G4Media.ro

CNCD: Cei doi elevi de gimnaziu descalificați de Ministerul Educației după ce…

Foto: Pexels.com

CNCD: Cei doi elevi de gimnaziu descalificați de Ministerul Educației după ce s-au clasat în primii 4 la Olimpiada de Securitate Cibernetică pentru clasa a IX-a au fost dați afară pe nedrept din concurs și discriminați

Cei doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, clasați în primii 4 la etapa pe Municipiul București și apoi descalificați de Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), la faza pe Capitală a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (OSC) 2024, au fost dați afară pe nedrept din concurs și discriminați, scrie Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) într-o opinie obținută de Edupedu.ro.

Mai exact, celor doi elevi de gimnaziu despre care am scris pe 19 martie că au participat la Olimpiada de Securitate Cibernetică, destinată elevilor de liceu prin regulament, cu aprobarea înscrierii din partea Inspectoratului școlar, le-a fost încălcat dreptul la învățătură consacrat de articolul 32 din Constituția României, potrivit Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Elevii nu ar fi trebuit să fie descalificați pe criteriul vârstei atât timp cât s-au înscris să rezolve aceleași subiecte ca toți ceilalți elevi de la nivelul respectiv, adică clasa a IX-a, și după aceleași criterii de punctare și clasificare valabile în Olimpiadă, potrivit Consiliului.

„Colegiul apreciază că participarea la competițiile școlare se impune a fi accesibilă și permisă tuturor elevilor, întrucât fiecare are dreptul să primească o educație care să dezvolte abilitățile la întregul potențial al fiecăruia. Prin urmare, aplicarea acestor prevederi de către Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar al Municipiului București izvorâte din regulamente pot constitui fapte de discriminare conform art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 11 alin. (1) și (2) din O.G. 137/2000 privind prevenirea tuturor formelor de discriminare, republicată”, scrie CNCD în documentul obținut de Edupedu.ro.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

 1. Eu nu ma mir.
  Cum si-au permis acesti puști sa fie atat de destepti, in patria mediocrilor? In tara in care cei care o conduc sunt cu grija alesi ca sa nu depaseasca un anumit nivel de inteligenta?
  Cum isi permit sa fie sclipitori, cand ministrul din domeniu este cum e? Ca sa nu mai vorbim despre omologii sau despre superiorii lui…

  Ma mir ca nu au fost descalificati si ceilalti doi. Trebuie o ordonanta de urgenta care sa contina o chichita de care sa se poata agata si in cazuri ca ale lor.

 2. Nu ar trebui niște demisii și excluderea din sistem a celor vinovați?

  • Si nu o sa vina altii la fel in locul celor vinovati? S a schimbat ceva in mentalitate in ultimii 34 de ani? NU. S au schimbat oameni doar, problemele au ramas.

 3. Vinovații rămân pe posturile alea plătite bine

  • Iar cei doi, in 5-6 ani o sa iasa din sistemul educational pe niste salarii duble decat vinovatii aia.

 4. Cei doi elevi sunt în clasa a VII a și clasa a VIII a, daca pentru participare era menționat clar în regulament că este doar pentru elevii de clasa a IX a atunci au fost descalificați corect. Cei care comentează la aceasta știre, s-au informat corect înainte? Contează ce se spune în regulamentul de participare.

  • @EuroDriverKing – Incerci tu ceva, da’ nu ti-a iesit: „au participat la Olimpiada de Securitate Cibernetică (…) cu aprobarea înscrierii din partea Inspectoratului școlar”. Asa ca (probabil scrii in numele vinovatului sau esti chiar el) mai incearca.

 5. Dacă în regulament se specifică ca este permis participarea celor de clasa a VII a și clasa a VIII a , atunci elevii au fost descalificati pe nedrept. Repet, trebuie prospectat regulamentul de participare.

 6. Haideti mai – traim in Romania – angajatii din fiecare autoritate trebuie sa castige maxim pe plantatia lor.
  Ati vazut mesajul profesoarei de muzica de la olimpiada nationala: „pentru prima dată “nimeni nu a tras pentru o anumită școală, oraș, copil”.”

  Tot discriminare e sa ti se dea o nota mica si profesorul sa nu-ti spuna ce ai gresit. Dar pe asta nu o vede nimeni… ca e EXamen

 7. Redacția G4media și Ștefan Lefter , voi nu ai citit regulamentul participării înainte sa scrieți acest articol ? Era permis doar celor din liceu , adică să fie elevi în clasa a IX a. Cei doi elevi au falsificat înscrierea sau înscrierea avea probleme și nu era sigură.

  • si atunci de ce i-au lasat sa se inscrie? copiii au dat mai multe declaratii ca sunt cls 7 si 8, li s-a zis ca nu e o problema, au fost primiti in examen si dupa rezultat s-a hotarat ca nu mai e ok…
   chiar asa, poti sa-ti bati joc de niste olimpici fara sa plateasca nimeni nimic?

  • @EuroDriverKing – „au participat la Olimpiada de Securitate Cibernetică (…) cu aprobarea înscrierii din partea Inspectoratului școlar”. Probabil scrii in numele vinovatului sau esti chiar el, mai incearca.

 8. O hotărâre de o justețe care nu poate fi tăgăduita, care arată lacunele legislației în materie, ce promovează discriminarea pe criterii de vârstă și ciclu școlar în detrimentul elevilor.

  • prezenta la orele de clasa e obligatorie, discriminare pare sa fie ca unii copii pot sa faca ce vor… fara acordul dirigintelui/ei
   vorba lui soso: ticer, liv as chidț ălon. De fapt nu exista control

 9. Misiunea CNCD este să stabilească dacă există discriminare, indiferent dacă această derivă din legi sau regulamente sau din intetpretarea/aplicarea greșită a acestora.

 10. Iata cum legislația în materie de educație taie aripile copiilor performanți, înlătură pe criterii discriminatorii spiritul de competitie.

 11. @Eurodriver, hai ca lucrezi la Ministerul Educației. Cum poti sa spui ca au falsificat inscrierea? Scrie clar ca au participat cu aprobarea inspectoratului. Dupa ce au câștigat ii excluzi ? Sau trebuie sa se obișnuiască de la 12 ani cu sistemul ca de, ‘tara te vrea prost’ nu e doar o expresie, e o realitate.