G4Media.ro

Foste avioane de pasageri din Asia, cumpărate de o firmă americană însărcinată…

Sursa foto: Military.com

Foste avioane de pasageri din Asia, cumpărate de o firmă americană însărcinată cu crearea următoarei generații de aeronave „Doomsday”, folosite în caz de război nuclear

Scaunul de la clasa economică pe care l-ați ocupat cândva în timp ce zburați în Asia ar putea fi într-o zi chiar locul de unde este controlat arsenalul de arme nucleare al Statelor Unite, relatează CNN.

Acest lucru se datorează faptului că cinci avioane de pasageri Boeing 747, operate cândva de compania de pavilion sud-coreeană Korean Air, au fost achiziționate de Sierra Nevada Corporation, contractorul pentru înlocuirea flotei actuale de avioane militare de comandă și control strategic ale Forțelor Aeriene ale SUA, cunoscute mai ales sub numele de avioane „Doomsday”.

Cunoscute și sub numele de E-4B „Nightwatch”, avioanele Doomsday sunt concepute pentru a fi centre de comandă și control pentru armata americană în cazul unei urgențe naționale în care facilitățile de comandă de la sol sunt distruse sau incapacitate, cum ar fi un război nuclear.

Acestea ar putea deveni ceea ce echivalează cu un Pentagon în cer, luând la bord președintele SUA, secretarul apărării și membrii Statului Major interarme, printre alte peste 100 de persoane cu capacitatea de a controla forțele SUA din întreaga lume de la bordul aeronavei, potrivit unei fișe informative a Forțelor Aeriene privind E-4B.

Avioanele Doomsday sunt construite pentru a rezista la efectele unui puls electromagnetic, o explozie de energie eliberată de o explozie nucleară care poate „întrerupe și deteriora permanent componentele electrice și sisteme întregi din majoritatea sectoarelor de infrastructură critică și poate avea un impact asupra infrastructurii la scară largă”, potrivit Departamentului pentru Securitate Internă al SUA.

Cel puțin un avion Doomsday se află în alertă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, la o bază militară americană undeva în lume, potrivit Forțelor Aeriene.

Vineri, un purtător de cuvânt al companiei Sierra Nevada, cu sediul în Colorado, a confirmat achiziția avioanelor Korean Air, dar nu a dorit să ofere alte detalii.

Sursa foto: Boeing via flightglobal.com

Cu toate acestea, la 26 aprilie, Air Force a acordat Sierra Nevada un contract de 13 miliarde de dolari pentru a dezvolta și produce Centrul de Operațiuni Aeropurtate Supraviețuitoare, numele oficial al noului avion Doomsday. Lucrările la acest proiect trebuie să fie finalizate până în 2036, potrivit unui comunicat al Departamentului Apărării.

Anul trecut, Sierra Nevada a deschis o instalație de reparații, întreținere și revizie a aeronavelor pătrați pe Aeroportul Internațional Dayton din Ohio, iar construcția unui al doilea hangar a început deja.

Aeronavele 747-800 ar fi un upgrade față de cadrele mai vechi și mai mici 747-200 ale flotei actuale Doomsday, care au intrat în serviciul Forțelor Aeriene în anii 1980.

La începutul acestei săptămâni, Korean Air a anunțat vânzarea, în valoare de 675 de milioane de dolari, a cinci dintre aeronavele sale către Sierra Nevada. Decizia de a vinde avioanele a făcut parte dintr-un „plan de introducere pe termen mediu și lung pentru noi aeronave”, a declarat compania aeriană într-un comunicat, adăugând că se așteaptă ca tranzacția să fie finalizată până la 30 septembrie 2025.

Korean Air avea nouă avioane de pasageri 747-800 în flota sa din octombrie 2023, potrivit site-ului său.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează