G4Media.ro

Adevărul: Puhoi de pelerini la mormântul lui Arsenie Boca de la Mănăstirea…

Adevărul: Puhoi de pelerini la mormântul lui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop. Vizitatorii au lăsat mormane de bani în urmă, afacerile locale au profitat din plin

Peste cinci mii de pelerini au luat cu asalt duminică Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, unde e înmormântat Arsenie Boca, scrie Adevărul, care relatează că șirul de maşini parcate s-a întins pe trei kilometri.

Oamenii au lăsat în urmă mormane de bani – atât monede, cât și bancnote – care, potrivit superstițiilor, îi ajută să își îndeplinească dorințele.

Astfel, mii de monede au fost lăsate de pelerini în pârâul Silvaş, care trece prin apropiere, dar și în crăpăturile chiliei călugărului şi ale bisericii. În plus, la rădăcina unui copac aflat lângă mormântul lui Arsenie Boca, duminică s-au strâns zeci de bancnote proptite cu bolovani pentru a nu fi luate de vânt, potrivit Adevărul.

Cutiile milei şi pentru pomelnice ale bisericii s-au umplut şi ele cu bani. „Nu aruncaţi bani pe pârâu. Darurile se primesc la biserică” şi „Nu puneţi monede între crăpăturile bisericii şi ale chiliei”, sunt două dintre mesajele menite să îi descurajeze pe turişti să arunce banii îl locuri nepermise.

Nu doar reprezentanţii bisericii au avut de câştigat de pe urma „fenomenului Arsenie Boca”. Mulţimea de turişti şi pelerini a adus profituri importante micilor afaceri din împrejurimile Prislopului. Târgul din vecinătatea mănăstirii a fost plin duminică. Icoanele şi obiectele religioase sunt căutate, însă la fel de mult interes prezintă şi plăcintele, produsele alimentare, suvenirurile şi articolele de îmbrăcăminte vândute la tarabe. În satele Silvaşul de Sus şi Silvaşul de Jos, zeci de localnici şi-au transformat casele în mini-pensiuni şi le oferă cazare oaspeţilor mănăstirii, iar pe marginea şoselei îi îmbie cu fructe, dulceţuri şi mâncăruri tradiţionale. Câteva restaurante şi magazine s-au deschis recent în zonă. (Foto: Mănăstirea Prislop – Pagina de Facebook)

Citește tot articolul pe Adevărul

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. Din nefericire nu am fost niciodată acolo. Am fost totuși ieri la o alta mănăstire din județ. Am lăsat pomelnic de 15 lei și am făcut o donație de 10 lei.
  Aici creștinii au fost civilizați, au lăsat banii doar în locurile special amenajate.
  A lăsa bani în crăpăturile munților este un gest necrestinesc, este o superstiție păgână.
  Banii trebuie folosiți cu folos altfel îți faci păcate. Există o povara din Pateric unde un sfânt zice ca înainte de a da banul tine-l pana îți transpira în palma, nu îl da oricui și oriunde, găsește_i întrebuințarea cea mai buna.

 2. *povața nu povară

 3. La unele biserici si cersetorii dau zeciuiala pentru a fi tolerati.

 4. Le-ar fi placut daca erau niste religii dintr-astea transnationale, cum au sefii lor de la Washington, gen Disneyland. (La ce va gandeati, pacatosilor?)

 5. Doamne, ce natie inapoiata am ajuns sa fim! E chiar mai rau decat ipocrizia ortodoxa traditionala! De la pupatul moastelor (sub directa „regie” BOR) pan’la circul descris in articol…..sinistru! Nu sunt laica, sunt credincioasa crestina, dar nici intr-un caz n-am fost/nu sunt bisericoasa, BOR-ul din ziua de azi n-are nici-o treaba cu crestinismul, are treaba cu negustoria evazionista si cu manipularea mintilor prea putin antrenate, sa fie clar!

 6. BOR nu este deranjată de obiceiurile de sălbatici papuaşi. Probabil Iisus arunca bani la rădăcinile copacilor şi nu scrie in Biblie, dar BOR ştie mai bine. Încă un moment dezgustător în care ni se readuce aminte ce colonie de analfabeţi şi sălbatici am devenit. Pe viitor o să se cocoaţe in copaci şi o să mănânce banane!

