G4Media.ro

Adevărul: Cum au încercat autoritățile române să mintă Comisia de la Veneția

Adevărul: Cum au încercat autoritățile române să mintă Comisia de la Veneția

La cel puţin trei articole importante din legislaţia penală, autorităţile româneşti au transmis Comisiei de la Veneţia versiuni diferite în limba engleză faţă de textele adoptate de Parlament, cu scopul de a prezenta variante mai moderate şi mai conforme standardelor internaţionale, scrie Adevărul.

Experţii europeni au sesizat însă „erorile” şi au analizat textul original, nu cel alterat, arată Liviu Avram într-o analiză a textelor trimise de România.

Cele trei articole traduse eronat vizează două infracţiuni din Codul penal – traficul de influenţă şi abuzul în serviciu – şi prevederea din Codul de procedură penală privind evaluarea probelor în momentul condamnării. Maniera de a „greşi” nu pare deloc întâmplătoare, arată analiza publicată de ziarul Adevărul: la primele două articole au fost eliminiate cuvinte în versiunea engleză faţă de cea românească, iar la ultimul a fost adăugat un cuvânt. Sensul „greşelilor” a fost însă, în toate cele trei cazuri, acelaşi: acela de a prezenta Comisiei de la Veneţia versiuni mai moderate şi mai conforme standardelor internaţionale, faţă de textele adoptate în realitate în Parlament.

Legiuitorul român a ales să incrimineze traficul de influenţă dacă făptaşul, în schimbul traficării influenţei sale pe lângă un funcţionar public, pretinde, primeşte sau acceptă promisiunea „de bani sau alte foloase materiale”. În varianta în engleză, textul a fost redactat astfel: „Soliciting, receiving or accepting the promise of money or other benefits” – adică doar „alte foloase”. Se observă că lipseşte cuvântul „material” între „other”(alte) şi „benefits” (foloase), aşa cum ar fi sunat o traducere corectă.

Experţii Comisiei de la Veneţia se pare că au comparat cu atenţie cele două versiuni, pentru că au semnalat într-o notă de subsol faptul că varianta în engleză lipseşte cuvântul „material”. Apoi au analizat textul ca şi cum omisiunea n-ar fi existat. „În practică, oricum, beneficiile nemateriale (cum ar fi, de exemplu, obţinerea unui loc eligibil pe lista de candidaturi a partidului) par să fie mai frecvente şi sunt o formă uzuală de corupţie. Pare evident că o abordare atât de restrictivă a infracţiunii de trafic de influenţă nu răspunde nevoii de a proteja eficient valori sociale care nu au o natură materială”, arată experţii. Aceştia adaugă că această abordare, „care nu răspunde niciunei cerinţe a Curţii Constituţionale”, intră în contradicţie atât cu Convenţia Penală Internaţională privind Corupţia, cât şi cu Convenţia ONU împotriva Corupţiei.

Citește tot articolul pe Adevărul

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. BA … VINE TATA SINISTRILOR NIKOLICEA SINISTRU LA CUB LA JUSTITIE…
  ORICE AR FACE NU e MAI SUS DE BALONIMEA SA TERICEANU, MAMA SINISTRILOR…

  • Niciodata sa nu spui despre psd ca mai rau nu se poate.

  • Europa nu s-a lamurit ca doar declaratiile privind ingrijorarea sefilor UE nu au niciun efect pentru infractorii din psd si alde ?
   UE trebuie sa faca mai mult pentru Romania.
   Comisia Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, trebuie sa procedeze la fel cum a procedat cu Polonia, trebuie sa dea în judecată Romania la Curtea Europeană de Justiție, reclamând încălcarea independenței judiciare si sa oblige Romania sa abroge toate legile adoptate in favoarea infractorilor, sa oblige Romania sa o repuna in functie pe fosta Sefa a DNA.
   Se impune demisia guvernului mafiei, dizolvarea parlamentului borfasilor, revocarea si arestarea judecatorilor corupti, aflati in slujba mafiei psd si alde, de la CCR, din CSM, de la ICCJ, de la Curtile de Apel si de la Judecatorii.

 2. Comisia asta de la Venitia e la fel de proasta ca diaspora, plus nu are habar ca facem pe ei de frica…

  • Asistat ma Asistat
   Iti pute gura a kacat!

  • Ca de obicei, vorbesti ca un cretin, cu aceleasi șabloane idioate. Este clar ca asistenta de care beneficiezi edte pe masura. Cere asistenta psihiatrica de urgenta.!!!

  • Ce a mai luat-o la vale si printre masele rublisoara daca si Putler a ajuns un asistat imecil. Sper ca nu din fonduri UE ca curvele de rusi…

 3. Mincinosii sunt oameni ticalosi, nu merita libertatea.

 4. Iata explicatia faptului pt care primim atat de putina consideratie din partea institutiilor europene : Pt ca tot atat de putina le aratam noi prin comportamentul nostru totalmente neloaial fata de ele !

  PS. Cum sa nu-ti fie rusine sa declari afara ca esti roman, cand reprezentantii tai de frunte fac in asemenea hal de rusine tara ?

 5. BREAKING NEWS: TERICEANU SI DRAGNEA AR FI PRIMIT CERIFICAT DE UNGUR, PENTRU SERVICII DEOSEBITE ADUSE IMPERIULUI… TERICEANU, FIIND PREA BALONAT, N-AR FI PARTICIPAT LA CEREMONIE. AR FI VENIT OTILO SI I L-AR FI ADUS LA CASTEL.

 6. Ati remarcat poza cu cei doi cãrutasi? Aia fac legile justitiei in Romania anului 2018!!!!

 7. La ce mizerii sunt in stare sa recurga pentru a induce in eroare! Adica pentru a minti in continuare.

 8. Astia 2 arata precum cateii din filmele youtube care dupa ce au facut praf pernele din casa, se uita sa vada daca i-a vazut cineva!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.