G4Media.ro

Adrian Câciu preia retorica Ligiei Deca, privind bugetul Educației: ”Este 3,2% per…

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Adrian Câciu preia retorica Ligiei Deca, privind bugetul Educației: ”Este 3,2% per total”/ Edupedu a arătat cum încearcă Deca să manipuleze discuția despre banii din Educație

Adrian Câciu a preluat retorica Ligiei Deca, privind bugetul pe Educație, sâmbătă, în cadrul emisiunii Insider Politic, moderată de jurnalistul Sebastian Zachmann la Prima TV.

Ministrul Finanțelor a spus că procentul este ”3,2% din PIB per total”, precizând însă că ministerul Educației primește 2,1%, fiind cel mai mic procent primit vreodată de minister.

 • “3,2%. Aş vrea să lămuresc acest lucru. Trăim într-o ţară care are şi descentralizare şi nu este un lucru nou, anul trecut, de exemplu, dacă luaţi bugetul Ministerului Educaţiei, era 2,2 la Educaţie, 3,1 per total. Acum este 2.1 la Ministerul Educaţiei şi 3,2 per total. Per total, ca şi efort din PIB este mai mare. Eu înţeleg această emoţie şi trebuie clarificată, dar între timp am mai descentralizat o serie de cheltuieli către autorităţile locale, inclusiv transportul elevilor şi partea aceasta de burse. Legea spune din 2011 6% pentru educaţie, dar nu pune în spate care e reforma educaţiei. După cum ştiţi, fostul ministru al Educaţiei, domnul Câmpeanu, dar şi doamna ministru Deca, dar şi proiectul Administraţiei Prezidenţiale România educată, intrăm într-o reformă a educaţiei, vor apărea legile educaţiei, noile legi a educaţiei. Mai mult decât atât, prin PNRR, până în iunie 2023 avem angajată o analiză a cheltuielilor în domeniul educaţiei”, a explicat ministrul Finanţelor.

Ligia Deca a negat public procentul de 2,1% aducând în discuție procentul de 3,2% fără să precizeze cum este acesta calculat: „Atât am de spus pe buget – 3,2 nu 2,1 – că am văzut cum s-a dus în media”, după cum transmitea vineri Agerpres.ro.

Edupedu.ro a arătat cum Deca, pentru a lăsa impresia că a obținut mai mulți bani pentru Ministerul pe care îl conduce, decât o arată concret fila de buget, a vorbit despre sumele adunate pe întreg domeniul bugetar „învățământ” de la toate ministerele, primăriile și instituțiile, acest buget total care este de 3,2% din PIB, fiind compus inclusiv din banii obținuți de instituțiile care se și auto-finanțează – cum ar fi taxele încasate de la studenți de către universități sau fondurile din proiectele cu finanțare externă pe care acestea le câștigă și derulează.

De precizat că miniștrii Educației sunt singurii care își cosmetizează bugetele obținute, care anual sunt printre cele mai mici din Guvern. Dacă toți miniștrii ar lua exemplul ministrului Ligia Deca, atunci și ministrul Familiei ar trebui să vorbească despre bugetul „familiei”, în care să includă și cheltuielile cu educația, pentru că vizează familia. La fel, ministrul Sănătății, ar putea anunța cât este procentul alocat pentru Sănătate, în general – punând aici toate cheltuielile conexe de la primării, consilii județene, etc. Exemplele pot continua. Dar niciun alt ministru nu vorbește decât despre ministerul său, când este vorba despre bugetul instituției, cu excepția celui al Educației.

Bugetul Ministerului Educației este în 2023 de 2,1% din PIB. Bugetul Ministerului Educației pentru 2023 este de 2,1% din PIB, potrivit proiectului Legii bugetului de stat, aprobat deja de Guvern joi, la doar două zile după publicarea lui în dezbatere. Calculul pentru acest procent este simplu, iar cifrele sunt următoarele:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Ce caricatura!

 2. Si o bo#vi#na pare mai inteligenta decat asta! Vai de tara asta condusa de hoti in frunte cu sar#la#tan#ul de la cotroceni!

  • Pe ăştia îi vor votanţii, in majoritate. Noi ãştialalți n-avem încotro decât să-i suportăm.

 3. Asa faceau comunistii, asa si PSD-istii.

 4. Ca de obicei un i.di.ot incearca sa ne dovedeasca ca 2.1 este mai mare decat 3.2. Iar copia mobilierului de la cotroceni este de-o nulitate debordanta!!! Ca si originalul de Bidermeier!

 5. Ciolacu, Cîțu, Ciucă, Ciucu, Cîciu, Ciuciu und so weiter

 6. La astia nu le trebuie educatie ca oricum nu avem industrie la ce sa ii foloaseasca si au nevoie de prosti care sa ii voteze.

 7. Doua nulitati absolute!
  In 32 de ani, Romania nu a avut nici un ministru al Educatiei in stare sa FACA ceva care sa schimbe Educatia in mai bine!
  Dimpotriva!
  La fel la Ministerul Finantelor!!
  Si la fel la TOATE Ministerele si in fruntea tuturor Institutiilor publice!
  O fauna corupta, incompetenta, de-an amatorism periculos pentru viitorul tarii…