G4Media.ro

A început expediția fluvio-maritimă CircumEuropa: Șase luni pe apă pentru a promova…

Sursa foto: Facebook / Circumeuropa

A început expediția fluvio-maritimă CircumEuropa: Șase luni pe apă pentru a promova Timișoara 2023 / ”Vom traversa Marea Neagră, Marea Marmara, Mediterană, Oceanul Atlantic, Marea Nordului și de aici vom reveni pe râuri, la Amsterdam”

Timișoara Capitală Culturală Europeană este promovată, pe apă, în Europa. O expediţie fluvio-maritimă, care a pornit în week-end pe Bega, din dreptul Catedralei Mitropolitane, va exporta cultura locală în mai multe orașe, până la sfârșitul anului, anunță Agenția de presă Rador, citată de Radio Timișoara.

Prima oprire a ambarcațiunii Vulpea a fost în Portul Otelec, după care s-a îndreptat spre frontiera româno-sârbă, a cărei traversare marchează reluarea navigației internaționale pe Bega, după aproape 70 de ani.

Din expediție fac parte patru persoane, inclusiv un biolog.

“Avem foarte mari emoții, totuși ne bucurăm că, după 15 ani de visat, în sfârșit se îndeplinește visul și putem să demonstrăm că avem un canal navigabil care poate fi pus în valoare. Este un diamant uitat al orașului Timișoara. O să reușim să să promovăm orașul Timișoara, faptul că Timișoara e accesibilă și de pe apă. O să reușim să promovăm artiștii timișoreni în Europa, dar o să încercăm să aflăm și care este sănătatea apelor pe care o să le parcurgem”, spune coordonatorul expediției, Cristian Ilea, director de imagine la TVR Timișoara și președintele Wild Wach România.

Ambarcațiunea va merge până la Marea Neagră, apoi, echipajul va urca pe velierul Gaia, pentru un traseu pe mări și pe Oceanul Atlantic.

Primele evenimente culturale sunt programate pe Bosfor, în Turcia, unde Petre Ionuțescu va da un recital direct de pe barcă.

În Grecia, la Elefsina, la rândul Capitală Culturală Europeană, anul acesta, va fi prima reprezentație a celor de la Ansamblul Timișul, următoarea urmând să aibă loc la Patras.

“De la graniță o să o luăm de pe Bega pe Canalul Dunăre-Tisa-Dunăre, o să coborâm la Baziaș, ajungem la Dunăre și de la Dunăre spre Marea Neagră încă nu știm dacă mergem prin Sulina sau prin Canalul Dunăre-Marea Neagră. Din cauza războiului, s-ar putea să fim nevoiți să ocolim Delta. Mai apoi, din Marea Neagră ne vom urca pe Gaia, care este o barcă construită special pentru oceane și mări. Vom traversa Marea Neagră, Marea Marmara, Mediterană, Oceanul Atlantic, Marea Nordului și din Marea Nordului vom reveni pe râuri la Amsterdam”, mai spune Cristian Ilea.

CircumEuropa are programată întoarcerea acasă în 6 decembrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. o expeditie demna de secolul XVIII, hai maxim XIX. Timisoara pe acolo e, la fel ca restul Romaniei. (cu exceptia Bucurestiului)