G4Media.ro

O cină arctică, sub aurora boerală: Plăcintă de elan, chifteluțele de bizon…

Sursa Foto: Frontier North Adventures

O cină arctică, sub aurora boerală: Plăcintă de elan, chifteluțele de bizon și supa de praz și cartofi / Când luminile dansează deasupra capetelor noastre, mulțumim stelelor

Situat la a 58-a paralelă nordică, orașul canadian subarctic Churchill, Manitoba, are o populație de doar 900 de locuitori permanenți. Dar acest număr redus de locuitori compensează cu mult pentru cei 500.000 de vizitatori care călătoresc aici pe parcursul anului. Aceștia vin pentru sălbăticia arctică, pentru faimoșii urși polari, pentru jucăușele balene beluga și, bineînțeles – poate cel mai special dintre toate – pentru Aurora Boreală, relatează BBC Travel.

Bucătăria din Churchill este la fel de diversă ca și peisajul său, încorporând mâncăruri din tundră cu vânat sălbatic precum caribu și elan, pește precum păstrăvul și burbotul, legume precum frunzele verzi și cartofii și fructe de pădure arctice. Iar pentru puținii aventurieri norocoși care reușesc să ajungă atât de departe în nord, există un mod de neuitat de a experimenta toate acestea.

În anumite zile din lunile februarie și martie, călătorii se pot urca la bordul unui Tundra Buggy (un vehicul mare, ambulant, construit special pentru observarea urșilor polari) și se pot îmbarca într-o călătorie culinară la distanță peste râul înghețat Churchill, înconjurați de vasta sălbăticie subarctică, de câmpurile înghețate și de bancurile uriașe de zăpadă provocate de zăpada în derivă. După o scurtă călătorie cu mașina prin peisajul înghețat spaimăcios, oaspeții vor ajunge pe malul râului înghețat cu vedere spre Golful Hudson, unde îi așteaptă Dan’s Diner – un restaurant pop-up neobișnuit.
Așezați într-un Tundra Buggy reconvertit, prevăzut cu ferestre panoramice și luminatoare deasupra capului, clienții au posibilitatea de a vedea Aurora Boreală în timp ce savurează un meniu cu mai multe feluri de mâncare, rafinat, cu preparate regionale și locale inspirate de uscat și de mare. Churchill se află direct sub ovalul aurorei, ceea ce îl face unul dintre cele mai bune locuri pentru a vedea aurora boreală, cu peste 300 de nopți cu activitate aurorală.

Această sală de mese mobilă face parte din Frontier North Adventures Tundra Buggy Lodge și poartă numele afectuos al lui Dr. Dan Guravich, un fotograf și pasionat de urși polari care a venit pentru prima dată în zonă în 1979. În 1983, Guravich a transformat un autobuz școlar vechi într-o bucătărie mobilă care a servit oaspeților de la cabană mese simple de bază, cum ar fi carne de vită în conservă, cartofi și spaghete carbonara. Gătitul în tundra îndepărtată a fost specialitatea lui Guravich, așa că restaurantul îi onorează moștenirea și dragostea pentru zonă.
Cum să îl experimentați

„Mâncărurile pe care le pregătim sunt inspirate de această zonă și reflectă aromele și gusturile comunității din Churchill. Încorporăm cultivatorii, producătorii, pescarii și măcelarii din Manitoba pe cât de mult putem”, a declarat Macaulay. „Carnea, cum ar fi elanul, bizonul și mistrețul, provine de la un măcelar certificat din Winnipeg, pescarii locali oferă pește proaspăt, iar fructele de pădure sunt livrate și congelate pentru a fi folosite în afara sezonului de la un locuitor din Churchill care le culege vara.”

Mâncărurile sunt toate pregătite în cabană, la aproximativ 8 km distanță, dar platingul și ultimele retușuri sunt adăugate în timp ce se află în cărucior, chiar înainte de a fi servite. Odată ajunși, oaspeții sunt întâmpinați cu băuturi și aperitive, în timp ce Macaulay și echipa sa se prezintă și pregătesc terenul pentru restul serii.

Jasteena Dhillon, o avocată din Toronto, și nepoata ei au fost oaspeți de curând, în timp ce se aflau într-o excursie cu aurora boreală. „Ne-a plăcut experiența de a lua masa la Dan’s. Ni s-a servit un meniu de degustare gourmet care reprezenta cele mai bune alimente canadiene. Mi-au plăcut în mod deosebit turtiera de elan (plăcintă cu carne), chifteluțele de bizon și supa de praz și cartofi”, a spus ea. „După o zi de plimbare cu sania trasă de câini, a fost o masă perfectă”.

Ea a adăugat că, pe măsură ce masa a avansat, cerul a explodat cu culorile și modelele aurorei boreale. „Acest final magnific s-a potrivit perfect cu delicioasa budincă de caramel cu caramel lipicios”.

Dan’s Diner nu este doar pentru oaspeții de la Frontier North Adventures. În fiecare an, restaurantul găzduiește câteva „nopți ale localnicilor”, în care locuitorii din Churchill sunt invitați să bea vin și să ia masa sub cerul nopții. „Îmi plac aceste nopți în care rezidenții ne pot vizita și pot vedea tot ceea ce facem. Este cu adevărat o comunitate foarte specială, iar acesta este modul nostru de a mulțumi”, a declarat Macaulay.

Experiența comună de a privi cel mai mare spectacol de lumini al naturii deasupra capului, în timp ce se ia masa, este ceva de care majoritatea clienților de la Dan’s Diner își amintesc cu drag. „Să ne fie prezentat un meniu de șase feluri de mâncare arctică și vinuri excelente într-un Tundra Buggy simplu, dar elegant amenajat, pe tundra înghețată, în timp ce cerul părea să danseze și să se unduiască deasupra, a fost o experiență emoționantă și unică în viață”, a declarat un alt oaspete, Mary Mogford din Newcastle, Canada. „A fost cu atât mai amuzant cu cât familia mea din Anglia îmi transmitea că aurorele boreale au fost vizibile în acea noapte în toate insulele britanice.

Una dintre părțile preferate ale lui Macaulay din timpul mesei se întâmplă la sfârșitul nopții. Șoferii de buggy instalează un foc de tabără împreună cu un mic bar de gheață, iar toată lumea este încurajată să socializeze și să se amestece la un pahar de scotch.

„Sincer, este cea mai bună parte a serii. Toată lumea este relaxată și se simte bine. Iar când luminile dansează deasupra capetelor noastre, mulțumim stelelor pentru prieteni grozavi, colegi minunați și acel sentiment uluitor de a fi în viață pentru a experimenta natura în cea mai bună formă.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Să masacrezi elani și bizoni pentru că te crezi rasa superioară în fața raselor inferioare și plăcerea ta de moment este mai importantă decât orice. RIP rasa umană

  2. Pe bune g4media? „peisajul inghetat spaimacios”?

  3. Dupa ce am citit tot articolul, pot sa spun – traducerea este infioratoare. Pana si google translate face o traducere mai buna. Hai mai copii, ca nu e asa de greu.