G4Media.ro

A patra dezbatere a candidaţilor republicani la preşedinţia SUA a fost presărată…

Sursa foto: Facebook / Nikki Haley

A patra dezbatere a candidaţilor republicani la preşedinţia SUA a fost presărată cu insulte. Popularitatea în creştere a lui Nikki Haley, fostă ambasadoare la ONU, a transformat-o în ţinta rivalilor

Fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley a fost ţinta unor atacuri repetate în timpul dezbaterii prezidenţiale republicane de miercuri, în timp ce guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a încercat să-i atenueze avântul cu doar câteva săptămâni înainte de prima competiţie internă pentru obţinerea nominalizării candidatului din partea partidului la alegerile prezidenţiale de anul viitor, care va avea loc în Iowa la 15 ianuarie, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Cu 40 de zile înainte de primele alegeri primare ale Partidului Republican, fostul preşedinte Donald Trump, care se bucură de un avans ameţitor în sondaje, a ales să nu participe la acest eveniment televizat, al patrulea de acest tip, aşa cum a procedat, de altfel, şi în precedentele trei ocazii.

Nikki Haley şi Ron DeSantis se luptă pentru a se impune ca principala alternativă la Donald Trump, până la competiţia din 15 ianuarie din Iowa.

Dezbaterea de miercuri, la care au mai participat antreprenorul în domeniul tehnologiei Vivek Ramaswamy şi fostul guvernator al statului New Jersey Chris Christie, a dat prilejul unei avalanşe de insulte, intercalate în discuţii despre războiul din Ucraina, conflictul dintre Israel şi Hamas şi frontiera sudică a SUA.

Dar, în afară de Chris Christie, care a ales ca strategie de campanie să-şi îndrepte criticile spre Donald Trump, niciunul dintre candidaţii aflaţi pe scena din Tuscaloosa, statul Alabama, nu a părut dispus să se ia direct de liderul clasamentului, o reflectare a popularităţii susţinute a lui Trump în rândul bazei republicane.

Întrebat despre comentariile lui Trump, făcute marţi la o reuniune publică găzduită de Fox News, unde a spus că ar vrea să fie dictator în timpul unui al eventual al doilea mandat doar în „prima zi”, Christie a spus că este vorba despre un „un om furios şi ranchiunos” care intenţionează să se răzbune şi i-a cerut în mod repetat lui DeSantis să spună dacă el crede că Trump este potrivit pentru funcţie.

DeSantis a deviat de mai multe ori de la subiect, referindu-se în schimb la vârsta lui Trump – 77 de ani – şi susţinând că preşedinţia este mai potrivită pentru cineva mai tânăr. El a împlinit în septembrie 45 de ani.

Nikki Haley, care în ianuarie face 52 de ani, a avut, de asemenea, doar critici atenuate, spunând că Trump reprezintă „haosul” şi reproşându-i că a adăugat miliarde de dolari la datoria naţională.

În schimb, DeSantis şi Ramaswamy şi-au petrecut cea mai mare parte a timpului atacând-o pe Haley, care a crescut în sondaje şi stârneşte un interes sporit din partea donatorilor datorită performanţelor sale din dezbaterile anterioare.

„Ea cedează ori de câte ori stânga vine după ea, ori de câte ori presa vine după ea”, a spus DeSantis despre Haley în timpul primei runde de răspunsuri a serii, în timp ce încerca să explice de ce alegătorii ar trebui să îl susţină în ciuda poziţiei dominante a lui Trump. DeSantis s-a lăudat cu legislaţia pe care a adoptat-o în Florida, care interzice îngrijirea medicală de confirmare a sexului pentru tinerii transsexuali şi a acuzat-o pe Haley că s-a opus legii, afirmaţie pe care Haley a negat-o. „El continuă să mintă în legătură cu dosarul meu”, a spus ea.

Dezbaterea, care a fost difuzată de reţeaua de ştiri prin cablu pentru tineri NewsNation şi de reţeaua CW, a avut cel mai mic număr de candidaţi de până acum, deoarece Comitetul Naţional Republican a ridicat cerinţele privind sondajele şi donatorii pentru fiecare eveniment.

Ca şi în cazul primelor trei dezbateri, fostul preşedinte Trump – care conduce cu peste 40 de puncte procentuale în majoritatea sondajelor de opinie – a lipsit de la evenimentul de miercuri, participând în schimb la o strângere de fonduri în statul său natal, Florida.

Campania sa a lansat un nou spot publicitar în timpul dezbaterii, care îl prezintă pe Biden ca fiind slab, ceea ce arată Trump că este concentrat mai degrabă pe alegerile generale şi nu pe rivalii săi republicani. Absenţa lui Trump i-a privat pe aceştia de ocazia de a-l înfrunta faţă în faţă şi a transmis din nou mesajul că îi consideră pe contracandidaţii săi nedemni de atenţia sa.

Haley a redus din avansul de care se bucura DeSantis în sondajele naţionale, construindu-şi un avantaj substanţial în New Hampshire şi în statul său natal, Carolina de Sud – state cruciale, deoarece sunt printre primele care aleg un candidat. Cei doi sunt efectiv la egalitate în Iowa.

Fără dezbateri suplimentare programate în prezent, confruntarea televizată de miercuri a fost poate ultima şansă pentru Haley şi DeSantis de a da lovitura decisivă în faţa unei audienţe naţionale.

Ramaswamy, care s-a aliniat îndeaproape cu Trump, a făcut echipă cu DeSantis pentru a o ataca pe Haley, acuzând-o că este „coruptă” şi „fascistă” pentru că a făcut bani din discursuri şi a făcut parte din consiliul de administraţie al Boeing.

„Îmi place toată această atenţie, băieţi”, a spus ea, înainte de a-şi apăra activitatea la Boeing şi de a sugera că rivalii ei sunt invidioşi că are sprijinul unor donatori importanţi.

Ramaswamy, un izolaţionist convins, a fost singurul care a susţinut că SUA ar trebui să pună capăt sprijinului acordat Ucrainei împotriva Rusiei. El a ţintit-o pe Haley, care a subliniat acreditările sale în materie de politică externă, spunând că experienţa „nu este acelaşi lucru cu înţelepciunea”.

În replică, Christie i-a luat apărarea lui Haley, spunându-i lui Ramaswamy că dă impresia că este „cel mai odios fanfaron din America”.

Între timp, Haley, care l-a numit pe Ramaswamy „gunoi” la ultima dezbatere, a spus că „nu merită să răspundă” după ce acesta a numit-o din nou coruptă.

Ramaswamy a avansat, de asemenea, o serie de teorii ale conspiraţiei nefondate, susţinând că asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA din partea susţinătorilor lui Trump a fost o „treabă din interior” şi că alegerile din 2020 au fost furate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Foarte slabi toti contracandidatii lui Trump. M-asteptam la femeia respectiva sa aiba o alura de prezidentiabil, sa iasa cu ceva in evidenta. Nu m-a convins cu nimic, la fel cum nu m-a convins nici De Santis, toti folosesc un tip de discurs bazat pe sabloane. D-aia Trump e apreciat, ca pare mult mai natural.

  2. o sa incerce ‘democratii’ toate variantele posibile si imposibile sa nu-l lase pe nebun sa candideze, ca e favorit clar sa revina presedinte u.s.a.