G4Media.ro

A început oficial marele meci în PSD pe tema violențelor din 10…

A început oficial marele meci în PSD pe tema violențelor din 10 august

Cu ieșirea primarului Gabriela Firea de miercuri, care i-a luat apărarea prefectului Capitalei, Speranța Cliseru, în disputa cu ministrul de interne, Carmen Dan, asistăm oficial la începutul războiului din PSD pe tema răspunderii politice și juridice pentru violențele din data de 10 august. Ministrul de interne a căutat din primele zile să împingă discret întreaga responsabilitate exclusiv pe umerii prefectului Capitalei, omul Gabrielei Firea.

Speranța Cliseru și-a contrazis superiorul ierarhic, pe ministrul de interne, pe două teme, semn că nu acceptă să răspundă în justiție pentru acțiunile ilegale derulate de instituțiile din subordinea directă a ministrului de interne. Marea miză a războiului este cine va deconta politic evenimentele din 10 august: Dragnea sau Firea?

Prima dată când prefectul Capitalei și-a contrazis șeful, adică pe ministrul de interne, a fost pe 22 august, la ieșirea de la Parchetul General, când a declarat că n-a fost în piață, așa cum au susținut Carmen Dan și conducerea jandarmeriei. A doua oară, Cliseru a corectat ora când ar fi semnat ordinul de restabilire a ordinii publice.

Ministrul de interne anuțase că prefectul ”și-a dat acordul” pentru intervenție la ora 20:00 și că la ora 23:11 ”comandantul acțiunii ordonă intervenția pentru restabilirea ordinii publice”. Cliseru susține însă că a semnat ordinul după ora 24:00 și nu spune nimic despre vreun acord dat la ora 20:00.

Pe fondul acestor declarații contradictorii, primarul Capitalei, Gabriela Firea simte nevoia să-i ia apărarea omului său, care tocmai a intrat într-un conflict direct cu șeful său ierarhic, ministrul de interne, și riscă în consecință să fie demis. Firea afirmă că ”în general nu mă înconjor de oameni care mint” și adaugă că ”este la latitudinea guvernului, a doamnei premier” dacă prefectul va fi schimbat sau nu.  Mai subliniază că, dacă prefectul nu avea legătură cu ea, ”nu era în interesul nimănui să difuzeze o știre cu un prefect”. De aici rezultă clar că Firea se simte direct vizată de încercările ministrului de interne de a fugi de răspundere.

Insistența cu care atât ministrul Carmen Dan, cât și jandarmeria invocă de câte ori au ocazia prezența prefectului în punctul de comandă, ordinul prefectului (prezentat fizic într-una din conferințele jandarmeriei) data semnării ordinului etc. are un singur scop: de a induce în ochii publicului ideea că principalul responsabil pentru decizia jandarmilor este prefectul Capitalei.

Legea nr. 60 din 1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice stabilește la articolul 19 lanțul decizional: ”Interventia in forta a organelor de ordine va fi decisa de prefect, primar sau inlocuitorii acestora, din localitatea in care se desfasoara adunarea publica, la solicitarea sefului organului local de politie sau imputernicitului acestuia desemnat sa asigure masurile de ordine la locul manifestatiei.”

Aici se ridică în mod legitim o problemă de ordin legal. Pe ce bază au intervenit jandarmii în forță în seara zilei de 10 august dacă ordinul a fost semnat într-adevăr abia după ora 24.00, după cum susține prefectul Capitalei? Nu e foarte clar dacă jandarmii puteau interveni și în absența unei semnături formale din partea prefectului sau aceasta este o condiție esențială pentru ca acțiunea jandarmeriei să aibă acoperire în baza legii 60.

Va fi relativ simplu de stabilit în cadrul anchetei realizate de procurorii militari când a fost semnat ordinul. Speranța Cliseru a susținut că s-a aflat într-una dintre clădirile jandarmeriei din Piața Victoriei. Prin urmare, există o serie de probe (informatice, martori, comunicații) care pot dovedi ușor cine minte: jandarmeria și ministrul de interne sau prefectul Capitalei?

