G4Media.ro

Activiști germani pentru climă, condamnați pentru că au pulverizat vopsea pe Poarta…

sursa foto: Unsplash/ Raja Sen

Activiști germani pentru climă, condamnați pentru că au pulverizat vopsea pe Poarta Brandenburg/ Instanța a luat în considerare faptul că un monument național a fost deteriorat, pe lângă prejudiciul financiar

Un tribunal german a condamnat marți la opt luni de închisoare cu suspendare trei activiști pentru climă care au pulverizat vopsea portocalie pe coloanele emblematicei Porți Brandenburg din Berlin în septembrie anul trecut pentru a cere oprirea utilizării combustibililor fosili până în 2030, scrie Reuters.

Activiștii erau susținători ai grupului pentru climă „Ultima Generație” („Last Generation”), care a ținut prima pagină a ziarelor din Germania prin sutele de blocaje rutiere ale protestatarilor care s-au lipit de asfalt.

Inculpații, cu vârste cuprinse între 22 și 64 de ani, și-au recunoscut implicarea și au declarat că motivul lor a fost acela de a protesta împotriva politicii climatice a guvernului federal, a precizat Tribunalul districtual Tiergarten din Berlin într-un comunicat.

Pedepsele cu închisoarea au fost suspendate timp de doi ani, dar ar putea fi executate dacă inculpații vor comite noi infracțiuni.

„Această suspendare de doi ani a acestei sentințe înseamnă, practic, că aceste persoane nu mai pot fi active din punct de vedere politic fără a fi nevoite să meargă la închisoare”, a declarat pentru Reuters Mirjam Hermann, avocat la asociația Support for Active Civil Society (RAZ).

Avocații apărării au declarat că vor face apel la verdict, despre care au spus că nu este un răspuns adecvat la nesupunerea civilă.

„Motivele hotărârii arată că judecătorul nu a dorit să clarifice faptele într-un mod imparțial”, a declarat avocatul apărării Inga Schulz.

La evaluarea pedepsei, instanța a declarat că a luat în considerare faptul că un monument național a fost deteriorat în urma incidentului, pe lângă prejudiciul financiar.

Publicitate electorală

În cadrul procesului, a fost interogat un angajat al unei companii de restaurare implicat în curățarea monumentului, a precizat instanța, adăugând că vopseaua a provocat daune materiale în valoare de aproximativ 110.000 de euro.

„Scopul declarat al acuzatului de a obține o schimbare în politica climatică nu justifică o astfel de acțiune. Într-o democrație există și alte modalități de a-și atinge obiectivele politice”, a adăugat instanța.

Ultima Generație, un grup cu sediul în Germania din cadrul rețelei europene A22, care include și grupul britanic Just Stop Oil, a declarat că verdictul este drastic și a făcut apel la un miting în fața Porții Brandenburg ca răspuns la această hotărâre.

„Poarta Brandenburg portocalie ar trebui să ne reamintească faptul că schimbarea și, prin urmare, o viață în conformitate cu valorile noastre comune – umanitate, justiție, onestitate – este posibilă”, a declarat Lina Johnsen, purtător de cuvânt al grupului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...