G4Media.ro

Divizarea cabinetului de război al Israelului se profilează în timp ce ministrul…

Photo by Abir SULTAN / POOL / AFP

Divizarea cabinetului de război al Israelului se profilează în timp ce ministrul Apărării cere un plan postbelic pentru Gaza

O ruptură de lungă durată în sânul cabinetului de război al Israelului a ieșit la iveală, ministrul apărării, Yoav Gallant, provocându-l pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să vină cu planuri pentru „ziua de după” războiul din Gaza și spunând că nu va permite nicio soluție în care guvernarea militară sau civilă israeliană se află în teritoriu, transmite The Guardian.

Comentariile lui Gallant, susținute imediat de colegul său ministru Benny Gantz, au aruncat conducerea Israelului într-o dispută extrem de publică, în plin conflict din Gaza, ridicând imediat speculații cu privire la viitorul său în guvernul israelian și al coaliției fracturate a lui Netanyahu.

În remarci intransigente, Gallant – a cărui concediere anul trecut de către Netanyahu a declanșat proteste în masă, o criză politică și o eventuală revenire din partea premierului – a cerut public ca Netanyahu să descrie planurile pentru un „plan pentru ziua următoare” pentru Gaza.

Comentariile lui Gallant au provocat imediat o dispută politică, Netanyahu ripostând rapid printr-o declarație înregistrată video și un apel din partea ministrului securității naționale de extremă dreapta, Itamar Ben-Gvir, pentru înlocuirea lui Gallant.

Cu toate acestea, Gallant a fost susținut de colegul său ministru de rang înalt, Benny Gantz, fost șef al Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului, care a declarat că Gallant a spus „adevărul”.

La o conferință de presă organizată miercuri seară la Tel Aviv, Gallant a declarat că a cerut găsirea unui organism de guvernare alternativ la Hamas și că nu a primit niciun răspuns.

În remarcile sale, Gallant a criticat lipsa oricărei planificări politice pentru „ziua de după”.

Comentariile lui Gallant vin după luni de tensiuni între cei doi bărbați și după relatări recente din presa ebraică potrivit cărora ofițeri superiori ai IDF au devenit îngrijorați de faptul că lipsa unei alternative la Hamas forțează IDF să se întoarcă și să lupte în zone în care, potrivit acestora, Hamas a fost deja învinsă, inclusiv în nordul Gaza, unde au avut loc lupte grele în această săptămână.

„Încă din 7 octombrie, establishmentul militar a spus că este necesar să se lucreze pentru a găsi o alternativă la Hamas”, a declarat Gallant, adăugând că „sfârșitul campaniei militare este o decizie politică. Ziua de după Hamas va fi realizată doar de actorii care înlocuiesc Hamas. Acesta este în primul rând un interes israelian”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu sunt un troll, nu vreau să aprind spiritele. Dar fiind profesional apropiat de domeniul în cauză, nu pot să mă abțin.
    Absolut penibile traducerile voastre. Angajați un traducător/redactor care să știe că nu poți doar să bagi articolul sursă în DeepL și să postezi traducerea rezultată fără o minimă verificare/corectură/redactare. Jenant…