G4Media.ro

ADP Oradea a angajat mai mulți gropari pentru Cimitirul Municipal și a…

ADP Oradea a angajat mai mulți gropari pentru Cimitirul Municipal și a cumpărat un utilaj multifuncțional pentru săparea mai rapidă a mormintelor / Numărul înmormântărilor a crescut la 11-12 pe zi

Pentru buna gestionare a înmormântărilor în Cimitirul Municipal, care se ridică în ultima perioadă la 11-12 pe zi din cauza pandemiei de COVID-19, conducerea Administraţiei Domeniului Public (ADP) Oradea a făcut angajări de gropari, a pichetat parcele noi şi a achiziţionat un utilaj multifuncţional pentru a săpa morminte.

„Dacă în general, aveam cinci maxim şase înmormântări pe zi, odată cu valul patru al pandemiei am ajuns la 11, chiar 12 înmormântări pe zi. Pentru a fluidiza înmormântările, am abordat două direcţii: căutăm să mărim numărul groparilor, scop în care am dat anunţuri că angajăm gropari şi deja avem şapte în plus faţă de ce aveam, cu un venit net de minim 3.000 de lei, respectiv am pichetat parcelele noi, pe care le aveam de rezervă, pentru a putea lucra mecanizat”, a declarat, luni, directorul ADP Oradea, Liviu Andrica, citat de Agerpres.

În urma folosirii utilajului multifuncţional la săparea gropilor, se câştigă mai mult de jumătate din timpul de realizare a unei gropi. Folosirea acestuia era aproape imposibilă în zona cu morminte deja existente, motiv pentru care s-a trecut la folosirea parcelelor de rezervă situate la marginea cimitirului. Acestea sunt amenajate spre strada Ceyrat, fiind locuri duble şi locuri de o persoană. Cimitirul municipal, cu o suprafaţă de circa 65 de hectare, are locuri suficiente, a precizat directorul Andrica.

„Cel mai important lucru, dincolo de aspectele tehnice pe care noi le rezolvăm cumva, angajând personal şi cumpărând utilaje, cel mai important lucru, subliniez, e ca oamenii să înţeleagă că trebuie să se vaccineze. Dacă nu se vor vaccina, va creşte numărul celor cu forme grave în spitale şi numărul deceselor. E dur, dar aceasta este realitatea”, a afirmat Andrica.

Probleme s-au înregistrat şi la programarea capelelor unde se efectuează slujbele de înmormântare. În urma discuţiei cu conducerea Episcopiei greco-catolice, s-a convenit să se folosească şi capela lor pentru efectuarea slujbei de înmormântare.

Directorul ADP a mai precizat că, începând de luni, 1 noiembrie, se va mai constitui o echipă operativă, astfel încât la mijlocul săptămânii să se poată realiza 14 -15 înmormântări pe zi.

În prezent, ca urmare a măsurilor adoptate recent, familiile decedaţilor aşteaptă cel mult cinci zile cu persoana decedată păstrată în condiţii de frig. Comparativ, la începutul cazurilor numeroase de decese, se aştepta şi 12-14 zile. Prin decizia conducerii ADP, aparţinătorii nu au de plătit decât trei zile, taxa pentru păstrare la camera de frig fiind de o sută de lei pe zi. Celor care au plătit, începând cu 1 octombrie, mai mult decât pentru trei zile, li se returnează banii plătiţi în plus în baza unei cereri şi a copiei după chitanţa cu care au efectuat plata.

Sursa Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Saparea normala, nu rapida.Suntem in sec xxi, harletul si wc in fundul curtii nu ar trebui sa existe.

  2. Ţara lucrului bine făcut.. ☠️

    • Să nu ne îmbătăm cu apă rece, că „ŞOŞOACĂ” este un Popor; „o Românie”, în România.
      Șoșoacă (persoana) e doar reprezentantul acelei românimi, a categoriei negativiste a-tot-și-a-toate – care, dacă ar pleca ea, îi iau locul alte milioane!

  3. Utilaj multifunctional= excavator momentan, buldozer mai la iarna, poate ii pune si o matura, una peste alta e buna si pandemia la ceva. Au si garsoniere pentru o persoana si pentru doua persoane.

  4. Protocolul Covid la oameni bolnavi de altceva și t netratati corespunzător bolilor lor!!!!

  5. Sosocii,Simionii care au manipulat si prostit fraierii ca nu exista covid si ca e o minciuna dorm bine noaptea? Au ei constiinta,remuscari? De ce nu au fost saltati acesti dementi pana acum mai impotentilor,va plateste statul mafiot degeaba sa tolerati asemenea indivizi ce au impins lumea naiva la suicid din prostie?