 7. Taxa pe pro stie va fi vesnic o sursa grasa de venituri.

 8. „Cultul ortodox deţine la nivel naţional 35.000 de hectare de pădure şi 40.000 de hectare de teren arabil. Valoarea terenului arabil şi a pădurilor aflate în proprietatea Bisercii Ortodoxe este estimată la 420 milioane euro, potrivit unei investigaţii realizate în 2011 de Televiziunea Naţională.” + subventie de la stat sa construiasca biserici megalomane si poleite cu haur!

  Si noi avem spitalele pe care le avem, fara canalizare, wc-ul in fundul curtii…

  Traim ca prostii, murim ca prostii…. ne meritam soarta!

  • @009 neuroni, economistul lui peste prajit
   poate amintesti si de Cuza si finantarea reformelor ce au dus la statul roman modern, asa ca sa fie treaba echidistanta, finantare platita din secularizare si asumarea unui ajutor bugetar de stat alocat BOR
   apoi, daca tot te dai destept, compara valoarea BOR cu alte biserici europene

  • BOR s-a infiintat in 1881, la mult timp dupa reformele lui Cuza.Asa ca ia vezi cine a luat si de la cine?Averile manastiresti erau administrate de catre greci.

  • Bai fata zambitoare, probabil din cauza prostiei.
   Pana la secularizarea facuta de Cuza, bisericile si manastirile erau subordonate patriarhiei Greciei iar toate veniturile, cca 7 milioane franci la vremea aceea, plecau tot acolo.

  • Nu te supăra…. dar tu aștepți să-ți facă biserica avere 💰?

 9. @009 neuroni, economistul lui peste prajit
  poate amintesti si de Cuza si finantarea reformelor ce au dus la statul roman modern, asa ca sa fie treaba echidistanta, finantare platita din secularizare si asumarea unui ajutor bugetar de stat alocat BOR
  apoi, daca tot te dai destept, compara valoarea BOR cu alte biserici europene

  • „Mai trebuie precizat faptul că, pe lângă cele 542 milioane, BOR-ul mai primește de la stat un procent cuprins între 80% și 85% din totalul sumelor cheltuite pentru cultele din România. Asta înseamnă aproape 800 milioane de lei dacă ne raportăm la alocările Secretariatului de Stat pentru Culte din 2019”

   pe 2021: „Suma alocată va fi de 749,2 milioane lei, fiind mai mare cu 2,36% comparativ cu cea de anul trecut.”

   Banii care se raporteaza oricum sunt o mica parte din ce se incaseaza pe acte, restul…

   Daca nu platesti nici macar nu iti canta la groapa, ar trebui sa fie serviciu de utilitate publica gratis!

   Acum e ca la spitalele de stat, nu dai spaga nu te baga in seama desi platim CASS de ne plictisim si ajungi sa platesti la privat daca vrei sa fii sigur ca nu primesti si altceva din spital.

   iti dau exemplu: „În Germania se poate renunţa ofical la calitatea de credincios al unei biserici printr-o declaraţie dată în faţa unei agenţii guvernamentale, câteodată un tribunal districtual. În declaraţie nu trebuie menţionat motivul pentru care se doreşte aceasta.
   Până când nu renunţă oficial la calitatea lor de membri printr-o declaraţie, credincioşii bisericilor Catolică şi Protestantă plătesc un impozit eclezial de 9 la sută din impozitul pe venit, fapt ce aduce miliarde de euro în vistieria celor două organizaţii.”

   Cine vrea sa fie religios sa fie pe banii lui!

