G4Media.ro

Primul caz de morsă care moare din cauza gripei aviare, înregistrat în…

Sursa foto: Pixabay.com

Primul caz de morsă care moare din cauza gripei aviare, înregistrat în Arctica

Primul caz de moarte a unei morse din cauza gripei aviare a fost detectat pe una dintre insulele arctice ale Norvegiei, a anunțat un cercetător, transmite The Guardian.

Morsele au fost găsite anul trecut pe insula Hopen din arhipelagul Svalbard, a declarat pentru AFP Christian Lydersen, de la Institutul Polar Norvegian.

Testele efectuate de un laborator german au relevat prezența gripei aviare, a precizat Lydersen. Eșantionul a fost prea mic pentru a determina dacă este vorba de tulpina H5N1 sau H5N8.

„Este pentru prima dată când gripa aviară a fost înregistrată la o morsă”, a declarat Lydersen.

Aproximativ șase morse moarte au fost găsite anul trecut în insulele Svalbard, la aproximativ 1.000 km de polul nord și la jumătatea distanței dintre Norvegia continentală și polul nord.

Lydersen a declarat că nu este „improbabil” ca unele dintre ele să fi avut gripa aviară.

Frank Wong, un microbiolog molecular de la Laboratorul australian de sănătate animală CSIRO, a declarat că transmiterea la morse reprezintă o preocupare semnificativă pentru mamiferele marine. Animale precum leii de mare și focile cu blană au murit anterior din cauza acestei boli, a spus el.

El a spus că gripa aviară este în continuare un „virus adaptat la păsări”, care este transmis de păsări precum rațele și gâștele. Infecția sporadică și răspândirea gripei aviare la mamifere se datorează probabil mamiferelor care au ingerat păsări moarte infectate și care trăiesc în colonii în contact strâns cu alte animale.

Morsele, care pot ajunge la o greutate de două tone, mănâncă în principal pește și crustacee, dar uneori consumă și păsări marine.

Lydersen a declarat că este important să se monitorizeze evoluția situației, deoarece morsele tind să se grupeze în lunile de vară, când fluxul de gheață se topește.

Ar putea exista, de asemenea, un risc ca un urs polar să mănânce un cadavru de morsă infectat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...