G4Media.ro

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în dezacord…

Foto: Captură video

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în dezacord cu privire la statutul de organizație teroristă pentru Hamas

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat luni că Grecia și Turcia „nu ar trebui să rămână captive” trecutului, adăugând că cele două țări ar trebui să intensifice contactele bilaterale și cooperarea în viitor, relatează ekathimerini.

„În ciuda diferențelor noastre de opinii, ne-am dovedit a fi deschiși la o cooperare avantajoasă pentru ambele părți”, a declarat el într-o conferință de presă după discuțiile cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la Ankara.

Premierul Mitsotakis a reiterat sprijinul Greciei pentru aderarea Turciei la UE „în ciuda marilor dificultăți… cu condiția ca aceasta să se integreze în acquis-ul european”.

În ceea ce privește migrația, premierul Mitsotakis a recunoscut contribuția Turciei la stoparea migrației ilegale în Marea Egee. „Eforturile noastre comune de a opri traficanții de persoane au dat rezultate. Turcia a contribuit în mod pozitiv în această privință.”

În ceea ce privește războiul din Orientul Apropiat, Mitsotakis a declarat că cele două țări nu sunt de acord în ceea ce privește definirea Hamas ca organizație teroristă, dar pot fi de acord că violența trebuie să înceteze și că este nevoie de o încetare a focului pe termen lung.

„Haideți să fim de acord să nu fim de acord”, a declarat premierul Mitsotakis, răspunzându-i președintelui Erdogan, care s-a declarat întristat de punctul de vedere al Greciei care consideră Hamas drept organizație teroristă, adăugând totuși că „suntem de acord că o operațiune terestră (israeliană) în Rafah ar fi inacceptabilă”.

De partea sa, Erdogan a declarat că nu există probleme de nerezolvat între Turcia și Grecia și că un pas spre o soluție pentru insula divizată Cipru ar consolida pacea și stabilitatea regională.

Președintele Erdogan a declarat că cele două țări se concentrează pe o agendă pozitivă, menținând deschise canalele de dialog în ciuda diferențelor de opinie, adăugând că cele două țări lucrează pentru îndeplinirea obiectivului de a crește comerțul bilateral la 10 miliarde de dolari de la 6 miliarde de dolari.

Referindu-se la minoritatea musulmană care locuiește în regiunea nord-estică a Greciei, Tracia, președintele Erdogan a spus: „Noi vedem minoritățile ca pe o punte de prietenie între cele două țări. Ne așteptăm ca atmosfera pozitivă în relațiile noastre să contribuie la drepturile minorității turce din Grecia”.

Răspunzând la această declarație, premierul Mitsotakis a declarat că Grecia consideră prezența activă a minorității musulmane în politica greacă „ca fiind succesul nostru” și a spus că speră că același lucru se va aplica și pentru minoritatea creștin-ortodoxă din Turcia.

Președintele Erdogan a declarat că cei doi lideri au discutat despre cooperarea lor în lupta împotriva terorismului. „Lupta împotriva terorismului, inclusiv FETO, PKK și DHKP-C a fost pe primul loc pe agenda noastră. Cooperarea noastră antiteroristă cu Grecia se consolidează pe zi ce trece și suntem de acord asupra faptului că nu există niciun viitor pentru grupurile teroriste în viitorul regiunii noastre.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...