G4Media.ro

Controversata vânătoare anuală de balene din Insulele Feroe a început. Au fost…

Sursa foto: Unsplash / Thomas Lipke

Controversata vânătoare anuală de balene din Insulele Feroe a început. Au fost ucise 40 de mamifere în vânătoarea care a deschis sezonul

Vânătoarea anuală de balene din Insulele Feroe a început, stârnind condamnări din partea grupurilor pentru drepturile animalelor, deși rămâne o problemă culturală complexă. Prima vânătoare de balene pilot din acest an a avut loc în insulele din Atlanticul de Nord la 4 mai, ucigând aproximativ 40 de mamifere inteligente. Alte vânători sunt planificate pe parcursul anului, transmite Euronews.

În timpul sezonului de vânătoare de anul trecut, John Hourston, de la grupul de presiune globală Blue Planet Society, a criticat această practică „crudă”, descriind modul în care grupurile de balene – între 60 și 100 de exemplare – sunt încolonate într-un fiord, apoi târâte pe țărm cu cârlige și „sacrificate” una câte una.

Locuitorii insulei susțin în mare măsură „grindadráp” (așa cum este numit în feroeză), numindu-l o tradiție culturală. Ei spun că au vânat balenele timp de secole, carnea și untura acestora făcând parte integrantă din dieta locală.

Insulele Feroe sunt un teritoriu independent al Danemarcei, la aproximativ 300 km nord de Regatul Unit.

Deși balenele pilot sunt protejate de legislația UE și de cea britanică, statutul autonom al insulei înseamnă că aceasta își poate stabili propriile legi și reguli.

„Nu este absolut deloc nevoie de un asemenea nivel de cruzime într-o țară care are un salariu mediu de aproximativ 60.000 de dolari [55.800 de euro] pe an și o duzină de supermarketuri cu lanțuri de aprovizionare globalizate”, a declarat Hourston.

„Într-adevăr, este ceva ce fac în fiecare vară pentru un pic de plăcere. Este un sport sângeros.”

Dovezile despre vânătoarea de balene în Insulele Feroe datează din anul 800 d.Hr., vânătoarea de balene fiind prezentă cu precădere în arta și literatura feroeză.

Unii consideră campaniile străine împotriva acestei activități ca fiind o formă de imperialism cultural impusă micii lor populații de 50.000 de locuitori.

„Plaje ucigașe”

Vânătoarea poate fi foarte lungă și chinuitoare pentru mamiferele foarte sociabile, care pot rămâne cu membrii familiei lor pe viață.

„Întregul proces de vânătoare și ucidere poate dura cea mai mare parte a unei zile”, a declarat Hourston.

Balenele se bazează pe ecolocație, ceea ce înseamnă că sunetul ambarcațiunilor – inclusiv al jet ski-urilor și al bărcilor de viteză – plasează grupul într-o „stare de teroare”, după care „majoritatea bărbaților” coboară asupra lor și „le taie efectiv gâtul”, a explicat Hourston.

„Ceilalți membri ai familiei așteaptă într-o baie de sânge să le vină rândul să fie târâți pe plajă”, a adăugat el.

Într-o declarație trimisă la Euronews în 2023, Ministerul Afacerilor Externe, Industriei și Comerțului din Insulele Feroe a calificat metoda de ucidere – tăierea gâtului balenei pentru a tăia măduva spinării – drept umană și rapidă.

Acesta a precizat că o lance specială, concepută de un veterinar din Insulele Feroe, ucide animalul în „una-două secunde”, în timp ce „în mod normal, un întreg grup de balene este ucis în mai puțin de 15 minute”.

Cu toate acestea, sacrificarea balenelor poate fi foarte grafică, întreaga mare devenind roșu purpuriu.

„Nu există nicio îndoială că vânătoarea de balene din Insulele Feroe reprezintă o priveliște dramatică pentru persoanele care nu sunt obișnuite cu aceste vânători și cu sacrificarea mamiferelor”, a declarat ministerul. „Aceste vânători de balene sunt, totuși, bine organizate și pe deplin reglementate.”

Purtătorul de cuvânt al Blue Planet Society, Hourston, a respins această afirmație, exprimându-și îngrijorarea că reglementarea nu este suficientă.

„Ei le măcelăresc în exterior cu oameni neinstruiți. Apărătorii încearcă și compară acest lucru cu un abator reglementat pentru animalele de fermă. Dar nu seamănă deloc cu așa ceva”, a spus el.

În 2022, 1.400 de delfini au fost uciși în timpul unei vânători, stârnind un val de proteste la nivel internațional. Autoritățile au instituit reguli pentru a limita captura la 500 de exemplare.

Hourston a cerut UE și Regatului Unit să exercite presiuni asupra Insulelor Feroe pentru a pune capăt acestei practici controversate, care a atras în trecut proteste, petiții și condamnări din partea unor celebrități – precum actrița Pamela Anderson.

„Balenele pilot ar putea deveni amenințate, foarte, foarte repede”

Aproximativ 700 de balene-pilot sunt ucise în medie în fiecare an de către locuitorii insulelor, informează organizația internațională de conservare marină Ocean Care.

Specia nu este amenințată, fiind considerată „cel mai puțin îngrijorătoare” de către conservaționiști.

Populațiile de animale sălbatice s-au prăbușit cu 69% din 1970, potrivit raportului Living Planet Report 2022 al World Wildlife Fund.

„Ne aflăm într-o criză de biodiversitate climatică, iar această mică insulă autonomă crede că este în regulă să ucidă aceste animale în cel mai hidos de crud mod posibil”, a declarat Hourston.

„Dacă permitem o astfel de extravaganță, în care o țară bogată poate face acest lucru unor creaturi frumoase și inteligente, este clar că nu vom câștiga bătălia împotriva schimbărilor climatice și a crizei biodiversității.”

„Este pur și simplu atât de evident. Este atât de flagrant.”

În declarația sa pentru Euronews, Ministerul de Externe al Insulei a declarat: „Capturile de balene pilot din Insulele Feroe sunt sustenabile”, adăugând că acest lucru „a fost de mult timp recunoscut la nivel internațional”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Se vede ca suntem mai educati decat inapoiatii astia..noi avem batalia de la Ruginoasa.