G4Media.ro

De ce interzic SUA ca Intel și Qualcomm să exporte unele cipuri…

Sursa foto: © Hakule | Dreamstime.com

De ce interzic SUA ca Intel și Qualcomm să exporte unele cipuri în China

Giganții producători de cipuri Intel și Qualcomm au fost anunțați recent de guvernul SUA că nu vor mai avea voie să exporte unele cipuri către mogulul chinez de smartphone-uri Huawei, relatează Euronews.com.

Celor două companii americane le-au fost retrase anumite licențe și permise. Cu toate acestea, care dintre ele, în special, nu a fost confirmat.

Huawei a fost vizată de restricțiile impuse de guvernul SUA în ceea ce privește exporturile de tehnologie încă din 2019, în principal din cauza faptului că ar avea legături cu armata și guvernul Chinei.

Există, de asemenea, o serie de temeri că Huawei ar putea folosi inteligența artificială și tehnologia sa wireless pentru a spiona consumatorii americani în numele guvernului chinez, reprezentând astfel o potențială amenințare la adresa securității naționale.

De asemenea, SUA și China se află în prezent într-un război al cipurilor și al inteligenței artificiale, SUA făcând demersuri semnificative pentru a bloca accesul Chinei la cipuri de înaltă performanță, din cauza preocupărilor legate de potențialul lor de utilizare și de impactul asupra problemelor geopolitice.

Cu toate acestea, până în prezent, unele companii de tehnologie, precum Qualcomm și Intel, au primit o anumită marjă de manevră, deși întotdeauna cu așteptarea că ar putea fi impuse în orice moment restricții suplimentare. Intel a fost chiar autorizată să exporte unitățile sale centrale de procesare (CPU) Core Ultra „Meteor Lake” către Huawei, pentru a fi utilizate în laptopuri. Alte companii chineze de tehnologie, cum ar fi Inspur, au fost, de asemenea, autorizate să cumpere procesoare Intel.

Această marjă de manevră nu fusese însă foarte bine primită de mai multe personalități guvernamentale din SUA, ceea ce a dus probabil la creșterea presiunii și la apeluri pentru o interdicție mai decisivă a exporturilor Intel și Qualcomm în China.

Pe de altă parte, China a fost foarte vehementă împotriva acestei ultime măsuri a SUA, ministerul său de externe subliniind că SUA ar putea duce preocupările legate de securitatea naturală un pic prea departe și ar putea folosi în mod abuziv controalele la export pentru a supune în mod nedrept companiile chineze de tehnologie.

Congresmenul Elise Stefanik a spus într-un comunicat: „În urma supravegherii mele, Departamentul Comerțului a răspuns în sfârșit cererilor repetate ale republicanilor din Congres de a revoca licențele de export pentru orice companie americană care exportă către cunoscuta companie de spionaj comunistă chineză Huawei.

„Această acțiune va consolida securitatea națională a SUA, va proteja ingeniozitatea americană și va diminua capacitatea Chinei comuniste de a-și avansa tehnologia. Cu toate acestea, munca noastră este departe de a fi încheiată.

„Voi continua să efectuez o supraveghere critică pentru a mă asigura că Biroul pentru Industrie și Securitate își ia în serios rolul de agenție de securitate națională, adăugând mai multe companii pe lista de entități și revocând licențe suplimentare, dacă este necesar. Nu putem furniza Chinei comuniste nicio tehnologie dezvoltată în SUA care să le ofere un avantaj.”

Pași importanți făcuți de SUA pentru a reduce dependența cipurilor de China

În același timp, SUA încearcă, de asemenea, să își îmbunătățească propriile capacități de fabricare a cipurilor și, astfel, să își reducă dependența față de China. Un pas important în acest sens a fost anunțul Departamentului de Comerț al SUA, care a precizat că va acorda provizoriu o finanțare de aproximativ 6,14 miliarde de dolari companiei americane de semiconductoare Micron Technology. Această finanțare ar urma să fie acordată în cadrul CHIPS and Science Act.

Secretarul american al comerțului, Gina Raimondo, a declarat într-un comunicat de presă: „Cipurile de memorie de ultimă generație sunt fundamentale pentru toate tehnologiile avansate și, datorită conducerii președintelui Biden, America își reface capacitatea de a produce aceste capacități critice pentru prima dată în aproape două decenii.

Prin această investiție propusă, lucrăm pentru a realiza unul dintre obiectivele de bază ale programului CHIPS al președintelui Biden – onshoring-ul dezvoltării și producției celei mai avansate tehnologii de semiconductori de memorie, care este crucială pentru a ne proteja poziția de lider în domeniul inteligenței artificiale și pentru a ne proteja securitatea economică și națională.

Prin aceste investiții propuse, împreună cu investiția privată istorică a Micron de până la 125 de miliarde de dolari în New York și Idaho în următorii 20 de ani, președintele Biden se străduiește să revitalizeze poziția de lider tehnologic a SUA și să creeze zeci de mii de locuri de muncă bine plătite.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...