G4Media.ro

Activist și propagandist rus, trecut și pe la Sputnik, reținut la Chișinău…

Foto: Wikipedia

Activist și propagandist rus, trecut și pe la Sputnik, reținut la Chișinău pentru promovarea războiul din Ucraina și incitare la ură interetnică

Procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI și angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS) l-au percheziționat și l-au reținut, joi, la Chișinău, pe un activist rus despre care au adunat probe că incita la ură interetnică, dezbinare națională și făcea propaganda prorusă invaziei Rusiei din Ucraina.

Surse din rândul anchetatorilor de la Chișinău au confirmat că numele lui este Nikolae Kostirkin, un editor al portalului Gagauznews.md. În trecut, acesta a lucrat și la Sputnik Moldova.

Portalul Gagauznews.md a fost închis  împreună cu Sputnik Moldova de către autoritățile Republicii Moldova, pe 26 februarie pentru propagandă, știri false și dezinformări prorusești, la doar două zile după începerea invaziei ruse în Ucraina pe 24 februarie.

Aceste infracțiuni sunt prevăzute în Codul Penal al Republicii Moldova cu amendă sau închisoare de până la șase ani.

Primul lucru, vor veni ai noștri [trupele ruse din Transnistria – n.r.], și vor spune: Ce, moldovenilor căcăcioși? Nici nu puteți să vă apărați. Dacă tot sunteți atât de filoruși, nu ați apărat în niciun fel și în fața nimănui. Ce vă băgați acum cu pâine și sare?! Cine are nevoie de voi în asemenea hal!”, se arată într-o înregistrare audio a individului reținut și dată publicității de anchetatori.

Despre activitatea sa propagandistică, el afirmă pe aceeași înregistrare că are scopul de a eficientiza războiul Rusiei pe care îl poartă în Ucraina.

Al doilea lucru, eu voi răspândi toate astea pe canalele de Telegram și în mass-media. Eu voi întreține această situație ca în Rusia să se citească, să se știe în Rusia. Astfel voi contribui și eu, după cum îndrăznesc să cred, ca în cercurile înalte ale puterii din Rusia să înceapă încetișor să înlăture anumite persoane și să pună altele mai competenete pentru ca această operațiune specială să fie îndeplinită eficient”, mai spune acesta.

Anchetatorii susțin că prin intermediul canalelor de comunicații, gestionate și administrate de către acesta, el a publicat și răspândit sistematic elemente propagandistice care justifică agresiunea militară asupra Ucrainei.

Utilizarea mesajelor propagate de acest invidivid sunt interzise legal pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, el plasa sistematic informații și discursuri publice de incitare la ură și război.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost efectuate percheziții la domiciliul și în automobilul personal al persoanei vizate, fiind depistate și ridicate obiecte și alte mijloace de probă ce au relevanță în cadrul cauzelor penale menționate supra. Persoana în cauză a fost condusă la sediul PCCOCS pentru audieri”, se arată în comunicatul PCCOCS.

G4Media a publicat la mijlocul lunii februarie o amplă investigație în care au fost prezentate pe larg schemele funcționării propagandei rusești în Republica Moldova. Atât în media tradiționale, cât și pe rețelele de socializare, în special pe Telegram, platformă nemoderată rusească care a căpătat o amploare din ce în ce mai mare în special în timpul pandemiei de COVID-19.

Foto-simbol: Wikipedia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

15 comentarii

 1. Eheee hai și in Romania, este plin de postaci pro rusi! Trădători de neam și de tara!

 2. un mare sut in fund sa ajunga direct in fundul siberiei!

 3. bine, dar daca ucraina nu ii bate pe rusi s-ar putea moldova sa fie urmatoarea pe lista si nici draq nu va zice nimic.
  Thoughts& prayers, casti si cateva javeline + artilerie insuficienta.
  Vestul se va uita la ceas in timp ce moldova ucraina si mai stie cine vor risca sa ajunga iar sub cizma ruseasca.
  Si nici macar nu au trecut rusii la mobilizare generala inca…
  Nu injurati ca nu imi plac rusii deloc. As prefera sa avem bombe atomice prinse de migurile 23 undeva in buncare si piste subterane. Doar aia ne-ar mai salva pielea, ca de aliantele cu vestul chiar nu sunt sigur.

  • Frumoasa încercare de Propaganda Pro Rusa, vrei sa manipulezi cititorii astfel încât sa creadă ca România nu este apărată de UE și NATO.

  • romania nu a avut niciodata miguri 23, de unde dracu atata imaginatie?

 4. Bravo lor! In Romania o mizerie ca http://www.vestidinrusia.ro/ nu poate fi interzisa? Facebook-ul a sters contul acestei oficine putiniste insa statul roman se face ca nu vede.

 5. telegram nu are nicio legatura cu rusia – in sensul ca nu e controlat de moscova. pe telegram sunt si canale antiruse, antiputin, antilukasenko etc. poate ati auzit de nexta, singurul canal de telegram care a difuzat imagini de la protestele din minsk din 2020, cand jurnalistii straini fusesera deja expulzati? si acum sunt canale independente pe telegram, nu le controleaza nimeni, moldova se informeaza de pe telegram, la fel si ucraina, la fel si rusia, dupa ce facebook si instagram au fost suspendate.

 6. Foarte bine. Judecat, condamnat (daca sunt proble) – sa fie exemplu si pentru altii.
  Ce-mi place, cum suna „Gagauznews”! 😀

 7. Înainte să acceseze articolul primul la care m-am gândit a fost Iurie Roșca… Eu sunt adeptul libertății de exprimare; trebuie lăsați să bată câmpii dar ar trebui să existe un sistem de semnalizare.

 8. Era Mazeta cu Popescul in același autobuz.

 9. cacaciosul pupator de c u r puturos rusesc la parnaieeeee!!!!!!!!💥😜😎😂😂😂😂😂😂