G4Media.ro

A existat conflict de interese în cazul distribuirii de fonduri europene în…

Sursa foto: Twitter/ Andrej Babis

A existat conflict de interese în cazul distribuirii de fonduri europene în Cehia, sub mandatul lui Andrej Babis, este concluzia Comisiei Europene/ Sumele vor fi deduse din viitoarele subvenții pentru Praga/ Cazul a fost închis

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că în Republica Cehă a existat conflict de interese în cazul distribuirii de fonduri europene şi, în consecinţă, sumele respective vor fi deduse din viitoarele subvenţii pentru Praga, relatează vineri euractiv.com.

Executivul UE a anchetat alocarea subvenţiilor pentru entităţi non-eligibile, printre care unele legate de fostul premier ceh Andrej Babis, a explicat joi ministrul pentru dezvoltare regională Ivan Bartos, membru al Partidului Piraţilor.

Printre concluziile anchetei Comisiei Europene figurează o rambursare către o brutărie din cadrul grupului Agrofert. Firma a primit o subvenţie de 4 milioane de euro pentru construirea unei linii de produse de panificaţie care nu a îndeplinit criteriile privind inovaţia.

Demnitarii cehi implicaţi vor trebui să recupereze banii respectivi de la beneficiari, ceea ce ar putea duce la procese în justiţie, a explicat ministrul Bartos.

El a subliniat că actualul guvern de la Praga a promovat unele măsuri pentru a împiedica conflictele de interese, lucru remarcat de executivul comunitar.

În aprilie 2021, Comisia Europeană a publicat un raport final al unui audit desfăşurat în anul 2019, conform căruia a existat un conflict de interese în accesarea fondurilor europene de către Agrofert.

Autorii auditului consideră că, deşi în 2017 îşi transferase acţiunile deţinute în acest grup către două fonduri de investiţii, Babis avea o putere totală asupra Agrofert, aşadar prin încălcarea reglementărilor cehe şi comunitare privind conflictele de interese acest holding a accesat ”ilegal” fonduri europene începând cu anul 2017 şi trebuie astfel să restituie 10,96 milioane de euro.

Andrej Babis, care înainte de a conduce guvernul ceh a fost ministru de finanţe (2014-2017), era ”implicat activ” în gestionarea fondurilor europene în Cehia, iar exercitarea ”obiectivă şi imparţială” a atribuţiilor sale ”a fost compromisă” de implicarea în decizii care priveau de asemenea Agrofert, mai indică raportul citat.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter