G4Media.ro

Acord în cadrul Uniunii Europene pentru extinderea listei de sancţiuni împotriva Belarus,…

Sursa foto: Captură video - Twitter / Poland MOD

Acord în cadrul Uniunii Europene pentru extinderea listei de sancţiuni împotriva Belarus, fiind vizate 28 de persoane şi entităţi considerate responsabile pentru criza migranţilor

Reprezentanţii Celor 27 şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni a UE împotriva Belarus cu 28 de persoane şi entităţi considerate responsabile pentru criza migranţilor orchestrată de Minsk, au declarat surse europene, conform AFP.

Acest acord va trebui să fie adoptat oficial în cadrul unui consiliu al miniştrilor europeni de joi, înainte de publicarea numelor în jurnalul oficial al UE, pentru a intra în vigoare, a declarat una din aceste surse.

Acordul vizează 17 responsabili şi 11 entităţi, potrivit acestei surse.

Potrivit unei surse citate de DPA, pe lista entităţilor vizate s-ar afla compania aeriană de stat belarusă Belavia şi Cham Wings din Siria.

Acestea se vor adăuga la lista neagră a UE pentru Belarus care include deja 166 de nume, între care preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi doi dintre fiii săi, precum şi 15 entităţi legate de regim. Măsurile vor consta într-o îngheţare a activelor şi o interdicţie de intrare în UE.

Această listă a sancţionat mai întâi reprimarea mişcării de contestare a opoziţiei împotriva realegerii controversate a preşedintelui Lukaşenko în august 2020, apoi deturnarea unui zbor european pentru a aresta un disident belarus în luna mai.

UE a adoptat, în plus, la sfârşitul lui iunie, sancţiuni economice care afectează sectoare cheie precum petrolul şi tutunul. De asemenea, UE a interzis companiilor aeriene belaruse să intre în spaţiul său aerian şi să aterizeze pe aeroporturile sale.

În urma afluxului la frontierele UE a mii de exilaţi, în principal din Orientul Mijlociu, pe care Minskul este acuzat că îl organizează din vară, UE şi-a adaptat arsenalul juridic pentru a putea viza persoanele şi societăţile care au orchestrat această criză.

Regimul lui Lukaşenko neagă că ar fi instigatorul crizei care a dus la moartea a cel puţin 12 persoane în zona frontalieră, potrivit media poloneze.

Confruntată cu ceea ce consideră o „tentativă de destabilizare” la frontierele sale de către un „regim totalitar”, UE vrea să-i sancţioneze şi pe operatorii din ţări terţe complice la transportul migranţilor limitându-le operaţiunile în UE prin suspendarea licenţelor, interdicţii de survol sau tranzit.

Comisia Europeană, care a depus o propunere de lege în acest sens, a evaluat săptămâna trecută la 15.000 numărul migranţilor blocaţi în Belarus, dintre care 2.000 la frontierele cu Polonia, Lituania şi Letonial, relatează Agerpres.

Sursa foto: Captură video – Twitter / Poland MOD

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. mai oamenilor !!! terminati-o cu termanul „ENTITATI” !
    cel putin va invit sa folositi DEX-ul,

  2. Bashini de sancțiuni, îl doare în cot pe Luchy.

  3. „Sancțiunile” propuse sunt cele mai tari glume.
    Sancțiunile trebuie să afecteze toată țara, economia belarusa, transpoturi, finanțele. Ce efect au aceste „sancțiuni” asupra a 28 de indivizi și organizații? Frectie la picior de lemn, este de râsul curcilor.

  4. foarte bine! compania de stat a Belarusului va suferi mult..la fel si.industria de tutun.

    • Băi UE, basinoșilor, nu ne mai aburiti cu „sanctiunile” voastre ! Sunteti de râsul curcilor . Dacă nu ar fi umbrela americană care să vă apere de ruși demult la Bruxelles se vorbea RUSESTE!