G4Media.ro

5 milioane de euro din PNRR pentru reducerea infecțiilor nosocomiale la Institutul…

Sursa foto: Pixabay

5 milioane de euro din PNRR pentru reducerea infecțiilor nosocomiale la Institutul Inimii din Târgu Mureș / ”Vom moderniza tot, tot ce înseamnă suprafețe, paviment, pereți, tavan. Totul va fi modernizat cu suprafețe lavabile”

La Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș este în curs de implementare proiectul de modernizare a blocurilor operatorii și de ATI, dar și de dotare a spitalului în vederea reducerii riscului de infecții nosocomiale, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Târgu Mureș.
Proiectul are termen de implementare sfârșitul acestui an.
În total vor fi achiziționate 54 de echipamente, dintre care o parte deja au sosit și sunt utilizate în actul medical, precizează pentru Radio Târgu Mureș managerul de proiect, prof.dr. Septimiu Voidăzan.

„Sunt echipamente folosite pentru dezinfecția aerului. Avem sistem automat de nebulizare, aparat de dezinfecție chimică și termică în prezența umană, robot de dezinfecție UV, aparat pentru efectuare de teste rapide de autocontrol, dispozitiv scanner de spălare igienică a mâinilor, echipament automat pentru testarea sensibilității la antibiotice, mașină automată de spălat și dezinfectat suprafețe, sistem de neutralizare materiale contaminate. Am obținut materiale de curățenie și dezinfecție suprafețe. Sunt echipamente din prima etapă și ele deja au fost achiziționate, le avem pe spital, le și folosim deja”, explică medicul.
Urmează realizarea infrastructurii celor două blocuri operatorii, adulți și copii, care cuprind cinci săli de operații, precum și a celor două secții de ATI prin reconfigurare arhitecturală a acestora.Acum se face evaluarea tehnică a firmelor care vor realiza aceste lucrări, termenul de finalizare fiind finele lunii septembrie, mai spune prof.dr. Septimiu Voidăzan.

„Infrastructura pe blocuri operatorii înseamnă că vom moderniza tot, tot ce înseamnă suprafețe, paviment, pereți, tavan.. Totul va fi modernizat cu suprafețe lavabile pentru a evita infecțiile nosocomiale. Se va lucra și pe partea de circuite, independență funcțională, alimentare cu apă, agent termic, gaze medicale… deci, totul la parametrii unui spital modern”, spune Voidăzan.
Potrivit Raportului de activitate al Direcției de Sănătate Publică Mureș, în 2023 Institutul Inimii a raportat 63 de infecții asociate actului medical, ceea ce reprezintă 1% din numărul total al pacienților.
În total, în județul Mureș au fost anul trecut 1.437 de infecții nosocomiale în 11 spitale, cele mai multe la Spitalul de Urgență Târgu Mureș, cu peste 700 de cazuri, fiind afectați 2% din totalul pacienților internați.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. “Specialiștii” spuneau ca “superbacteriile” s-au dezvoltat din cauza ca farmaciștii eliberau cu ușurință antibiotice, nu din cauza sistemului sanitar.

    Acum, antibioticele se cumpără la fel de greu precum psihotropicele, spre exemplu, de ce mai există “nosocomiale”?