G4Media.ro

Extremistul de dreapta Geert Wilders spune că este la un pas de…

Sursa foto: Geert Wilders / Facebook

Extremistul de dreapta Geert Wilders spune că este la un pas de a forma un nou guvern în Olanda

Naționalistul olandez Geert Wilders a declarat miercuri că este pe punctul de a ajunge la un acord cu potențialii aliați guvernamentali la aproape șase luni de la triumful său electoral, relatează Politico.

Pe fondul dezacordului privind politicile de migrație și finanțele statului, negocierile pentru formarea a ceea ce ar fi cea mai de dreapta coaliție guvernamentală din istoria recentă a Olandei au persistat de la victoria surprinzătoare a lui Wilders de anul trecut. Cu aproximativ 24%, Partidul pentru Libertate (PVV), de extremă dreapta, al lui Wilders, a obținut cele mai multe voturi dintre toate partidele la alegerile din noiembrie 2023.

„Nu pot să văd acest eșec”, a asigurat Wilders reporterii la scurt timp după miezul nopții de marți, după 16 ore de discuții în care partidele au declarat că au ajuns la un consens cu privire la finanțele guvernamentale.

Deși Wilders și-a moderat o parte din limbajul său extremist și în martie a fost de acord să nu urmărească rolul de prim-ministru, o coaliție condusă de PVV și care să includă Partidul Popular pentru Libertate și Democrație, de centru-dreapta al lui Rutte, Noul Contract Social (centru) și partidul populist de protest al fermierilor BoerBurgerBeweging ar reprezenta totuși o schimbare majoră pentru Olanda.

Wilders a fost exclus în mod constant din guvern de către premierul demisionar de centru-dreapta Mark Rutte în ultimul deceniu.

După anunțul lui Rutte de retragere din politica olandeză anul trecut, Wilders a capitalizat pe sentimentul anti-imigrație – atribuind lipsa de locuințe afluxului de solicitanți de azil – pentru a-și asigura victoria electorală.

Deși detaliile specifice ale acordului guvernamental nu au fost încă dezvăluite, se anticipează în general că viitoarea administrație va introduce politici mai stricte în materie de azil și migrație.

Negociatorii sunt programați să continue miercuri pentru a finaliza acordul și pentru a permite tuturor facțiunilor să ofere feedback înainte de termenul limită de la miezul nopții pentru discuții.

Se așteaptă ca Wilders să dezvăluie miercuri candidatul său preferat pentru funcția de prim-ministru, care ar putea fi din oricare dintre partidele din coaliția planificată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Foarte bine.