G4Media.ro

VIDEO Premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în stradă…

Sursa foto: AFP

VIDEO Premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în stradă / Vicepremierul slovac: „Nu mai este într-o situație care să-i pună viața în pericol” / Agresorul, un scriitor slovac de 71 de ani, a fost reținut

Premierul pro-rus al Slovaciei Robert Fico a fost împușcat în stradă, miercuri, în localitatea Handlova. Incidentul s-a produs în fața Casei de Cultură, unde se întrunea guvernul în ședință, când premierul a venit în mijlocul oamenilor. Fico a fost transportat la spital și operat de urgență, viața sa fiind pusă în pericol.

UPDATE 23.55: Vicepremierul Slovaciei a declarat pentru BBC că el crede că premierul Robert Fico „va supraviețui” și că nu mai este într-o situație care să-i pună viața în pericol.

Tomas Taraba a criticat, de asemenea, partidele de opoziție, acuzându-le că folosesc „narațiuni false” și că îl prezintă pe Fico ca fiind „aproape un monstru”, comentarii care, în opinia sa, nu au ce căuta într-o democrație.

„Am fost foarte șocat… din fericire, din câte știu, operația a decurs bine – și cred că în cele din urmă va supraviețui… nu este într-o situație care să-i pună viața în pericol în acest moment”, a declarat el.

El a mai spus că împușcătura a fost efectuată „de foarte aproape” de către un bărbat în vârstă.

„A fost grav rănit – un glonț a fost gândit în stomac și al doilea a lovit articulația – imediat a fost transportat la spital și apoi la operație”, a spus Taraba.

Anterior, în cadrul unei conferințe de presă, Robert Kalinak, din partea Ministerului Apărării, a declarat că premierul este în operație de mai mult de trei ore și că „se lupta pentru viața sa”.

UPDATE 23.50: Premierul Robert Fico a ieșit din operație, potrivit unor surse citate de presa locală. Starea sa este stabilă, scrie Aktuality.sk.

Ora 23.00: Rezumatul evenimentelor:

 • Prim-ministrul slovac, Robert Fico, se află în stare „gravă” și „în pericol de moarte” după ce a fost împușcat de mai multe ori miercuri în fața Casei de Cultură din orașul Handlová.
 • Robert Kaliňák, ministrul slovac al apărării, a declarat miercuri seara că Fico este încă supus unei intervenții chirurgicale și se află într-o stare „extrem de gravă”.
 • Ministrul slovac de interne, Matúš Šutaj-Eštok, a declarat că autorul atacului a tras de cinci ori asupra lui Fico. El a precizat că informațiile inițiale „indică în mod clar o motivație politică” după alegerile prezidențiale din Slovacia.
 • Potrivit Denník N, Fico a fost împușcat în abdomen și în brațul stâng.
 • Ministrul de Interne a descris incidentul ca fiind „cel mai trist moment din cei 31 de ani de istorie a Slovaciei … Un atac asupra premierului este un atac asupra democrației. Este un atac la adresa statului însuși”.
 • Fico a fost conștient în timp ce era transportat la spital și este tratat pentru rănile provocate de gloanțe, potrivit unui purtător de cuvânt al spitalului.
 • Suspectul este un bărbat în vârstă de 71 de ani, potrivit presei locale. Presa slovacă a relatat că atacatorul era un fost agent de securitate la un centru comercial și că scrie poezii.

UPDATE 22.50: Potrivit postului de televiziune TV JOJ, poliția o interoghează pe soția suspectului, relatează The Guardian.

UPDATE 22.46: În cadrul briefingului, miniștrii apărării și de interne au făcut apel în mod repetat la calm și au cerut oamenilor să nu răspândească ura. Discursul lui Robert Kaliňák a fost emoționant, iar Matúš Šutaj Eštok a declarat că astăzi este cea mai tristă zi pentru democrația slovacă, scrie Dennik N.

UPDATE 21.30: Robert Fico se luptă în continuare pentru viața sa, a declarat ministrul Sănătății, Zuzana Dolinková. Ea a mulțumit întregului personal medical care are grijă de prim-ministru. „Este o echipă de profesioniști de top”.

Ea a condamnat atacul asupra premierului. „Este rezultatul răutății și urii umane absolute. Este un atac la adresa democrației”, a adăugat Dolinka.

UPDATE 21.28: Atacatorul a tras cinci focuri, potrivit ministrului de Interne, citat de agenția Teraz.sk.

