G4Media.ro

Academia Europeană de Film a condamnat ferm invazia Ucrainei de către Rusia…

foto: Serghei Loznița

Academia Europeană de Film a condamnat ferm invazia Ucrainei de către Rusia abia după ce cunoscutul regizor ucrainean Serghei Loznița a demisionat ca protest față de răspunsul inițial

Într-o declarație publicată la 1 martie, EFA și citată de cotidanul The Guardian a declarat că „s-a alăturat sancțiunilor globale masive în vigoare în prezent împotriva Rusiei și sprijină pe deplin apelul Academiei de Film din Ucraina de a boicota filmul rusesc. Academia condamnă ferm războiul început de Rusia – suveranitatea și teritoriul Ucrainei trebuie respectate. Acțiunile lui Putin sunt atroce și total inacceptabile și le condamnăm ferm.”

„Suntem pe deplin conștienți că unii dintre membrii noștri luptă cu armele împotriva agresorului. Prin urmare, Academia va exclude filmele rusești de la premiile de film europene de anul acesta și ne sprijinim fiecare element al boicotului.” se mai spune în declarație.

Declarația EFA vine după o scrisoare deschisă a lui Loznița, regizorul filmelor În Ceață, Donbass și Funeralii de Stat, care critică organizația pentru prima sa reacție. În scrisoarea sa, publicată în Screen International, Loznița a descris prima declarație a EFA, emisă joi, ca fiind „rușinoasă” și „o prostie”, adăugând: „Cum e posibil ca voi – umaniști, susținători ai drepturilor omului și a demnității, campioni ai libertății și democrație, să vă fie frică să numiți războiul război, să condamnați barbaria și să vă exprimați protestul?”

Regizorul ucrainean este cunoscut și pentru un documentar din 2021 intitulat Context despre masacrul comis de naziști la Babyn (Babi) Yar din 1941 în care au fost uciși în două zile 33.771 de evrei într-o râpă din apropierea Kiev-ului. Marți trupele ruse au bombardat turnul de televiziune din apropierea Memorialului Babyn Yar.

Loznița a reacționat la o declarație a directorului EFA Matthijs Wouter Knol, în care Knol a spus că „evenimentele actuale și creșterea zilnică a tensiunii au un impact asupra vieții și sănătății, moralului și activității creative ale realizatorilor de film”, și că EFA „Va rămâne în alertă și [este] în legătură cu membrii noștri ucraineni… și îi va sprijini pe toți cei afectați în cel mai bun mod cu putință.”

În a doua declarație, EFA a spus: „Recunoaștem că această reacție ar fi trebuit să apară într-un moment mai devreme în zilele trecute, dar procesele noastre democratice trebuiau urmate… [dar] lucrând în liniște în culise, [noi] am reușit să strângem fonduri și să construim structuri de sprijin.”

Festivalul de film de la Cannes a anunțat, de asemenea, marți că se alătură boicotului industriei cinematografice ruse. Într-o declarație, acesta a spus că „cu excepția cazului în care războiul de agresiune se încheie în condiții care vor satisface poporul ucrainean, s-a decis că nu vom primi delegațiile oficiale ruse și nici nu vom accepta prezența oricărei persoane legate de guvernul rus”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nostaligici bolshevici gasesti peste tot, pun pariu ca sunt din specia care fac cate 5 calatorii pe an in tarile calde,baga sampanie cu caviar si plang pe umerii oropsiților planetei. Ca doar e trendy sa fii marxist.