copiii de grădiniță,scolari clasele 1-4 repetenți,servețelemicrobiene,weceuri în fundul curții etc.etc.
    Cât dracul îi mai suportăm pe infractorii ăstia din psdracnea!?
    Dacă iubiți România,ieșiți oameni buni în stradă.

  2. Șmen te mafioti psd. Bucurestenii au ce au votat, Capitală Roșie cu orduri psd+alde.

  3. Se aduna bani ptr. alegeri…ca doar cu bani se casiga alegerile . Saraceste-i s-apoi le dai faramituri…

  4. DeltaACM93 este proprietarul ansamblului Vista Rezidential unde a fost mutata gradinita. Florin Diaconu este omul din umbra care conduce DeltaACM93, firma abonata la primaria sectorului 4 la toate lucrarile cu cantec din sectorul 4. George Calarasu este sageata lui Diaconu si a lui Balaluta, care cara geamantanul plin cu munca prostilor. Asa isi albeste domn primar spaga trecand euroii negri prin masinaria de spalat bani DeltaACM93 proaspata achizitie a unui alt corupt Robert Negoita !!!!