Atacatorul a tras focurile de armă cu o motivație politică clară, a declarat ministrul de interne Matúš Šutaj Eštok. El a decis să îl atace pe Robert Fico după alegerile prezidențiale. „Vreau să fac apel la public, la jurnaliști și la toți politicienii să nu mai răspândească ura”, a cerut ministrul, citat de Dennik N.

El a făcut apel la toată lumea să nu mai susțină „actul odios fără precedent” pe rețelele de socializare. El a avertizat că forțele de ordine vor lua măsuri. „Niciun act care incită la o crimă motivată de ură nu va rămâne nepedepsit”, a spus el.

El a cerut tuturor să „înceteze să mai acumuleze atacuri motivate de ură în cadrul rețelelor de socializare și în mass-media. Și nu contează dacă este vorba despre opoziție și coaliție”.

De asemenea, ministrul a făcut apel la jurnaliști să calmeze situația, deoarece mulți dintre ei, a spus el, semănau aceeași ură.

UPDATE 21.07: Ministrul de Interne va face apel la convocarea mâine a Consiliului Militar de Securitate. „Este un atac la adresa democrației”, spune Šutaj Eštok, citat de HNonline.sk.

UPDATE 21.00: Conferință de presă susținută de mai mulți oficiali slovaci la spitalul unde este operat premierul Fico:

 • Premierul se luptă pentru viața lui în momentul de față.
 • Încă este în operație, din informațiile pe care le avem a suferit un politraumatism foarte grav, este destul de grav rănit, și starea lui este destul de critică.
  „Premierul a suferit politraumatisme grave după ce a fost împușcat. Operația durează deja de trei ore și jumătate, iar personalul medical încă se luptă pentru viața sa. Starea de sănătate este foarte complicată”, a spus ministrul Apărării.
 • Noi toți ne rugăm ca premierul să fie salvat de medicii noștri.
 • Este în operație de mai mult de 3 ore și jumătate, este o operație complexă.
 • Detalii vor fi furnizate ulterior, pentru că starea lui este destul de severă.
 • Vorbim de o motivație politică clară, pentru că atentatul are loc după alegerile prezidențiale.

UPDATE 20.55: Zuzana Caputova, președinta Slovaciei, a confirmat că poliția l-a reținut pe atacator, identificat deja la nivel local ca fiind Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, promițând că oficialii vor furniza mai multe informații „cât mai curând posibil”.

UPDATE 20.52: Înainte ca premierul Fico să fie dus în sala de operație, personalului medical de la spital i-au fost confiscate telefoanele mobile pentru a asigura un blackout de știri în jurul operației, potrivit postului de televiziune slovac Markíza, citat de The Telegraf.

Premierul Fico a fost supus unei tomografii computerizate, a relatat postul de televiziune.

UPDATE 20.48: Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat miercuri „şocat de focurile de armă care l-au vizat pe prim-ministrul slovac” Robert Fico, care se zbate la ora actuală între viaţă şi moarte după ce a fost rănit de unul dintre gloanţe, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Condamn cu fermitate acest atac. Gândurile mele şi solidaritatea mea se îndreaptă spre el, spre familia lui şi spre poporul slovac”, a adăugat şeful statului francez într-un mesaj postat pe platforma socială X.

UPDATE 20.31: TV Markíza a relatat despre o scurtă înregistrare video cu agresorul Juraj C., care a fost publicată la scurt timp după arestarea acestuia. Înregistrarea arată că acesta a decis să atace în urmă cu o lună, relatează Dennik N.

„Nu sunt de acord cu politica guvernului”, spune Juraj Cintula în înregistrare.

UPDATE 20.27: Robert Fico a fost împușcat de Juraj C., în vârstă de 71 de ani, din Levice. Atacatorul era membru al Clubului literar Dúha din Levice și scria poezii. În trecut, el lucrase ca agent de securitate într-un centru comercial. În urmă cu opt ani, el a anunțat pe internet că strânge semnături pentru a forma un partid politic numit Mișcarea împotriva violenței, relatează Dennik N.

„Violența este adesea o reacție a oamenilor, ca formă de exprimare a nemulțumirii obișnuite față de starea de lucruri. Haideți să fim nemulțumiți, dar nu violenți!”, a scris el la acea vreme.

Poliția l-a arestat după împușcături.

UPDATE 19.59: Preşedintele american Joe Biden a condamnat miercuri, într-un comunicat, „actul de violenţă josnic” care l-a vizat pe prim-ministrul slovac Robert Fico, care se află în prezent între viaţă şi moarte, după ce a fost împuşcat de mai multe ori, informează AFP, preluată de Agerpres.