Dincolo de aceste detalii de ordin tehnic, care au relevanța lor, rămâne însă marea întrebare: de ce Carmen Dan nu a convocat Centrul Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică în directa subordine a ministrului de interne, o problemă pe care G4Media.ro a ridicat-o constant? Am dovedit deja cum doamna Dan a mințit când a explicat că nu a convocat Centrul Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică (CNCAOP) deoarece ar fi fost nevoie să existe situații de criză în mai multe județe, nu doar în București. Vezi detalii aici.

Pe de altă parte, jurnalistul Liviu Avram a rezumat într-un text publicat pe 22 august în ziarul Adevărul esența controversei:

 • ”Carmen Dan are probleme în a armoniza două acţiuni contradictorii de-ale sale: a adus în Piaţa Victoriei efective uriaşe de jandarmi şi de personal medical, ca şi cum chiar se aştepta la incidente majore, dar a omis să convoace Centrul Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică – adică comandamentul de criză înfiinţat tocmai pentru a gestiona situaţii grave de ordine publică – ca şi cum nu s-ar fi aşteptat la nimic deosebit (…) Carmen Dan e ca lumina, care se comportă ca o undă când vrei s-o măsori ca un corpuscul şi ca un corpuscul când vrei să o măsori ca o undă: anticipează cataclisme când dimensionează forţele de represiune, dar cataclismele din mintea ei dispar când e să împartă decizia cu alţii.”

Sunt greu de acceptat explicațiile ministrului, care susține că a stat în minister în ziua protestelor din 10 august până a doua zi la trei dimineața, că se afla acolo ca persoana particulară, care și-a întrerupt concediul și că a participat la ședințe informale, nu operative. Un ministru când se află în instituție și solicită informații, cheamă subordonați în birou sau vorbește cu prefectul în ziua mitingului acționează în deplinătatea funcțiilor de ministru, nu ca persoană particulară.

În tot cazul, războiul declarațiilor dintre Carmen Dan și Speranța Cliseru are o miză mult mai mare, dincolo de încercarea fiecăreia de a evita răspunderea juridică. În spatele lor, se luptă de fapt Liviu Dragnea și Gabriela Firea, liderul PSD găsind că e un bun prilej să-și lovească din plin adversarul intern, lipindu-i cât mai bine imaginea de brutalitatea jandarmilor împotriva manifestanților pașnici. Dacă această operațiune mediatică îi va reuși, Dragnea o va trimite pe Firea să alerge după al doilea mandat cu un bolovan greu atârnat de gât.

Pe de altă parte, dacă din ancheta procurorilor va rezulta că am avut de-a face cu o acțiune premeditată și coordonată politic la vârful PSD, că Liviu Dragnea și Carmen Dan știau exact ce urmează să se întâmple, că au căutat și provocat violențele de la miting, vor trebui să plătească în justiție.

Cum nici unul nu cred că dorește să aștepte deznodământul anchetei, Liviu Dragnea forțează schimbarea procurorului general, Augustin Lazăr și a șefului SRI, Eduard Hellvig, pentru a lua sub control ultimele instituții care pot contribui în mod decisiv la stabilirea adevărului despre evenimentele din 10 august.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

43 comentarii

 1. „lumina, care se comportă ca o undă când vrei s-o măsori ca un corpuscul şi ca un corpuscul când vrei să o măsori ca o undă”
  Puteti va rog sa precizati din ce manual de fizica ati invatat chestia asta?

  • Din”Fizica pentru toti”. Dar va rog sa observati ca e un citat din ce a spus Liviu Avram in Adevarul …

  • Corecta observatia lui Scaraotchi: inadvertenta i se poate reprosa doar lui Liviu Avram.

   In rest, dragul meu Scaraotchi, @victor are dreptate: Dualismul unda/corpuscul al luminii nu se pune la indoiala. Dar a spune, la modul general, ca experimentele vizand un aspect dau de celalalt si invers, este inexact. Experimentul de interferenta al lui Young, de pilda, a fost conceput tocmai pentru a demonstra caracterul ondulatoriu al luminii. Si asta a si iesit…

   O zi buna tuturor si MU-13-P5D!

