G4Media.ro

Adunarea Generală din cadrul Curții de Apel Brașov a decis să solicite…

Adunarea Generală din cadrul Curții de Apel Brașov a decis să solicite președintei CSM Lia Savonea să sesizeze Curtea Constitutională pe conflict între Guvern și puterea judecătorească

Adunarea generală din cadrul Curții de Apel Brașov a decis azi să solicite președintei CSM, Lia Savonea, să sesizeze Curtea Constituțională pe conflict între puterea judecătorească și puterea executivă, după ce Guvernul a aprobat ieri un proiect de ordonanță care modifică OUG 7, în ciuda faptului că fusese avizat negativ de Consiliul Superior al Magistraturii. Magistrații curții de Apel Brașov consideră că a fost o consultare formală pe ambele proiecte de OUG și solicită respingerea OUG 7 de către Parlament prin proiect de lege, au declarat pentru G4Media.ro surse din rândul magistraților.

Guvernul a adoptat marți o nouă ordonanță care modifică OUG7.

Prin noua ordonanță, ministrul justiției, Tudorel Toader a renunțat la câteva modificări controversate. Astfel, la numirea procurorilor șefi, avizul se întoarce de la plen la secția pentru procurori, se elimină interzicerea delegării în funcție care risca să genereze blocaje majore în sistem și se renunță la prevederea care le-a permis judecătorilor să candideze la funcții de conducere în parchete. Se elimină ca posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor şi procurorilor – cazul pentru neîndeplinirea bunei reputaţii.

Tudorel Toader nu s-a atins în schimb de modificarea care blochează procurorul general să infirme actele efectuate de secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție. Astfel, Secția condusă de Gheorghe Stan și Adina Florea rămâne cu un grad de autonomie sporit față de Parchetul General.

Or, magistrații care au protestat în ultima săptămână au cerut desființarea secției speciale pe motiv că riscă să afecteze independența judecătorilor și procurorilor.

GRECO, Grupul Statelor împotriva Corupției și cel al Comitetului MONEYVAL, Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor, își întăresc opinia că nou înființata Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție trebuie desființată, se arată într-un comunicat al DNA.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter