G4Media.ro

Adevărul: Procurorul Gheorghe Muscalu, acuzat de muşamalizarea dosarului „Cocaină pentru VIP-uri”, urmează…

Adevărul: Procurorul Gheorghe Muscalu, acuzat de muşamalizarea dosarului „Cocaină pentru VIP-uri”, urmează să fie numit secretar de stat la Justiţie

Gheorghe Muscalu, fost vicepreşedinte al CSM în 2014 şi şef al DIICOT, acuzat în 2005 de muşamalizarea dosarului „Cocaină pentru VIP-uri” în care era cercetat fiul omului de afaceri Ion Ţiriac, urmează să fie numit în funcţia de secretar de stat la ministerul Justiţiei în locul demisionarului Ion Popa, scrie Adevărul.

Presa a scris despre procurorul Muscalu că ar fi fost unul dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea, fapt recunoscut şi de către acesta.

Pensionat la finalul anului 2016, fostul şef al DIICOT între 2004 şi 2005, procurorul Gheorghe Muscalu urmează să fie numit în funcţia de secretar de stat în ministerul Justiţiei, au precizat pentru „Adevărul”, surse judiciare.

Cercetat pentru favorizarea lui Ţiriac Jr. Numele lui Muscalu a fost menţionat într-o serie de scandaluri publice, cel mai sonor fiind dosarul ”Cocaină pentru VIP-uri”, în care a fost cercetat şi fiul afaceristului Ion Ţiriac.

Magistratul a fost acuzat atunci că ar fi deconspirat numele unui tânăr care se afla în programul de protecţie al martorilor în acest dosar. De asemenea, Muscalu a mai apărut în presă când a fost legat de cel al naşului său, colonelul (r) SRI Gheorghe Dumitrache împreună cu care ar fi intervenit în diferite procese.

Reamintim că în februarie 2005, ministrul Justiţiei de la acea dată, Monica Macovei, solicita Parchetului General să verifice acuzaţiile de favorizare a infractorului (Ţiriac Jr. – n.r.) aduse procurorului Gheorghe Muscatu, şeful DIICOT de la acea dată şi Corinei Gheorghisan, procurorul care a preluat ulterior dosarul „Cocaină pentru VIP-uri”.

Scandalul referitor la favorizarea lui Tiriac junior a izbucnit după ce doi procurori care au fost implicati în soluţionarea dosarului în care a fost cercetat fiul omului de afaceri Ion Ţiriac – Flavius Craznic si Nicolae Neagoe – s-au transferat la Ministerul Justitiei, devenind consilieri personali ai Monicai Macovei.

Cei doi au dezvăluit faptul că în dosarul „Cocaina pentru VIP-uri” s-a propus arestarea lui Ţiriac junior, acuzat de trafic de droguri, fapt ce nu a fost permis de procurorul Muscalu.

Concret, acesta l-a înlocuit din ancheta pe Flavius Craznic şi nu a permis trimiterea in judecată a lui Tiriac junior pentru trafic de droguri.

Corina Gheorghisan este procurorul care a finalizat dosarul „Cocaina pentru VIP-uri”, dupa ce Flavius Craznic si Nicolae Neagoe au fost înlăturaţi din cauză.

De altfel, Consiliul Superior al Magistraturii a constatat, într-un raport realizat în mai 2005, „deficienţe grave” în derularea anchetei în acest dosar, confirmând dispariţia unor probe.

În ciuda acestui fapt, câteva luni mai târziu, Parchetul General decide neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul lui Gheorghe Muscalu, susţinând că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de favorizarea infractorului.

După această decizie, procurorul general de la acea dată, Ilie Botoş, îl numeşte pe Muscalu într-o nouă funcţie de conducere, cea de şef al biroului terorism din Parchetul General.

Citește integral pe Adevărul

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Felicitari! Merita!
    Orice sluga obedienta si corupta trebuie recompensata.

  2. Romania nu scapa de mafie si crima organizata cata vreme procurorii nu sunt independenti.

  3. … de 30 de ani ! Asa am ajuns cea mai saraca si inapoiata tara europeana !

  4. Asta pentru ca nu a fost anchetat la timp. Acum ciuma rosie reactiveaza orice sluga fosilizata in speranta ca lumea nu-si mai duce aminte. Mai este mult de lucru cu coruptia.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.