  • @Victor, ai auzit de dualitatea fotonului care in circumstante diferite se comporta cand ca o unda, cand ca o particula ?
   Dar una peste alta iti spun sigur ca g4media.ro nu este un site de profil stiintific ci unul politic. Prin urmare, despre analiza lui Tapalaga referitoare la divergentele de la varful PSD rabufnite datorita fugii de raspundere a lui Dragnea si Carmen Dan pt violentele produse de jandarmi in 10 august ai vreun comentariu de facut, ai vreo parere pe care vrei sa o expui public ?

   PS. Eu unul as fi tare curios sa-ti cunosc parerea ! 😉

  • Măi, fraţilor !?! Iar vă duceţi după fentă ?
   Ţara arde şi baba se chiaptănă !
   Ce contează ca unda e corpuscul sau invers ?
   Problemele noastre sunt : gazarea „democratică” a DREPTURILOR CONSTITUTIONALE, pulanele golanilor bugetari distribuite discreţionar de cozile de topor celor „ce pot”, MINCIUNILE GOGOASEI PSD, care are mai mult aer decât aluat. Sunt AUTOSTRAZILE LIPSA, SPITALELE CARE UCID, COPIII NEEDUCATI, ATACURILE LA JUSTITIE (curând doar o amintire), cinismul agresiv al IMPOSTORILOR, MITOCANIA CLASEI POLITICE dar si a societăţii române, PRESEDENTIA EUROPEI cu un Guvern de INCOMPETENTI, etc.

   Acestea sunt problemele noastre nu polemicile sterile a unor comentatori care se plictisesc sau se defulează cum pot si ei…
   Iar dacă am vrea să discutăm despre această parvenită, întrebarea este, nu „De ce a semnat după ora 00 ?” ci „DE CE A SEMNAT ?”. Dacă nu a fost în Piaţă, ce a determinat-o să semneze? Şi nu uitaţi, mai ales, că este un om din sistem. A semnat pentru că i s-a ordonat sau avrut sa se puna bine cu „ăi mari”. Orice s-ar zice. O protejată a madamei Pandele care se luptă cu o protejată a lu’ vătafu’ Daddy.
   Toţi, o apă şi-un pământ.
   DAR NU ALE NOSTRE !
   Apele noastre sunt lacrimile celor rămaşi fără nici un porc din cauza incompetenţei conducerii ţării , sau lacrimile copiilor ce se culcă flămânzi.
   Cât despre pământ? Mai este el al nostru ? El ne va fi „decât” linţoliu prostiei noastre indolente, pentru că un fiu de miliţian pe nume Dragnea n-a vrut „să moară prost”, cum bine zicea, recent, la privechiul spectrului democratiei româneşti.
   Aceasta sunt problemele nostre, dragi concetăţeni !!!

  • Citatul reprezintă unul din postulatele mecanicii cuantice – o” scâteie” aprinsă de Max Plank și botezată cuantă,preluata după două decenii de fostul copil ”idiot ” al părinților Einstein si inclusă in teoria relativității,ajunsă pe mâna lui dom profesor Niels Bohr , al prințului Louis de Broglli și al desfrânatului matematician și adept mistic Vedanta ,austriacul Erwin Schrodinger, iar apoi supusă injuriilor de Werner Heisenberg căruia nu i-a fost rușine să o duca si mai …la vale rostogolind-o taman in tot Cosmosul unde tronează până in ziua de azi fără să mai coboare la oameni și printre oameni ! Ei bine,domnule Victor, ȘTII DE CE ? Dacă ai pus această intrebare inspăimântătoare ( exact așa !) ești dator și cu un răspuns .

  • @Susufler0: Scuze, dar si tu te exprimi inexact. In momentul in care spui „foton” deja te referi la cuanta luminii, corpusculul cum ar veni. Deci fotonul NU este unda.

