G4Media.ro

Prima binecuvântare publică a cuplurilor de același sex într-o biserică a avut…

Foto: Captură video

Prima binecuvântare publică a cuplurilor de același sex într-o biserică a avut loc în Polonia, în cadrul unei slujbe ecumenice la care au participat atât clerul catolic, cât și cel protestant

Ceremonia a avut loc la Parohia Evanghelică Reformată din Varșovia, care datează din secolul al XIX-lea și care face parte din Biserica Reformată Poloneză Calvinistă, după o slujbă pentru a marca Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei, relatează News from Poland.

Aceasta a fost condusă de pastorul acestei biserici, Michał Jabłoński, alături de Halina Radacz, pastorul Bisericii Evanghelice a Confesiunii Augsburg, cea mai mare și mai veche confesiune protestantă din Polonia, și de Adam Świeżyński, un preot romano-catolic.

Printre cuplurile care au fost binecuvântate s-au numărat Artur și Jan, care sunt amândoi catolici practicanți, dar care își ascund relația față de preotul parohiei locale.

„Această binecuvântare este foarte importantă pentru noi; este o injecție suplimentară de putere pentru continuarea vieții noastre împreună”, a declarat Artur pentru revista de știri Wprost. „Suntem amândoi credincioși. Credința ne-a permis să supraviețuim numeroaselor crize care au apărut în viața noastră. Uneori a fost cea mai puternică ancoră care ne-a ținut în viață.”

„Suntem oameni obișnuiți; iubim și suferim la fel ca oricine altcineva”, a adăugat Jan. „Ura este cel mai distructiv sentiment. Iar dragostea față de Dumnezeu și față de aproapele este cea mai importantă poruncă rezultată din învățăturile lui Iisus.”

Unul dintre principalii organizatori ai slujbei, Uschi Pawlik, de la Fundația Credință și Curcubeu, este, de asemenea, catolic. Ea a declarat pentru Wprost că înțelege cum, pentru mulți dintre credincioșii ei, binecuvântarea cuplurilor de același sex este inacceptabilă.

„Dar Papa Francisc arată în mod clar o schimbare de gândire în ceea ce privește relațiile în Biserică și o tranziție de la reguli și principii rigide la flexibilitate pastorală”, a adăugat Pawlik. „Există din ce în ce mai mulți preoți romano-catolici polonezi care sprijină persoanele LGBT+.”

Anul trecut, Vaticanul a publicat o declarație privind doctrina catolică, intitulată Fiducia supplicans, care permitea preoților să binecuvânteze membrii cuplurilor necăsătorite, inclusiv pe cei de același sex.

Świeżyński, preotul catolic care a co-prezidat ceremonia de ieri de la Varșovia, a declarat pentru Wprost că speră că Fiducia supplicans va deschide în cele din urmă calea pentru ca astfel de binecuvântări să aibă loc în bisericile catolice din Polonia.

„Faptul că acest lucru nu se întâmplă în prezent este de neînțeles pentru mine și mă face să mă simt rușinat”, a adăugat el. „Interpretez acest lucru ca o negare a învățăturii lui Hristos și o negare practică a atitudinii sale față de oameni”.

Catolicismul este religia dominantă din Polonia: peste 90% din populație este clasificată oficial ca fiind catolică, iar la recensământul național din 2021, 71% dintre oameni s-au identificat ca fiind catolici.

Ierarhia bisericii catolice din Polonia are o poziție puternic conservatoare în ceea ce privește problemele LGBT+. Unele personalități bisericești s-au asociat cu o campanie, condusă de fostul partid de guvernământ Lege și Dreptate (PiS), împotriva a ceea ce ei numesc „ideologia LGBT”.

Polonia însăși oferă mult mai puține drepturi persoanelor LGBT+ decât majoritatea celorlalte țări europene. Într-adevăr, la începutul acestei săptămâni, Polonia a fost clasată, pentru al cincilea an consecutiv, ca fiind cea mai rea țară din UE pentru persoanele LGBT+, în cadrul unui index anual.

Cu toate acestea, noul guvern de coaliție, mai liberal, care a înlocuit PiS la sfârșitul anului trecut, s-a angajat să extindă drepturile persoanelor LGBT+, inclusiv să introducă recunoașterea legală a parteneriatelor între persoane de același sex.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 👏🏻👏🏻👏🏻