G4Media.ro

A debutat sezonul gripal, anunță Institutul de Sănătate Publică. 165 de cazuri…

sursa foto: Pexels.com

A debutat sezonul gripal, anunță Institutul de Sănătate Publică. 165 de cazuri au fost confirmate, iar două persoane au murit

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat joi că s-a înregistrat debutul sezonului gripal – rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate fiind peste 25% pentru acelaşi subtip, relatează Agerpres. Au fost confirmate 165 de cazuri de gripă și au fost înregistrate două decese.

Potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute s-a încadrat în intervalul aşteptat în săptămâna 6 – 12 ianuarie.

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate scăzută, cu răspândire locală în judeţele Argeş, Braşov, Cluj şi Bucureşti şi cazuri sporadice în unele judeţe.

„La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii) a fost de 73.257, cu 19,5% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (90.963) şi de 1,8 ori mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (39.657) – situaţie cauzată în principal subraportărilor din săptămâna anterioară, ca urmare a zilelor nelucrătoare (sărbătorilor legale). Au fost raportate la nivel naţional 692 cazuri de gripă clinică, mai puţine comparativ cu cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent (1.155 cazuri)”, se arată în informare.

Au fost raportate 13 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu 6 mai multe faţă de săptămâna precedentă, şi cu 18 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

De la începutul sezonului 2019 – 2020 au fost înregistrate 2 decese confirmate cu virus gripal, tip A, subtip (H1)pdm09. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost 12 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1)pdm09, 4 – tip A, subtip H3 şi 1 – A nesubtipat.

De la începutul sezonului au fost confirmate 165 cazuri de gripă: 19 – cu virus AH3, 19 – cu virus AH, 20 cazuri gripă A nesubtipat, 107 cazuri gripa cu virus B.

Până pe 12 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat anul trecut 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, cu 200 de mii mai multe faţă de anul 2018. Iarna trecută au murit 199 de oameni din cauza gripei.

Cea mai eficientă vaccinare împotriva gripei este toamna, pentru ca organismul să aibă timp să producă anticorpi. Anul trecut, vaccinarea grupelor de risc a început în octombrie. În luna ianuarie 2019 s-a declanșat valul de îmbolnăviri, care a crescut în ritm accelerat, ceea ce a generat panică în rândul populației. Oamenii au luat cu asalt camerele de gardă ale spitalelor. La Institutul de boli infecționase „Matei Balș”, se prezentau la camera de gardă și peste o mie de persoane zilnic (detalii aici).

Epidemia de gripă a fost declarată oficial în 30 ianuarie 2019, iar ultimul deces a fost înregistrat în 3 mai.

Recomandările medicilor către populație au fost:

• Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

• Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

• Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

• Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

• Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori si personalul medical;

• Vaccinarea antigripală.

Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Sezonul a inceput acum o luna nu dupa ce au murit 2 oameni. Pffff

  2. Specialitatea Firei e gripa cu aromă împinsă din metrou pentru ca nu va place lejer cu tramvaiul pe Barbu Vacarescu…