   Anyway, hai sa nu transformam articolul asta cu o tema atat de importanta intr-un colocviu de fizica…

 2. Dragnea forteaza cu mana lui Toader. Dorim sa stim de ce poate sa forteze si de ce naiba nu li se poate opune nimeni??? Avem nevoie de solutii, nu de ce stim cu totii ca vor sa faca. Intre timp Ciolos da-i cu pesta porcina. Dar cu pesta rosie ce oameni politici si de drept se lupta?

  • @ Maniu
   De ce ” naiba nu li se poate opune nimeni???”.
   Pentru că se luptă cu legi democratice împotriva unor lichele care nu au nici o lege, dar o pot modifica, si asta pentru că 80% din populatie preferă micii şi berea apărării drepturilor lor.
   Ştiu !, este un truism răsuflat, dar nu sunt decât 3 (trei) soluţii :
   – Votul democratic
   – Activismul politic
   – O nouă revoluţie (adevărată, de data aceasta). E a fost bine începută cu cei 200.000 de demonstranţi PAŞNICI din februarie 2017. Cum va fi continuată, nu o putem şti decât fiecare dintre noi.
   Se vehiculează (de câţiva ani) în spaţiul public un mare adevar : DEMOCRAŢIA nu este niciodată câştigată definitiv.
   Dovadă este apariţia unui partid –stat numit PSD (sau USL, sau ALDE, sau UDMR, etc) care vrea să ne pună ciubota pe grumaz.
   Fiţi vigilenţi şi poate vom avea o şansă !

 3. ”Gabriela nu uita,
  Ai un drac de partea ta…!”

 4. Pentru noi nu-i nici o deosebire, puioasa din Voluntari sau secretara din Videle, acelasi kkt.
  N-avem ce discuta cu hotii, analfabetii, curvele, cretinii si canaliile. Pentru astia avem un singur mesaj: muie psd! Distrugerea psd, prioritate nationala.

 5. Intrebarea easte de ce omul lui Tariceanu, Toader, il ajuta pe Dragnea sa-l schimbe pe Lazar cand ar avea mai toate interesele sa-l lase sa cada, nu sa se bage in gunoiul asta cu represiunea de pe 10 Aug si sa piarda din imagine.
  Probabil inca vrea sa-i forteze mana lui Dragnea sa-l declare pe Tariceanu candidatul PSD-ALDE, lucru care PSDul nu va accepta niciodata, astia mai degraba o sa-l execcute pe Dragnea la CEX decat sa faca asta.

  In orice caz, alianta e ca si rupta.

  • de ce : pentru ca un singur lucru ii mai uneste in acest moment pe D si T: „statul paralel”
   cat de ridicol dar si cat de absurd: acest spagat de 2 lei care acopera lipsa lor de consistenta, dusmanul comun „care (nu mai) este”, aceasta diversiune care trebuie sa devina mai importanta decat evaporarile spontane ale banilor publici sau surprizele de tipul concesionarii drepturilor litigioase asupra perimetrelor pe care Romania le-a castigat in fata Ukrainei (vezi Insula Serpilor – Tariceanu)
   minciuna ii uneste (cat poate o minciuna sa uneasca, inainte ca Adevarul sa straluceasca)

 6. Aţâţă-i, drace!

 7. Ministresa cu microfonu-n priza a marturisit deja candid ca “Ar fi fost nevoie să avem indicii că avem de-a face cu un atac la ordinea de drept constituționale” pentru convocarea CNCAOP, dar, cum NU a fost un asemenea atac, ea a decis ca nu e necesara convocarea ?

  de fapt, a fost convocat informal, pen’ca, daca ar fi fost convocat FORMAL, avea o mica-MARE problema: “Centrul de decizie avea obligația de a asigura executarea misiunilor, managementul integrat și de a înștiința PRESEDINTELE ROMANIEI , primul – ministru și CSAT asupra măsurilor stabilite și evoluția situației speciale” – instiintarea Presedintelui Romaniei cu privire la “misiune” ar fi putut duce la piedici, ceea ce nu ar fi fost pe placul dictatorului infractor Liviu Nicolae Ceausescu2 Dragnea. Asa ca s-a decis efectuarea “misiunii” pe shestache.

