G4Media.ro

Cancerul de stomac: doar unul din cinci cazuri este descoperit în stadiu…

Photo 90790743 © Rido | Dreamstime.com

Cancerul de stomac: doar unul din cinci cazuri este descoperit în stadiu incipient / ”Motivele întârzierilor de diagnosticare sunt în principal simptomele foarte generale ale bolii” / Doar o treime dintre pacienți sunt în viață la 5 ani de la diagnosticare

Este considerată o boală neobișnuită, iar cazurile sunt în creștere de ceva timp. Bacteria Helicobacter, unul dintre principalii vinovați de producerea cancerului la stomac, este prea des trecută cu vederea. Gastroscopia efectuată la timp poate salva vieți, relatează Corriere della Sera.

Aproximativ 15.000 de italieni se îmbolnăvesc de cancer la stomac în fiecare an, iar doar o treime dintre pacienți sunt în viață la cinci ani de la diagnosticare: în principal din cauza faptului că boala este descoperită târziu, când este deja într-un stadiu avansat, deoarece abia atunci încep să apară primele simptome. Și este un neoplasm agresiv.

Experții reuniți la Roma cu ocazia Seminarului național privind cancerul gastric, ajuns la cea de-a șaptea ediție, organizat și promovat deasociația ODV Vivere Senza Stomaco (Si Può), au reamintit că doar într-un caz din cinci acest neoplasmeste depistat în stadiu incipient.

„Motivele întârzierilor de diagnosticare sunt în principal simptomele foarte generale ale bolii, care este insidioasă și prezintă un risc ridicat de recidivă, precum și subestimarea factorilor de risc”, a subliniat Claudia Santangelo, președinta asociației „Vivere Senza Stomaco”.

Astfel, rata de supraviețuire este încă foarte scăzută (32%), deși mai bună decât media europeană (25%). Incidența cazurilor este în creștere, în timp ce terapiile disponibile sunt încă destul de limitate.

Cancerul de stomac poate fi vindecat dacă este depistat într-un stadiu incipient și extirpat chirurgical, de aceea este important să se acorde atenție anumitor simptome care trebuie să fie suspecte atunci când persistă timp de mai multe săptămâni: tulburări digestive persistente, lipsa poftei de mâncare, dificultăți de înghițire, pierdere în greutate, senzație de sațietate după mese, senzație de greață și vărsături, arsuri la stomac (arsuri în spatele sternului), prezența sângelui în scaun sau scaune negre, oboseală cronică.

Să nu subestimeze aceste semnale de alarmă ar trebui să fie mai ales cei care sunt cei mai expuși riscului de a se îmbolnăvi, adică cei care suferă de gastrită atrofică (o inflamație a stomacului) sau de infecția cronică cu Helicobacter pylori (responsabilă de ulcer și gastrită).

De asemenea, la creșterea pericolului sunt supraponderabilitatea și obezitatea, sedentarismul, fumatul, o dietă săracă în fructe și legume, consumul excesiv de carne roșie și alimente conservate cu sare, nitrați și produse afumate. Și mai sunt formele ereditare-familiale, care, deși constituie 1% din totalul cancerelor de stomac diagnosticate într-un an, sunt extrem de importante pentru că se datorează unor mutații genetice, foarte rare, dar extrem de puternice, care pot fi moștenite de rudele de sânge ale pacienților și, în unele cazuri, terapii directe.

„Neoplasmul poate fi detectat prin intermediul unei gastroscopii”, a declarat Elisa Mandolesi, medic de familie în Ferrara. ”Este de datoria medicului de familie să îndrume pacientul spre un examen care poate salva vieți. Există uneori tendința de a prescrie doar medicamente antiacide și nu de a eradica bacteria Helicobacter pylori, unul dintre principalii vinovați de această boală. Este clar că este nevoie de o mai mare sensibilizare a medicilor nespecialiști cu privire la o boală care este încă considerată neobișnuită”, explică medicul.

Pentru cei care se îmbolnăvesc de carcinom gastric este esențial să fie tratați într-un centru specializat, unde diverși specialiști se confruntă în echipe multidisciplinare pentru a alege cele mai potrivite terapii în fiecare caz în parte, pentru că astfel cresc șansele de a supraviețui și de a trăi mai bine.

”Cancerul la stomac afectează în principal bărbații în vârstă”, a adăugat Paolo Gritti, fost președinte al Societății italiene de psiho-oncologie. ”Jumătate dintre pacienți au peste 75 de ani, iar îngrijirea nu se poate limita doar la administrarea de terapii. Ea trebuie să includă și să abordeze și problemele psihosociale care afectează calitatea vieții. Acceptarea bolii este primul obstacol care trebuie depășit, urmat de numeroasele preocupări datorate schimbărilor fizice și efectelor secundare ale terapiilor. Fazele pre și postoperatorii sunt extrem de delicate și, prin urmare, este necesar un sprijin psihologic din partea unui profesionist calificat”, explică medicul.

Este la fel de important să se acorde atenție aspectului nutrițional încă de la începutul procesului de tratament, pentru a preveni ca pacientul să piardă prea mult în greutate și, prin urmare, să aibă probleme în continuarea tratamentului sau să sufere consecințe grave care să îi înrăutățească calitatea vieții și speranța de viață.

„Îndepărtarea stomacului cauzează probleme în absorbția anumitor vitamine și minerale prin dieta zilnică”, a concluzionat Maurizio Muscaritoli, președintele Societății italiene de nutriție clinică și metabolism (SINUC ).

Administrarea de suplimente de calciu, fier sau vitaminele D și B12 reprezintă uneori un ajutor indispensabil pentru pacienți.

Cu toate acestea, este responsabilitatea exclusivă a nutriționistului să gestioneze intervențiile dietetice și nutriționale suplimentare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...