G4Media.ro

O jurnalistă chineză care urma să fie eliberată din închisoare a dispărut…

Foto: Reporters Sans Frontieres

O jurnalistă chineză care urma să fie eliberată din închisoare a dispărut după ce a ispășit o pedeapsă pentru că a relatat despre primul focar de Coronavirus, spun militanții pentru drepturile omului

Zhang Zhan, în vârstă de 40 de ani, a călătorit la Wuhan, presupusa origine a pandemiei, în momentul în care virusul a început să se răspândească la începutul anului 2020, relatează The Times.

Ea urma să fie eliberată luni din închisoarea pentru femei din Shanghai, după o pedeapsă de patru ani, dar nu a răspuns la încercările de a o contacta. Familia ei a declarat că „nu este convenabil” să răspundă la solicitările de informații, ceea ce este adesea un semn că oamenii au fost supuși la presiuni din partea poliției.

Doi activiști care intenționau să se deplaseze la închisoare pentru a se întâlni cu ea au fost împiedicați să facă acest lucru.

Organizația non-guvernamentală Reporteri Fără Frontiere se teme că, după ce a fost eliberată, aceasta este ținută sub o formă de supraveghere de către autorități.

„Probabil că au mutat-o într-un alt loc sigur, pentru a se asigura că nu vorbește cu presa și că nimeni nu poate afla unde stă”, a declarat Aleksandra Bielakowska, de la biroul din Taiwan al organizației. „Este o persoană foarte deschisă”.

Zhang și-a început cariera ca avocată, dar a fost exclusă din barou după ce s-a ocupat de cazuri legate de drepturile omului. Ea a devenit apoi jurnalistă și a călătorit de la locuința sa din Shanghai la Wuhan pe 1 februarie 2020, când China a început să aplice carantina cu întârziere ca răspuns la pandemia de Coronavirus.

La început, autoritățile au negat amploarea epidemiei și au luat măsuri împotriva medicilor care au vorbit despre pandemie. Zhang a străbătut orașul cu bicicleta, filmând spitalele supraaglomerate și crematoriile suprasolicitate.

Ea a fost arestată în mai 2020 și încarcerată pentru că „a provocat certuri și tulburări”, o acuzație atotcuprinzătoare adesea folosită împotriva jurnaliștilor și a disidenților. Destine similare au avut o serie de alți „cetățeni jurnaliști”.

Este posibil ca Zhang să fi primit o sentință mai aspră decât alții din cauza cazierului său. Ea fusese arestată cu un an înainte pentru că a manifestat în Shanghai în semn de solidaritate cu protestatarii pro-democrație din Hong Kong.

În momentul în care a fost judecată, în decembrie 2020, se afla în greva foamei. Greutatea ei s-a înjumătățit și a cedat doar după ce a fost internată în spital.

Pentru o vreme, familia ei a ținut legătura cu alți activiști și militanți pentru a afla declarațiile ei din închisoare și starea ei de bine. Cu toate acestea, au păstrat tăcerea pe măsură ce data eliberării ei a trecut.

Shen Yanqiu, o activistă, a declarat pentru Radio Free Asia că a fost convocată să se întâlnească cu oficiali de rang înalt ai Partidului Comunist și i s-a spus să nu se întâlnească cu Zhang la închisoare în momentul eliberării sale.

Ea a spus că o gardă de poliție a fost pusă în fața propriei sale case, iar poliția a interceptat, de asemenea, o altă activistă într-o gară, în timp ce încerca să se îndrepte spre Shanghai.

Partidul Comunist nu a permis niciodată jurnaliștilor chinezi să relateze în afara presei controlate de stat. Severitatea pedepselor aplicate pentru relatarea unor subiecte sociale sensibile – cum ar fi reforma politică sau statutul Tibetului – a variat de-a lungul timpului.

Sub președinția lui liderului comunist Xi Jinping și în special de la pandemie, atitudinea oficială s-a înăsprit.

Posibila dispariție a lui Zhang urmează cazurile mai multor activiști și scriitori al căror loc rămâne necunoscută mult timp după ce au fost eliberați din închisoare.

„În unele cazuri este vorba de luni de zile, în altele de zile”, a declarat Bielakowska. „Mă tem că nu vom mai primi informații de la nimeni”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sunt unii pe aici care vor modele de tara China si Rusia. Sa ceara aprobare si doua stampile despre si cand au voie sa injure guvernu.

  2. Infricosator, terifiant …. E fix ce traiam noi in Romania in 1989 dus pe cele mai inalte culmi sau 30 de ani mai tarziu.

  3. Ați auzit, doar, în declarații recente : China și Rusia apără dreptatea în lume.