 8. Nu ne interesează cine cu cine din PSD are război. Sunt jocuri care să distragă de la violențele din 10 august. De bun simț ar fi ca jurnaliștii OK să nu mai caște ochii la diversiuni marca PSD & Mafia.
  Vinovații trebuie să plătească, oricine ar fi ei.

 9. In conferinta de presa sustinuta ieri , fiirea a insistat de doua ori pe ideea ca prefectul este reprezentantul guvernului in teritoriu si ca atare duamna prim-ministru va decide daca o va demite sau nu pe cliseru „dupa ce face sau va face o evaluare a acesteia.” Primarita care stie bine cum stau lucrurile nu s-a adresat atunci dancilei, ci papusarului. A fost un fel de „numai sa indraznesti s-o demiti!!” Sub tot aspectul ei (fizic) fragil si sensibil, primarita e o fiara care nu uita si nu iarta. Diferenta intre ea si dracnea tine de scoala si de perceptia publicului.
  In meciul dintre astea doua tabere, mizez pe fiirea. Manipuleaza imaginea cu mare abilitate si comparativ cu dracnea are doua mari atuuri: procentul din sondaje si lipsa ei din tara la momentul evenimentului din PV.
  Ah! Ar mai fi un avantaj de ordin pur psihologic: oamenii au tendinta naturala de a fi mai iertatori si mai suportivi fata de o femeie, decat sunt fata de un barbat. Daca mai punem la socoteala ca vorbim aici de o femeie cu aspect foarte ingrijit si voce placuta, ne putem face o ideea ce iad are de trecut el lider maximo.

 10. tot asa, daca psd-ul avea informatii ca urmau actiuni de forta pentru darmarea guvernului, de ce madam dancila, in loc sa apere democratia, a stat relaxata in concendiu?

  • Madam dancila e nevricoasa si ar fi scapat porumbelul catre jurnalisti/procuroi daca stia prea multe, asa ca a trimis-o shefu` in vilegiatura. Pt ca o femeie sa fie si buna mincinoasa trebuie sa aiba ceva creier functional, ceea ce nu e cazul la duamna „dăncy”.

  • o tara poate functiona foarte bine si cand PM este in concediu / cu atat mai mult cu cat numele PM este V.orica V..ilica Dancila / bineinteles asta era valabil daca la „butoanele Internelor” nu ramanea Carmen Dan, sub coordonarea senzationalului sau sef (fiu traumatizat de militian)
   iar PSD nu recunoaste ca „ar fi avut informatii” – chiar daca au adus jandarmi din 10 judete si au mobilizat SMURD la fel

 11. MAGISTRAL ARTICOL
  Dan Tăpălagă cățărîndu-se pe scuipatul lui Băsescu. E poza intermediară a unui destin de lingău, frînt, temporar, de mînia zeului bețiv pe care Tăpălagă l-a pupat în cur zece ani bătuți pe muchie. “Tăpălagă m-a lins fără să-i cer. Acum a schimbat sensul lingerii”, zice Băsescu, în 2016.

  Sensul lingerii se schimbase, pare-se, încă din 2015, cînd același Băsescu observă limba fostului său sclav pe clanța ambasadelor. “Lingătorul de clanțe de la ambasadele occidentale”, formulase atunci Băsescu, cel mai informat om din România, după cum aveam să înțelegem cu toții prea tîrziu. Tot cu sensul lingerii schimbat îl surprinde pe Tăpălagă și colegul lui, Mircea Marian: “postura de lingău al președintelui Iohannis e ridicolă”.

  Lingerea, la Tăpălagă, e deghizată, de obicei, în datorie: “Avem datoria să apărăm CSM, Parchetul General, DNA… inclusiv serviciile secrete, mai ales SRI”. O altă poză, mai veche, îl surprinde pe Tăpălagă bîjbîind prin vaporii de merlot ai doamnei Macovei, îndrăgostit de Justiție pînă la infracțiunea de pătrundere ilegală în arhiva SIPA, fără certificat ORNISS. Fosta procuroare comunistă, implicată în anchetarea tinerilor bătuți în Piața Universității în 1990, e reperul lui moral. Cînd Macovei smulge procurorii de sub CSM și-i pune pe tavă lui Băsescu, Tăpălagă e deja angajat, cu tot cu nevastă, la Ministerul Justiției. E jurnalist detașat la stat, plătit din banii poporului. Pe atunci, e drept, la vedere.

