G4Media.ro

Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Sănătății: mai mult de o sută…

Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Sănătății: mai mult de o sută de țări cer o investigație asupra pandemiei de coronavirus / Guterres: „Nu a existat unitate”. Xi Jingping: „Am acționat cu transparență”

„Un virus microscopic ne-a adus în genunchi și încă nu știm ce să facem.” Astfel și-a început discursul secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în deschiderea lucrărilor Adunării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) prin videoconferință.

Adunarea se întrunește pentru a evalua posibilitatea unei investigații cu privire la originile Sars-Cov-2. Un proiect de rezoluție al UE și al Australiei solicită lansarea „unui proces de evaluare” cât mai curând posibil pentru a examina răspunsul internațional asupra sănătății și măsurile luate de Organizație ca răspuns la pandemie.

Proiectul de rezoluție a primit până în prezent sprijin din partea a 116 țări. Textul, publicat de Reuters, va fi prezentat marți Adunării OMS, dar are nevoie de sprijinul a două treimi din cei 194 de membri. Beijingul s-a opus ideii de investigație internațională cu privire la pandemie. Proiectul, însă, nu menționează China sau Wuhan.

Dar Guterres avertizează. „Nu este momentul pentru a declanșa o investigație. Nu am văzut multă unitate între țări în lupta împotriva coronavirusului. Și multe state au ignorat recomandările OMS”. Acesta este motivul pentru care secretarul organizației solicită ca cele 194 de state prezente să rămână unite. Pentru moment. „Când vom lăsa în urmă pandemia, atunci da, va trebui să ajungem la cercetarea responsabilităților.”

Marele exclus al Adunării este Taiwanul, care a confirmat că nu a primit nicio invitație și a criticat China pentru „intimidare”. Potrivit Beijingului, prezența Taiwanului la Adunare ar fi fost posibilă doar după recunoașterea prealabilă a principiului „o singură Chină”, deoarece statul chinez consideră insula o parte a teritoriului său, destinată reunificării, chiar și cu folosirea forței.

Deși nu face parte din OMS, Taiwanul ar fi dorit să participe pentru a împărtăși din experiența sa de succes în lupta împotriva coronavirusului, deoarece a raportat doar 440 de cazuri și șapte decese, datorită activității intense de diagnosticare și prevenire. „Ministerul de Externe își exprimă regretul profund și nemulțumirea că Organizația Mondială a Sănătății a cedat presiunii guvernului chinez și continuă să ignore dreptul la sănătate al celor 23 de milioane de oameni din Taiwan”, a declarat ministrul de externe al insulei, Joseph Wu.

„China s-a comportat deschis, transparent și responsabil în lupta împotriva Covid 19”, a declarat la rândul său președintele chinez Xi Jinping în discursul de luni. China „consideră securitatea sanitară globală responsabilitatea sa”. Liderul este de acord cu Guterres: „Se va face o investigație exhaustivă, bazată pe știință și efectuată cu profesionalism, dar numai atunci când situația de urgență va fi sub control”.

China, care lucrează acum la dezvoltarea și distribuția unui vaccin, va face din acesta „un bun public global”, imediat ce va deveni disponibil, a dat asigurări șeful statului chinez. Și a promis două miliarde de dolari în următorii doi ani pentru a combate efectele pandemiei și criza economică provocată de Covid 19, în special în țările în curs de dezvoltare.

Sursa: La Repubblica / preluare via Rador

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Organizatia Mafiota a Sanatatii. Sponsorizata 80 la suta de cei care dicteaza din umbra.
  Avem si noi un reprezentant, Rafila. Curat ca lacrima. Numai Societatea de Microbiologie(sic!), pe care o conduce, a fost „sponsorizata” anul trecut cu peste 100000 de euro. Ghici cum danseaza domnul Rafila?

  • Ar trebui sa existe in romania o ANCHETA PENALA, in care sa se cerceteze modul dezastruos cum autoritatile au gestionat criza noului coronavirus in romania.
   Dupa parere mea, faptele care pentru care ar trebui acuzati sunt:
   -Propaganda dusa in mass media de alexandru rafila, arafat, vela si altii de a nu purta masca, ceea ce a dus la raspandirea virusului. ( eu strigam aici pe sait inca din februarie ca masca ar trebui sa fie obligatorie)
   – Refuzul de a-i carantina institutionalizat pe cei care veneau din strainatate ( in februarie eu strigam pe acest sait sa fie carantinati toti care intra i tara, dar vela zicea sa apelam la constiinta celor care intra in tara, sa ii rugam sa fie sinceri…si s-a vazut ce s-a intamplat apoi)
   – Abuzurile in ceea ce priveste declaratiile, amenzile si idioteniile in ceea ce priveste persoanele pestw 65 de ani, masuri luate de guvern cate nu au nicio explicatie stiintifica. ( nicio procedura medicala nu e in functie de varsta din buletin, ci in functie de vivacitate, de starea fizica generala, de gradul de imbatranire si de morbiditati)
   Evident, mai sunt si multe altele

 2. nu e momentul? dar cand e momentul? asa se apara si pesedeaua, zice ca nu e momentul, atunci cand mai apare vreo ancheta despre cum au devalizat Romania

 3. Trebuie dovedit cum a fost optimizat virusul chinezesc astfel încât să se poată transfera la celule umane, dar fără participarea Chinei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.