G4Media.ro

Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă țările să interzică alimentele bogate în sare/…

Sursa foto: pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă țările să interzică alimentele bogate în sare/ Bolile cardiovasculare ucid zilnic 10.000 de persoane în regiunea europeană a Organizației

Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat țările să stabilească limite legale pentru cantitatea de sare din alimentele procesate, în restaurante și cantine, într-o serie de recomandări pentru a reduce consumul excesiv și a diminua ratele de boli de inimă, scrie Politico.

Aproape toate țările din regiunea europeană – 51 din 53 – au un consum mediu zilnic de sare peste nivelul maxim recomandat de OMS de 5 grame pe zi. Potrivit OMS, acest lucru reprezintă o preocupare serioasă pentru sănătate, deoarece consumul excesiv de sare este una dintre principalele cauze ale creșterii tensiunii arteriale sau ale hipertensiunii arteriale, care este cel mai important factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

„Cu cât este mai mare reducerea consumului de sare, cu atât este mai mare scăderea tensiunii arteriale: reducerea consumului de sare poate reduce decesele cauzate de  bolile cardiovasculare și apariția evenimentelor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord”, a declarat biroul OMS Europa în noul său raport, „Action on salt and hypertension”.

Bolile cardiovasculare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord, cauzează 42,5 la sută din totalul deceselor anuale în regiunea europeană a OMS – adică aproximativ 10.000 de decese în fiecare zi. Mai mult de jumătate dintre aceste decese sunt atribuite hipertensiunii arteriale.

În același raport, organismul Națiunilor Unite a solicitat, de asemenea, etichetarea obligatorie pe partea din față a ambalajului pentru a sprijini consumatorii să facă alegeri alimentare informate și mai sănătoase și a presat țările să desfășoare campanii de sensibilizare a publicului pentru a sprijini schimbarea comportamentului în vederea reducerii consumului de sare în rândul populației.

În conformitate cu normele actuale ale UE, indicarea informațiilor nutriționale pe partea din față a unui ambalaj alimentar este voluntară. Comisia Europeană a încercat să introducă în 2022 o etichetare obligatorie pe partea din față a ambalajului la nivelul întregii UE, însă propunerea a declanșat o luptă acerbă de lobby, deoarece țările au făcut presiuni pentru sisteme rivale. În cele din urmă a dispărut din dezbaterea publică și mulți consideră propunerea moartă.

„Punerea în aplicare a unor politici specifice pentru a reduce consumul de sare cu 25% ar putea salva aproximativ 900.000 de vieți din cauza bolilor cardiovasculare până în 2030”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

Raportul, publicat în timpul Săptămânii de conștientizare a consumului de sare, face apel la o abordare integrată pentru a reduce consumul de sare și pentru a diagnostica, trata și controla mai bine hipertensiunea arterială.  

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...