G4Media.ro

Adrian Oros: O evaluare a pagubelor produse de secetă o vom avea…

sursa foto: guraialomitei.com

Adrian Oros: O evaluare a pagubelor produse de secetă o vom avea în cel mult zece zile. Din primele estimări, suprafețele afectate nu depășesc 1,2 milioane de hectare

„Secetă este în toată Europa şi afectează în primul rând ceea ce s-a însămânţat în toamnă”, a precizat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o intervenție la postul Realitatea Plus. Situația României este în evaluare, în acest moment, iar un raport ferm privind pagubele produse de secetă va ajunge pe masa ministrului în maxim zece zile.

„O să avem în maximum 10 zile evaluarea pagubelor produse la aceste culturi. Repet, discutăm de 2,9 milioane hectare care au fost însămânţate în toamnă, dar în pre-evaluările pe care le avem nu vor depăşi 1 – 1,2 milioane hectare suprafeţele care sunt grav avariate. Speranţa noastră este că tot ceea ce însămânţează fermierii în această perioadă să dea posibilitatea ca producţiile să fie acoperitoare, iar deficitul de pierderi să nu fie foarte mare şi să avem suficiente cereale. Şi aici mă refer, în primul rând, la porumb şi la grâu, care să asigure consumul intern”, a declarat Oros.

Seceta nu poate crea probleme în privința necesarului de consum de cereale, pe plan intern.

„Am spus şi cu alte ocazii: noi consumăm ca şi ţară undeva între 2,2 – 2,5 milioane de tone de grâu şi aproximativ 7 milioane tone de porumb. În anii în care a plouat, producţiile au fost între 7 şi 9 milioane de tone de grâu şi cam 14 milioane de tone de porumb, de aceea, în cele mai sumbre scenarii legate de consecinţele acestei secete, consumul intern de cereale ar fi acoperit de producţia din toamnă. Vom monitoriza în continuare stocurile. Dacă va fi nevoie, vom lua măsuri extreme, aşa cum am luat în urmă cu două săptămâni, ca să ne asiguram că toate alimentele de bază de care cetăţenii României au nevoie vor fi în cantităţi suficiente pe toată perioadei crizei şi post-criză”, a precizat Oros.

Sursa Foto: Guraialomitei.com (Secetă)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Bai fraților, dar nici acum nu a plouat????? Asa este nația de fermier român indiferent cât plouă sau îl ajuta statul el tot nu este mulțumit. Subvenții acordate după criterii de performanta, nu ca acum în baza unor hârtii depuse la Apia primește oricine subvenții, că face sau nu face producție subvenții curg. Subvențiile sunt ajutoare sociale bani nemunciți care încurajează falsul în declarații nemunca și trebuie transformate în imputuri agricole. Suntem mână de lucru ieftina și ptr UE, exportatori de materie prima și importam produsealimentare de proasta calitate de la pâine congelata pana la preparate din carne expirata. Satele din România sunt pe cale de dispariție tinerii emigrează în alte state au dispărut din păcate din agricultură noastră angajații cu caracter permanent se lucrează la pe zilieri pe post de sclavi prost plătiți

    • Se vede ca esti paralel cu aceasta munca de fermier. Om care esti pe dinafara subiectului:: daca pina acum o saptamina nu a plouat deloc, zapada deloc, plantele deja sunt uscate, topite, Acum poate ploua si cu lapte de cuc , pentru ca o planta uscata in totalitate nu isi mai revine. Dar ce sa pierd timpul cu tine. Se vede ca probabil esti una din persoanele care ai arendat pamintul si esti nemultumit de ce primesti. Daca nu gresesc si ai pamint proprietate iti spun ca poti sa l lucrezi si singur si o sa vezi cit iti ramine profitul. Vorbesti numai prostii.

  2. Prietene la fotbal,politica si acum agricultura toti se pricep si vorbesc sa se afle in treaba. Din bar sau cafenea munca la camp e usoara. Vino in campanie sa ne ajuti si pe urma sa vedem daca mai ai aceeias parere .

  3. Aiurele, in mare parte din Dovrogea este al doilea an consecutiv de seceta pedologica extrema! Acum a plouat punctiform! Ridica piciorul de pe acceleratie ca dai in gropi!
    Nu generaliza!