G4Media.ro

Cafenelele din Europa s-au săturat de nomazii digitali. Unele au interzis complet…

Sursa foto: Unsplash / Andrew Neel

Cafenelele din Europa s-au săturat de nomazii digitali. Unele au interzis complet utilizarea laptopurilor, în timp ce altele percep o taxă orară

Unul dintre avantajele de a fi un nomad digital este acela de a schimba biroul plictisitor cu o varietate de cafenele la modă în destinații din întreaga lume. Dar în unele locuri din Spania, lucrătorii la distanță și laptopurile lor devin clienți indezirabili. Barurile și cafenelele din Valencia, Santiago și Barcelona iau măsuri drastice împotriva nomazilor digitali care rămân prea mult timp aici, transmite Euronews.

Proprietarii spun că acești angajați remote acaparează mesele timp de ore întregi, uneori pentru prețul unei singure cafele. Sătui, proprietarii de cafenele iau acum măsuri. Și nu sunt singurii din Europa. Cafenelele și snack-barurile din Paris și Berlin au stabilit deja reguli pentru așa-numiții „squatteri cu laptopuri”.

Cafenelele din Spania iau măsuri drastice împotriva muncii la distanță

Munca la distanță continuă să fie o alegere populară a stilului de viață, încurajată de lista tot mai mare de programe de viză și de cazare pentru nomazi digitali.

Cu mult soare, prețuri rezonabile și orașe bogate în obiective culturale, Spania este o alegere de top pentru nomazii digitali.

Dar modul lor de lucru nu este întotdeauna compatibil cu stilul de viață al unei destinații. Cafenelele și barurile din orașele spaniole sunt din ce în ce mai frustrate de oamenii care comandă o singură băutură și apoi ocupă o masă timp de mai multe ore sau chiar o zi întreagă.

Pentru proprietarii de afaceri mici, aceasta nu este o formă viabilă de venit și mulți au decis să ia măsuri.
Raquel Llanes, care administrează o cafenea în zona Raval din Barcelona, a explicat site-ului local Barcelona Secreta că situația a scăpat de sub control.

„Am avut clienți care au comandat un espresso și au stat timp de opt ore, oameni care ne-au cerut să dăm muzica mai încet pentru a putea avea ședințe, clienți care și-au scos caserola pentru a mânca”, a spus ea.

„La început am adaptat spațiul cu prize și pentru a lucra, dar după doi ani ne-am dat seama că cifrele nu mergeau.”

În Valencia, Santiago și Barcelona, barurile și cafenelele au decis să oprească WiFi-ul pentru a-i descuraja pe nomazii digitali.

Unele cafenele au lipit afișe pe care scrie că munca la distanță este interzisă în timpul orelor de vârf, între 8.30 și 12.30.

Altele le permit clienților care au laptopuri să folosească spațiul, dar îi roagă să se mute dacă au nevoie de spațiu pentru un grup sau pentru clienții obișnuiți.

Laptopurile sunt interzise în cafenelele din Paris și Berlin

De câțiva ani, cafenelele din orașe europene, printre care Paris, Berlin, Lisabona și Brighton, au luat atitudine împotriva lucrătorilor la distanță.

Unele au interzis complet laptopurile, în timp ce altele percep o taxă orară pentru privilegiul de a le folosi.

Pentru mulți proprietari de cafenele, nu este vorba doar de lipsa de rentabilitate a lucrătorilor la distanță, ci și de protejarea funcției principale a afacerii lor: un loc convivial în care să interacționeze cu alți clienți față în față.

„Este cu siguranță o imagine proastă pentru cafenea dacă treci pe lângă ea și vezi mereu aceleași patru sau cinci fețe cu laptopurile pornite, indiferent dacă au plătit sau nu”, a scris un comentator pe un topic Reddit.

„Cafenelele ar trebui să fie locuri distractive unde oamenii merg și poartă conversații.”

„Știu că mulți oameni de aici glorifică ideea de a lucra din cafenele în locuri exotice, dar este atât inacceptabil din punct de vedere social, cât și împovărător pentru afacere în mare parte din timp”, a spus un altul.

Uneori, este vorba, de asemenea, de o frustrare față de comportamentul lipsit de respect al nomazilor digitali.

„Cel mai rău sunt acei oameni [care] lasă ambalajele de sendvișuri de la supermarket pe masă pentru ca personalul (eu, în trecut) să le strângă”, a scris un alt utilizator.

Unde să lucrezi de la distanță 

Dacă sunteți un nomad digital și căutați un spațiu de lucru la distanță care să nu vă supere, luați în considerare posibilitatea de a profita de spațiile de co-working.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Uberizarea in actiune…prea multa glorificarea a ieftinaciunilor in ziua de astazi…impartim taxiul (mai putin in Romania un Uber este o firma de taxi in toata regula, iar taximetristii romani sunt uberisti ca nu te iau decat in directia in care merg ei…), impartim casele, impartim lucrurile…umblatul dupa lucruri gratis…nimeni nu vrea sa mai plateasca pretul intreg, dar pretentii de cinci stele…nu prea imi place directia aceasta…

  2. Reacția mi se pare normala. Dacă vrei să lucrezi, stai acasă sau plătești un birou.

  3. Mediocri funcționali ….
    Citiți, să nu fiți obligați să știți ce vor altii…