Preşedintele SUA a adăugat că el şi soţia sa Jill sunt alături de familia lui Robert Fico şi de poporul Slovaciei.

UPDATE 19.51: Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat miercuri ceea ce a numit o ”crimă odioasă” după atacul armat contra premierului slovac Robert Fico, rănit grav prin împuşcare, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

”Am aflat cu indignare de tentativa de asasinat contra lui Robert Fico, prim-ministrul Republicii Slovace. Nimic nu poate justifica această crimă odioasă. Îl cunosc pe Robert Fico drept un bărbat curajos şi hotărât. Sper că aceste calităţi îl vor ajuta să depăşească această situaţie dificilă”, a scris liderul de la Kremlin într-o telegramă adresată preşedintei Slovaciei, Zuzana Caputova.

La rândul său, ambasadorul Rusiei la Bratislava, Igor Bratcikov, a condamnat atacul comis asupra lui Fico.

”Condamn puternic acest act de violenţă şi îmi exprim convingerea că este necesară pedepsirea autorilor”, a menţionat diplomatul rus într-o scrisoare către şeful guvernului slovac, postată pe pagina de Facebook a ambasadei ruse în Slovacia.

UPDATE 19.20: Ca răspuns la atacul asupra premierului Robert Fico, Consiliul Național al Republicii Slovace consolidează măsurile de securitate în parlament și ia, de asemenea, măsuri pentru siguranța membrilor Consiliului Național al Republicii Slovace. De asemenea, Parlamentul suspendă vizitele în clădirea parlamentului din Bratislava până la noi ordine. Sesiunea Consiliului Național este suspendată provizoriu până la 21 mai, relatează agenția Teraz.sk.

UPDATE 18.48: Ministrul de interne Matúš Šutaj Eštok a transmis, într-un mesaj pe rețelele de socializare, că va face tot posibilul pentru a se asigura că atacul nu numai asupra premierului Robert Fico, ci la adresa întregii instituții democratice va fi investigat în detaliu cât mai repede posibil. În același timp, sarcina forțelor de securitate este de a avea grijă de siguranța tuturor reprezentanților statului, relatează agenția slovacă Teraz.sk.

UPDATE 18:29 Premierul britanic Rishi Sunak s-a delarat șocat de împușcarea premierului slovac Robert Fico la Handlova.

„Această veste teribilă m-a șocat. Ne gândim profund la premierul Fico și la familia sa”, a scris Sunak pe rețeaua de socializare X.

UPDATE 18:10 Secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, și-a exprimat consternarea față de împușcarea premierului slovac Robert Fico.

UPDATE 18:05 Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat ferm miercuri atacul care l-a vizat pe premierul slovac Robert Fico. „Vestea tentativei lașe de asasinat asupra premierului slovac Fico m-a zguduit profund”, a scris el pe platforma X.

UPDATE 18:04 Retorica plină de ură pe care o vedem în societate duce la acte pline de ură, a declarat președinta Republicii Slovace, Zuzana Čaputová, ca răspuns la atacul asupra premierului Robert Fico (Smer-SD), scrie agentia slovacă de stat. Ea l-a numit un atac la adresa democrației. Orice violență este inacceptabilă, a spus ea. Ea a cerut să nu se facă judecăți pripite în legătură cu situația actuală.

UPDATE 17:28 Peter Pellegrini, președintele ales al Slovaciei și aliat al lui Robert Fico, a declarat că „o tentativă de asasinat asupra premierului este o amenințare la adresa a tot ceea ce a dobândit până acum democrația slovacă”.

„Sunt îngrozit de unde poate duce ura față de o altă opinie politică. Nu trebuie să fim de acord cu totul, dar există o mulțime de modalități de a ne exprima dezacordul în mod democratic și legal”, a adăugat el.

UPDATE 17:26 Premierul ungar Viktor Orbán se declară șocat de atacul de miercuri împotriva premierului slovac Robert Fico, pe care l-a numit „prietenul său”.

UPDATE 17:25 Atacul asupra lui Robert Fico ar trebui, în opinia președintelui ceh Petr Pavel, să fie un avertisment despre cât de departe poate duce agresivitatea tot mai profundă din societate. „Atacul asupra lui Robert Fico este în mod clar condamnabil, indiferent de motivația sa.”

„Ar trebui să fie un avertisment pentru noi cu privire la unde poate duce adâncirea ostilității și a agresivității în societate. Îi doresc lui Robert Fico să iasă din acest incident fără consecințe”, a scris Pavel.

UPDATE 17:24 Presa locală scrie că atacatorul ar fi un bărbat în vârstă de 71 de ani.