  • MuiePSD, muieDragnea, cât despre puțilă: beși de-aicea mă pansatule

  • Johnny tu ești Tapalaga, Coldea ți-a dat drumu din cușcă!

  • Pesedist prost si tampit,
   Cacanar bine-ai venit,
   Dracu sa te scuture
   Mata sa te spanzure!

  • Virulenta atacurilor ad-hominem din comentarii duce la o singura concluzie logica: articolul a lovit direct la tinta.

  • Atacurile cui, ale lui Pudy ? Nu, Pudy e băiat bun, nu atacă el așa fără să fie forțat ! Dacă n-ar fi „impins” de la spate de ceilalți, cred că s-ar putea sta cu el și la o bere: „Hai Pudilă și nu te mai codi, e rândul tău acum! Ai văzut doar, mai devreme a ieșit „la bătaie” si @Asistat, noi credem că merge s-o „bagi ” p’aia cu…linsul clanțelor de la Ambasade, știi doar că se uită sefu’ și e topit după lins, că doar din această cauză și-a lăsat și mustață..!”

  • Esti dus rau cu pluta…si pe de-a-supra si un obsedat prostcrescut.

 12. Trimiteti mesaj de sustinere a lui Augustin Lazar.
  Adresa:
  cabinet.ministru@just.ro
  Scurt: sustinem pe d-l Augustin Lazar.
  Dati adresa si prietenilor carora stiti ca le pasa.

 13. Domnule Tapalaga , in afara de a face pe mama Omida , mai puteti sa produceti si altceva ?
  Incepeti sa semanati tot mai mult cu minunatul Malin Bot .
  Tare as fi curios sa stiu cine va asigura mijloacele de existenta , respectiv cine va plateste , pentru ceea ce livrati , eu consider ca respectivul este un bun samaritean , in cazul in care banii nu provin de la securisti ( baietii cu ochi albastri )

 14. cum ar arata romania fara psd si tipul de cetatean pe care il reprezinta? eu propun ca toti fanii psd sa fie mutati fortat in oltenia si sa se cheme tara psd.

 15. Nu exista meciuri in partidul comunist. Ma mir ca nu ati prins asta pina acum. In pcr schimbarile se fac prin lovituri de palat, nu prin meciuri intre factiuni. Regula e „batista pe tambal” pina ce unii reusesc sa infiga cutitul intre omoplatii (intotdeauna intre omoplati) celorlalti.

 16. N-A INCEPUT NIMIC. REZOLVA TOADER TUDOREL, CEL MAI „TICALOS” MINISTRU DE JUSTITIE, DUPA CUM A FOST NUMIT IN MEDIA.

 17. PSD = PeSta Democratiei

 18. D-le Tapalaga nu va-ti plictist sa tot anuntati cu surle si trambite razboiul din psd si el este foarte departe de_a se intampla ? Mi se pare mie sau nu vedeti ca aia fac pe durii doar asa sa prosteasca ziaristii ? De fiecare data dragnea le promite tot ce vor numai sa-l lase in varf. Nu le pasa de tara si de fraierii care i-au votat. Ei isi apara propriile interese ,cedeaza de fiecare data cand obtin ceea ce vor si sfarsec in genunchi in fata lui dragnea . El ii va scapa de toate bubele si vor ramane la butoane tot timpul. Mai bine ati pune umarul la creeare unei opozitii care sa-i poata trimite unde le este locul. Daca v-ati unii toti ziaristii care mai au un dram de profesionalism si credibilitate sa promovati cat de cat o opozitie mai vivace , poate poate vom scapa de ei. Daca tot ii cantai prohodul lui dragnea si el iese si mai intarit din toate confruntarile inseamna ca va straduiti degeaba.