  • 009 neuroni, eu zic sa te mai gandesti…..
   BOR ar vrea sa numai primeasca bani de la Stat, numai ca e o problema, nu vrea Statul,
   ai idee cu ce sume astronomice ar trebui despagubita BOR (de retrocedat fizic este imposibil) ?
   esti sigur ca vrei sa renunte la 0,3 din PIB si sa fie total independenti ?
   @ bolovanul TOM, invata drept si istorie tantavane, 1872 de facto, si recunoscuta in 1885 de jure, atunci a obtinut autocefalia si au creat o noua forma juridica de administrare, entitate ce a mostenit fostele Mitropoli, dar deh, e prea mult pentru un capsoman ca tine. asadar, 1873 infiintare, 1885 recunoastere, 1919 intregire (+Mitropolia Ardealului) si 1925 reorganizare nationala (administrativa) si structurata ca Patriarhie
   @ sfintisorul cersetor, erau subordonate Patriarhiei din Constantinopol ierarhic, o parte din ele exportau veniturile, o parte talambule (alea „inchinate” direct de ctitori prin actele de donatie, Athos, Constantinopol, teritoriile evreiesti- gandite inital de ctitori ca suport pentru crestinii din teritoriile ocupate de musulmani)
   – ca va place sau nu, Cuza (pentru ca nu avea finantare pentru reforme) a confiscat ilegal averea (terenuri, mori, scoli, tipografii, spitale, ateliere, etc.) manastireasca (greaca- inchinata dar si romana, ca masura de compensatie Statul si-a asumat sprijinul cultelor de la buget si Cuza a intervenit pentru obtinerea autocefaliei fata de Constantinopol (asta a dus ulterior la ridicarea la rang de Patriarhie)
   pentru agitati, singurele venituri ale cultelor religioase din România (și din spațiul Uniunii Europene) care sunt scutite de impozitare sunt cele provenite din vânzarea obiectelor de cult și contribuții (nu taxe) pentru nunți, botezuri și alte servicii religioase, care nu sunt activități comerciale.
   ca sa lamurim – fondurile provenite din aceste surse, menite să sprijine autofinanțarea, rămân exclusiv în circuitul intern și sunt reinvestite în întreținerea și repararea lăcașurilor de cult, precum și în numeroasele activități cu caracter social-filantropic.
   deci, aveti grija ce va doriti, sunteti siguri ca ii vreti independenti (cu despagubire sau retrocedare) ?

  • pana la urma ce este BOR asta? capitalizare de averi? ca discutam doar despre ce detine si ce ar trebui sa primeasca inapoi? ce legatura are averea cu religia?
   nu zic sa fie saraci, dar vad ca doar strang averi si nu ai cum sa strangi averi imense daca nu asta ar fi scopul lor!

 10. “Fenomenul Arsenie Boca” sa va fie Rușine celor care scrieți astfel de știri, Parintele e Sfânt, nu fenomen..dar îi veți cunoaște la un moment din viata voastră..iar vizavi de bani, oameni simt sa facă asta, nu le cere nimeni, nu ii obliga nimeni.

 11. Eu încă ma mir ca exista oameni atât de naivi încât pleca după fente ieftine gen „puhoi de oameni”, „mormane de bani”, „fenomenul Arsenie Boca”, legionarism etc. Este un articol la comanda, propaganda ieftină. Și eu am fost ateu dar măcar nu am fost și prost, nu am luat în seama propaganda bolșevica, am fost ateu fără sa urăsc credincioșii și fără sa ma las influențat de minciunile comunismului gen ca” astronauții ruși nu s-au întâlnit cu Dumnezeu „.
  Pe cei care se cred educați, cultivați, alfabetizati, rafinați… ii rog sa citească un articol recent de pe Contributors unde se arata cu lux de amănunte ca 2% este numărul ateilor în lume și ca prognosticul este negativ. Se vor mai împuțina, asta arata toate studiile serioase.
  Oare de ce nu aveți, voi ateii, succes? Chiar asa de prosti sa fie cei 98% din populația lumii încât sa nu priceapă „adevărurile” voastre?
  Iar în ce privește BOR cred ca niciodată nu s_au prezentat atât de bine. Sunt în plina expansiune, în toate planurile.

 12. M-am rugat la ăsta sā-mi salveze bunica.
  Am primit TZEAPĂ, buni a murit, si mi-a dat niste sfaturi legate de viata mea care, nu-i treaba lui.

  Când mă duc în pelerinaj o să mă asigur să am vezica plină. Vreau să-mi „descarc” si eu sufletul.

  • Da tu crezi ca ii cu dorinte? Bagi o fisa, o rugaciune si gata-i treaba? Ba mai faci si o smecherie si iti doresti sa ai 3 dorinte. Pac! I-ai tradus pe toti.

 13. Problema e că după ce vin de la Arsenie votează cu ăia a lui Marcel.

  • ce legatura are credinta lor cu optiunea lor politica? de unde pana unde ai facut legatura? si de ce merge tot timpul spre politica orice comentariu? asa mare e frustrarea?

 14. Așa, oițele lu’ tata, așa!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.