UPDATE 17:23 La ora locală 17.00, Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne și șeful Poliției vor susține o conferință de presă.

UPDATE 17:16 Un oficial din partea partidului Smer al lui Fico a confirmat pentru The Guardian că premierul a fost împușcat în abdomen și se află acum în operație.

UPDATE 17:11 Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a condamnat miercuri cu fermitate „atacul josnic” împotriva premierului slovac Robert Fico. Ea a postat pe rețeaua de socializare X reacția sa la asasinatul de la Handlová, relatează agenția de presă TASR, cu sediul la Bruxelles.

UPDATE 17:08 Robert Fico a fost deja transportat cu un elicopter de salvare la Spitalul Roosevelt din Banská Bystrica. Potrivit TV Markiza, citată de Dennik N, el a fost dus din elicopter pe o targă la camera de urgență. Întrucât salvatorii l-au acoperit pe premierul întins cu un cearșaf, nu s-a putut vedea dacă era conștient sau ce leziuni avea.

UPDATE 17:08 Președinta Zuzana Čaputová va face o declarație cu privire la atacul asupra prim-ministrului la ora locală 16.45.

UPDATE 17:06 Reprezentanța Comisiei Europene în Slovacia a condamnat împușcarea lui Robert Fico. „Violența nu își are locul în societatea noastră”, se arată într-un comunicat, adăugând că „acest act teribil reprezintă un atac nu numai asupra unui individ, ci și asupra valorilor și principiilor noastre democratice”, potrivit Dennik N.

În comunicat, Comisia afirmă că se opune cu fermitate tuturor formelor de violență și teroare.

„Cerem o anchetă amănunțită asupra acestui incident șocant și să se facă dreptate. Gândurile noastre sunt alături de familia și de cei dragi lui Robert Fico”, a declarat Reprezentanța CE în Slovacia.

UPDATE 17:03R. Fico a fost victima unei tentative de asasinat astăzi. El a fost împușcat de mai multe ori și în prezent viața sa este în pericol. În acest moment este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult timp pentru a ajunge la Bratislava, având în vedere necesitatea unei intervenții rapide. Următoarele ore vor fi decisive”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a premierului slovac.

UPDATE 16:56 Viața lui Robert Fico nu este în pericol după tentativa de asasinat, au declarat mai multe surse pentru Denník N. El are răni la nivelul abdomenului și, aparent, la brațe și picioare. În prezent, el este transportat la spitalul din Banská Bystrica.

UPDATE 16:54 Autoritățile de aplicare a legii (ČTK) vor reacționa fără compromisuri la împușcarea premierului Robert Fico (Smer-SD). Acestea vor întreprinde toate acțiunile astfel încât autorul să fie pedepsit în mod corect, a declarat procurorul general Maroš Žilinka pe rețelele de socializare, potrivit agenției slovace de stat.

UPDATE 16:49 „Sunt consternat să aflu despre împușcarea premierului slovac Robert Fico. Îi doresc însănătoșire grabnică și completă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care amenință valorile noastre europene fundamentale”, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-o postare pe X.

UPDATE 16:44 Premierul Robert Fico a fost transportat cu elicopterul de la spitalul din Handlovsk, probabil la Banská Bystrica, un alt oraș slovac, scrie HNonline.sk.

UPDATE 16:42 „Vestea împușcării premierului slovac Robert Fico este șocantă. Îi doresc premierului să se facă bine cât mai curând posibil. Violența nu trebuie să fie tolerată, nu trebuie să aibă loc în societate”, a declarat premierul ceh Petr Fiala.

UPDATE 16:39 „Profund șocat de veștile venite din Slovacia. Transmit gândurile mele cele mai sincere premierului slovac Robert Fico. Astfel de acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, într-o postare pe X.

UPDATE 16:38 Un atac la adresa prim-ministrului este un atac la adresa statalității și suveranității Slovaciei, a anunțat de liderul KDH, Milan Majerský, pe rețelele de socializare. El a condamnat atacul și i-a urat prim-ministrului Robert Fico (Smer-SD) însănătoșire grabnică, relatează agenția de stat slovacă Teraz.sk.

UPDATE 16:34 În cazul în care Robert Fico nu este apt din punct de vedere medical pentru o perioadă lungă de timp, acesta ar trebui înlocuit de unul dintre vicepremierii țării. Absența prim-ministrului este parțial abordată prin Legea privind competențele, care prevede că, într-un astfel de caz, acesta este reprezentat de un viceprim-ministru numit de prim-ministru. Acesta convoacă și prezidează apoi reuniunile cabinetului.

