G4Media.ro

Scrisoare: Celebrul Casanova își căuta un loc de muncă în Sibiu, acum…

sursa foto: Colaj turnulsfatului.ro via storicang.it și razvanpop.ro

Scrisoare: Celebrul Casanova își căuta un loc de muncă în Sibiu, acum 239 de ani/ Povestea fascinantă a aventurierului care și-a inventat trecutul pentru că nu aparținea nobilimii (Turnul Sfatului)

10 iunie 1785. Contele Fabris, general și conducătorul armatei Transilvaniei îi scria din Sibiu o scrisoare lui Giacomo Casanova: ”Vă rog să înțelegeți: nu am nevoie de un secretar, am optsprezece în birou și mă distrug fiind nevoit să citesc și să semnez totul”, arată un reportaj al jurnaliștilor de la publicația sibiană Turnul Sfatului. 

De ce ar fi vrut să vină celebrul aventurier italian Casanova în Sibiu, cine era Fabris, de unde se cunoșteau și cum s-a încheiat această poveste sunt întrebările la care încercăm să răspundem în rândurile de mai jos.

Cine e Casanova

Născut la 2 aprilie 1725 la Veneția, într-o familie bogată, dar care nu aparținea nobilimii, Giacomo Casanova și-a inventat un trecut.

Faptul că se simțea exclus din cele mai înalte sfere ale societății din cauza familiei sale, părinții săi fiind doi actori de teatru, a fost o mare povară pentru el, atât de mult, încât a mers până într-acolo încât a ajuns să afirme că a fost rezultatul unei aventuri dintre mama sa și un urmaș al familiei Grimani, una dintre cele mai importante familii ale aristocrației venețiene.

Deși această afirmație nu a fost niciodată dovedită, este posibil ca ea să nu fi fost lipsită total de temei, având în vedere că, la moartea tatălui său, familia Grimani i-a oferit protecția lui și mamei sale, notează revista italiană Storica, într-un articol dedicat lui Casanova.

După ce a studiat dreptul, la Padova, a început să lucreze în slujba avocaților și diplomaților și a avut astfel ocazia să călătorească în toată Europa. În cadrul acestor călătorii, a început să își cultive o reputație de libertin care îl va însoți pentru tot restul vieții, demonstrând adesea că era mai interesat de femei decât de afacerile care îl purtau în străinătate și provocând scandaluri considerabile: a avut aventuri cu femei căsătorite, s-a îndrăgostit de o cântăreață care se dădea drept castrato pentru a-și câștiga existența și a adăpostit o fată fugară în reședința unui cardinal, pentru a numi doar câteva dintre cele mai faimoase aventuri ale sale.

Problema lui Casanova nu era atât de mult escapadele sale, cât lipsa sa de discreție: cu alte cuvinte, avea un comportament considerat indecent și care îi putea incita pe alții să îl imite. Acest lucru i-a adus mulți dușmani și denunțuri anonime, până când, în 1755, la vârsta de 30 de ani, a fost arestat de inchizitorii venețieni sub acuzația de „libertinaj” și întemnițat în temnițele Palatului Dogilor din Veneția, numit Piombi din cauza materialului din care era făcut acoperișul.

Detenția nu a durat mult: el și un alt prizonier au evadat din celulă printr-o gaură făcută în tavan, au urcat pe acoperiș și au coborât în palat printr-o lucarnă. Odată ajuns înăuntru, s-a prefăcut că este un oaspete care se rătăcise prin încăperi, iar un servitor l-a escortat afară: el și tovarășul său s-au urcat într-o gondolă și au dispărut în toiul nopții.

Abia 18 ani mai târziu i s-a acordat o indulgență, dar aventurierul și-a folosit bine tot acest timp. A călătorit în toată Europa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează