G4Media.ro

Franţa majorează nivelul de risc pentru gripă aviară de la „moderat” la…

Sursa foto: Pixabay

Franţa majorează nivelul de risc pentru gripă aviară de la „moderat” la „ridicat”

Franţa a majorat nivelul de risc pentru gripă aviară de la „moderat” la „ridicat”, după descoperirea unor noi focare, forţând fermele să ţină păsările în interior pentru a contracara răspândirea virusului extrem de contagios, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Decizia, adoptată de Ministerul Agriculturii, a fost publicată marţi în Jurnalul Oficial.

În ultimele săptămâni Germania, Ţările de Jos şi Belgia au raportat descoperirea unor focare de gripă aviară înalt patogenă H5N1. Săptămâna trecută, Franţa anunţa detectarea primului focar de gripă aviară din acest sezon la o fermă din Brittany, nord-vestul ţării.

„Riscul ridicat” obligă fermierii să ţină toate păsările în interiorul fermei şi să adopte măsuri suplimentare de securitate pentru a evita extinderea focarelor.

Pe fondul unei crize inedite, care a condus la sacrificare a 32 de milioane de păsări începând din vara lui 2021, Franţa a decis să facă obligatorie vaccinarea preventivă în crescătoriile care au peste 250 de raţe, începând cu data de 1 octombrie 2023. Aceste păsări, crescute pentru foie gras sau pentru carne, au fost vizate în mod special pentru că sunt foarte sensibile la virusul gripei aviare.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni, însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...