În prezent, există patru viceprim-miniștri în cadrul guvernului. Unul dintre ei este ministrul apărării, Robert Kaliňák (Smer), și, întrucât acesta și prim-ministrul sunt din același partid, este posibil ca acesta să preia temporar funcția.

Viceprim-ministru este și ministrul Economiei, Denisa Sakova, de la Vocea, colegul ei de partid Peter Kmec, care este vicepreședinte pentru planul de redresare. Cel de-al patrulea vicepremier este ministrul Mediului, Tomas Taraba.

UPDATE 16:26 O reuniune a Parlamentului va avea loc la ora locală 15:30, unde partidele urmează să se pună de acord asupra modului în care se va proceda după ce premierul a fost împușcat, notează DennikN.

UPDATE 16:17: Președinta Slovaciei și toți liderii politici au condamnat ferm atacul armat asupra premierului Fico, potrivit presei slovace.

Articol inițial: Premierul pro-rus al Slovaciei Robert Fico a fost împușcat și a fost dus la spital miercuri, anunță publicația DennikN. El a fost împușcat în localitatea Handlova. Incidentul s-a produs în fața Casei de Cultură, unde se întrunea guvernul în ședință, când premierul a venit în mijlocul oamenilor.

Reporterul DenníkN a fost în apropiere și a auzit mai multe împușcături. Apoi a văzut cum prim-ministrul a fost ridicat de la sol de către gărzile de securitate și urcat într-o mașină.

Potrivit martorilor care au fost la fața locului, Fico a venit la oamenii care l-au salutat și apoi s-au tras mai multe focuri de armă. Fico a căzut apoi la pământ.

Presupusul agresor a fost liniștit și reținut de poliție. Poliția a izolat zona, iar centrul cultural a fost evacuat. Serviciile de securitate s-au ocupat de siguranța celorlalți membri ai guvernului.

Robert Fico, președintele unui partid populist, s-a remarcat printr-o retorică pro-rusă și anti-occidentală.

Fico a revenit la putere în toamna anului 2023, iar în februarie, în ciuda protestelor, parlamentul slovac a votat modificarea Codului penal şi desfiinţarea Biroului procurorului special, care investiga infracţiunile grave şi corupţia, o decizie criticată de Bruxelles.

De când Fico a venit la putere, Slovacia a găsit o cauză comună cu Ungaria în criticarea sprijinului occidental pentru Ucraina şi a sancţiunilor împotriva Rusiei. Fico a declarat luna aceasta că „strategia occidentală de a folosi războiul din Ucraina pentru a slăbi Rusia din punct de vedere economic, militar şi politic nu funcţionează”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. N-a fost cuminte!

 2. Asta imi aminteste de filmele alea americane in care eroul principal pozitiv, desi destul de puternic si posedand skillurile necesare, evita confruntarea cu partea opusa pana cand, impins la limita de cei rai, recurge la metodele de confruntare ale acestora si termina repede confruntatrea in ultimele 10-15 minute ale filmului.
  конец фильма!

  • Dacă se potrivește cu ce “îți amintești tu”, înseamnă că ceva f nasol este în desfășurare, dacă una din părți a riscat astfel pentru a își elimina o vulnerabilitate importantă.

 3. Cand te gandesti ca iubitii lui prieteni rusi provoaca zeci de morti in fiecare zi, nici nu stii cum sa zici…

 4. Cand in precedentul mandat ai pus mafioti sa impuste un ziarist incomod si pe sotia acestuia, te poti astepta la astfel de reazbunari dle. Fico.

 5. Aviz amatorilor!

 6. A scris Marcel in engleza.”Profoundly”😁. Si raii spun ca nu are BAC-ul luat.

 7. Și împușcat și tot “pro-rus” e descris în titlu.

  • Doar aici se da apa la moara unor dezumanizati care se bucura de impuscarea unui om care nu le-a facut nimic.
   Intre timp, lumea civilizata, inclusiv oponentii lui, condamna atacul. Dar e vorba de lumea civilizata.

 8. Pe pariu că nu îl duc în Rusia să-l trateze ci în Germania!

  • Nu toate țările din UE au sistemul medical varză cum e în raiul lui Ciolacu și își pot trata cetățenii, inclusiv pe cei de rang înalt. Doar în RO se pune problema tratării într-un alt stat.

 9. Eu traiam cu impresia ca wxact asta merita roti prorusii

 10. @G4 – Mihai Roman
  Nu este „agresor”, ci „atentator”.