G4Media.ro

Istoric al uciderilor și tentativelor de asasinat ale unor lideri din Europa…

Istoric al uciderilor și tentativelor de asasinat ale unor lideri din Europa în ultimii 50 de ani

Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat și rănit miercuri, devenind cel mai recent lider european care a fost ținta unei tentative de asasinat, scrie Reuters.

Presa slovacă a declarat că atacatorul este un bărbat în vârstă de 71 de ani, dar motivul nu a fost imediat clar.

În timp ce tentativele de asasinat asupra liderilor din Europa au fost relativ rare în ultimii 50 de ani, o serie de politicieni europeni proeminenți au fost ținta unor atacuri în ultimele decenii.

Iată câteva dintre cele mai mediatizate cazuri.

ANNA LINDH, 2003

Ministrul suedez de externe și politician social-democrat de frunte, Anna Lindh, a fost rănită mortal într-o înjunghiere într-un magazin din centrul orașului Stockholm, în septembrie 2003. Agresorul a fost prins două săptămâni mai târziu și condamnat la închisoare pe viață.

ZORAN DJINDJIC, 2003

Prim-ministrul sârb Zoran Djindjic a fost asasinat în martie 2003, la Belgrad, Serbia. Djindjic era un politician pro-occidental care a condus înlăturarea autocratului Slobodan Milosevic în 2000.

JACQUES CHIRAC, 2002

Președintele francez Jacques Chirac a supraviețuit unei tentative de asasinat în iulie 2002, după ce un atacator a tras un foc de armă asupra sa, dar l-a ratat, în timp ce trecea în revistă trupele de Ziua Bastiliei.

PIM FORTUYN, 2002

Un cunoscut politician olandez care a criticat imigrația și islamul, Fortuyn a fost asasinat în mai 2002, cu nouă zile înainte de alegerile generale. A fost împușcat și ucis de un activist pentru drepturile animalelor.

WOLFGANG SCHAUBLE, 1990

Politicianul german Wolfgang Schauble a rămas parțial paralizat după ce a fost împușcat de trei ori la un eveniment de campanie electorală, la doar câteva zile după reunificarea Germaniei, în 1990.

El a continuat să fie membru al Parlamentului german, timp de 50 de ani. A murit anul trecut.

OLOF PALME, 1986

Prim-ministrul social-democrat suedez Olof Palme a fost asasinat pe o stradă din centrul orașului Stockholm în februarie 1986, în timp ce se îndrepta spre casă împreună cu soția sa după o seară la cinema. Suspectul, care a fost condamnat în 1988, a fost în cele din urmă achitat în apel.

MARGARET THATCHER, 1984

Prim-ministrul britanic Margaret Thatcher, supranumită „Doamna de Fier”, a scăpat cu greu de o explozie uriașă la un hotel în care era cazată în Brighton, Anglia. Membrii Armatei Republicane Irlandeze Provizorii (IRA) au plasat o bombă cu întârziere în hotel înaintea conferinței Partidului Conservator. Cinci persoane au fost ucise în explozie.

PAPA IOAN PAUL AL DOILEA, 1981

Papa de origine poloneză a fost împușcat în Piața Sfântul Petru, în inima Vaticanului, în mai 1981. Suferind două răni prin împușcare, el a reușit totuși să se salveze și, câțiva ani mai târziu, agresorul său a cerut și a primit grațierea președintelui italian Carlo Ciampi.

ALDO MORO, 1978

Fostul prim-ministru și președinte al creștin-democraților italieni Aldo Moro a fost răpit în martie 1978 de către membri ai grupului militant de extremă-stânga Brigăzile Roșii, care au cerut eliberarea unor prizonieri în schimbul eliberării sale. Aproximativ două luni mai târziu, el a fost găsit mort în compartimentul de bagaje al unei mașini.

LUIS CARRERO BLANCO, 1973

La scurt timp după ce a devenit prim-ministru spaniol în ultimii ani înainte de moartea dictatorului de dreapta Francisco Franco, Luis Carrero Blanco a fost ucis într-un atentat cu bombă pe o stradă din Madrid de către grupul militant naționalist basc ETA.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...